Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Juncker: Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Το Στίγμα: Μένουμε στο Ευρώ

Σε πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια στιγμή συμφώνησαν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαμορφωθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Το Eurogroup κατάληξε ότι υπάρχουν πλέον τα αναγκαία στοιχεία για να ξεκινήσουν τα κράτη μέλη τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που χρειάζονται για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF που φτάνει τα 43,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

"Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για την Ευρωζώνη στο σύνολο της", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες.

Όπως επισήμανε 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Η εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων θα γίνει σε τρεις υπο-δόσεις, όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος (συμπεριλαμβανόμενης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο).

Το Eurogroup περιμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα για την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την αξιολόγηση μιας πιθανής πράξης επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Νέα εργαλεία για την υλοποίηση του προγράμματος
Το Eurogroup σημειώνει ταυτόχρονα σε σχετική ανακοίνωση ότι στους αναθεωρημένους όρους του προγράμματος περιλαμβάνεται η υιοθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας νέων εργαλείων για την ενίσχυση της υλοποίησης του προγράμματος ιδίως μέσω διορθωτικών μηχανισμών για να διασφαλιστεί η επίτευξη τόσο των δημοσιονομικών στόχων όσο και των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνεται εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά ενισχύσει τον διαχωρισμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Όπως σημειώνεται σχετικά η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα στο συγκεκριμένο λογαριασμό για να καλύψει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το Eurogroup σημειώνει εξάλλου ότι το outlook για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2012 όταν εκπονήθηκε το δεύτερο πρόγραμμα.

Το Eurogroup θεώρησε ότι οι αναγκαίες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στόχων και οι αναβολή του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 καθιστούν αναγκαίο ένα πιο ευρύ πλαίσιο για τη βιωσιμότητα του χρέους το οποίο θα ενσωματώνει χαμηλότερα επίπεδα χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εξομαλύνοντας την τρέχουσα καμπύλη χρηματοδότησης μετά το 2020 και διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση.

Επαναγορά χρέους
Το Eurogroup ενημερώθηκε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του χρέους στο εγγύς μέλλον τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αγορές μέσω δημόσιων προσφορών των διάφορων κατηγοριών των κρατικών υποχρεώσεων.

Εφόσον επιλεγεί αυτή η οδός, αναφέρει το Eurogroup, η οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής αναμένεται ότι δεν θα είναι υψηλότερες από αυτές του κλεισίματος της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου 2012.

Μείωση επιτοκίων και μορατόριουμ
Στο πλαίσιο αυτό και αφού το Eurogroup έχει λάβει τια αναγκαίες διαβεβαιώσεις από τις αρχές για την αποφασιστικότητα τους να προωθήσει τη δημοσιονομική και διαθρωτική μεταρρυθμιστική ορμή και με ένα θετικό αποτέλεσμα από την πράξη της επαναγοράς χρέους, οι χώρες της Ευρωζώνης θα ήταν προετοιμασμένες να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

-Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από το πρώτο πακέτο διάσωσης (Greek Loan Facility).

-Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους προμήθειας για τις εγγυήσεις που πληρώνει η Ελλάδα στα δάνεια του EFSF.

-Επέκταση της ωρίμανσης στα διμερή δάνεια και στα δάνεια του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή των πληρωμών για τόκους στα δάνεια του EFSF κατά 10 έτη.

-Δέσμευση των κρατών μελών να περάσουν στο διαχωρισμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα έσοδα από το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP) που βρίσκονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζας από το δημοσιονομικό έτος του 2013.

Το Eurogroup εκφράζει στην ανακοίνωσή του την πεποίθησή πως η από κοινού λήψη των προαναφερθέντων δράσεων από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος θα φέρουν το κρατικό χρέος της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο μονοπάτι καθ’ όλη την τρέχουσα και την επόμενη δεκαετία επιτρέποντας την σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Τα μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια προς την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, τη μείωση της συγχρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων, και / ή τη μείωση των επιτοκίων του ελληνικού δανείου, αν χρειαστεί, για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού χρέους / ΑΕΠ σε βιώσιμα επίπεδα, μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα (όπως προβλέπει το μνημόνιο), ώστε να διασφαλιστεί πως στο τέλος του 2016 το ελληνικό χρέος θα διαμορφώνεται στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και στο 2022 χαμηλότερα από το 110%.

Rehn: Η πολιτική συμφωνία θα περιορίσει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα

Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Eurogroup περιορίζει την αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn.

Όπως υπογράμμισε, η νύχτα ήταν μακρά και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν δύσκολες. Ήταν μια σημαντική δοκιμασία για την αξιοπιστία της ευρωζώνης, τόνισε.

Παράλληλα, εξήρε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας πως η συμφωνία επετεύχθη χάρη στην ξεκάθαρη αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να κρατήσει το πρόγραμμα στη σωστή τροχιά. 

Lagarde: Σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup, «με στόχο να υποστηριχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας και να σημειωθεί μια σημαντική συνεισφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό έρχεται μετά από τις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει την ατζέντα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τόνισε δε πως αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών του προγράμματος SMP στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων, τη σημαντική επέκταση αυτών και της περιόδου ωρίμανσης και την αναβολή της πληρωμής των τόκων του EFSF.

Πρόσθεσε ακόμη ότι όλα αυτά μαζί τα μέτρα, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επαναφέρει το χρέος της σε βιώσιμο μονοπάτι και να διευκολύνει την σταδιακή επιστροφή της στις αγορές. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 μέσω σημαντικών –εκ των προτέρων- μέτρων μείωσης του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ. 

«Επιπρόσθετα χαιρετίζω τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σταδιακά κάτω του 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα. 

Αυτό αποτελεί μια μεγάλη μείωση του χρέους για την Ελλάδα σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι μόλις σημειωθεί πρόοδος για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ελήφθησαν σήμερα, και ιδιαίτερα αναφορικά με την υλοποίηση της επαναγοράς χρέους, θα είναι σε θέση να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας.

Wieser: Το ελληνικό πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να εκπλήξει θετικά

Το ελληνικό πρόγραμμα έχει την δυνατότητα να εκπλήξει θετικά, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Eurogroup.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπάρχουν διορθωτικοί μηχανισμοί που θα τεθούν σε λειτουργία σε περίπτωση εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η χρηματοδότηση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μέσα από το ήδη υπάρχον πρόγραμμα. 

 

Πηγή:http://www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: