Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Με δανεικά και οι συντάξεις Δεκεμβρίου.

To Στίγμα: το όνειρο της ... σύνταξης.
Της Ρούλας Σαλούρου
Στη συνήθη πρακτική του εσωτερικού δανεισμού κατέφυγε για έναν ακόμη μήνα το ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλλει εγκαίρως τις συντάξεις. Συγκεκριμένα, το ταμείο δανείστηκε αυτό το μήνα  230 εκατ. ευρώ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Δ.Ε.Η. Αναλυτικά, έλαβε  200 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑ, και 30 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ.  Τα δάνεια είναι έντοκα και με διάρκεια από τις 19/11/2012 έως τις 03/12/2012. Μέσα στο Δεκέμβριο, θα ξαναδανειστεί το ίδιο ποσό, από τα συγκεκριμένα ταμεία, όμως η δραματική μείωση των εσόδων θέτει εκ των πραγμάτων θέμα επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να μην υπάρξει «χρηματοδοτικό ατύχημα» με τις συντάξεις.  
Τα έσοδα των ταμείων έχουν καταρρεύσει. Στο ΙΚΑ εκτιμούν ότι σωρευτικά, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι εισπράξεις από εισφορές πάνω από 20%, ενώ στον ΟΑΕΕ, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει. Η κατάσταση γίνεται αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς την επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, από τα λουκέτα που κατακλύζουν την αγορά, από την αύξηση της ανεργίας που σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο, από την ανασφάλιστη εργασία που παρά τις δεσμεύσεις δεν περιορίζεται (ούτε λόγος δε, για εξάλειψη ή πάταξη), από τη συνεχή μείωση των μισθών και από το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται  να προστεθεί και η μειωμένη κατά 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2011, κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να κάνει το τοπίο πραγματικά ασφυκτικό για το νέο έτος.

Σημειώνεται ότι συνολικά το 2011 δόθηκε κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία 17,7 δισ. ευρώ, ενώ το νέο έτος έχει προϋπολογιστεί ποσό μόλις 15,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, το ΙΚΑ θα λάβει την νέα χρονιά 2,2 δισ. ευρώ, όταν φέτος έχει ήδη λάβει 3,6 δισ. ευρώ, μαζί με την πρόσθετη επιχορήγηση του περασμένου Απριλίου.

Αντίστοιχα, για τον ΟΑΕΕ αναλογούν μόλις 800.000.000 ευρώ για την νέα χρονιά, όταν φέτος χρειάστηκαν 1,3 δισ. ευρώ. Και παρ’ όλα αυτά, τα ελλείμματα παραμένουν.

Στο ίδιο γκρίζο σκηνικό, εντάσσεται και ο ΟΑΕΔ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να ζητά επιπλέον χρηματοδότηση τουλάχιστον κατά 80 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου για την κάλυψη βασικών αναγκών και κυρίως την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.

Στον αέρα έμποροι, μηχανικοί, αγρότες
Μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της βαθύτατης ύφεσης δοκιμάζονται οικονομικά, οδηγούνται σε στάση... εισφορών προς τα ασφαλιστικά τους Ταμεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αφενός τα Ταμεία να βρίσκονται κυριολεκτικά, στον γκρεμό, αφετέρου οι ασφαλισμένοι να μένουν χωρίς  ασφάλιση και κυρίως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Εκτιμάται ότι στα τρία βασικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών  -αγροτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ)  το 40% έως το 55% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλει τις εισφορές του λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, η εφαρμογή των μέτρων των Μνημονίων 1,2 και εσχάτως 3, έχει οδηγήσει τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε αδυναμία πληρωμής των εισφορών. Αποτέλεσμα, τα ταμεία τους κινδυνεύουν να κηρύξουν  παύση πληρωμής των συντάξεων, ιδίως του τελευταίου μήνα του χρόνου, καθώς και του τελευταίου (κυριολεκτικά)  δώρου - επιδόματος Χριστουγέννων.

Βάσει των εκτιμήσεων, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ στο τέλος του χρόνου θα αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ. Προκειμένου δε, το ταμείο να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις πληρωμής των συντάξεων, έχει  προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς τους πιστωτές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το δάνειο των 160.000.000 ευρώ που πήρε πέρσι τον Δεκέμβριο από τα ταμεία των βενζινοπωλών (110.000.000 ευρώ) και των ξενοδοχοϋπαλλήλων (50.000.000 ευρώ), δεν έχει επιστραφεί ακόμα. Στον αντίποδα, πληροφορίες θέλουν το ταμείο ήδη να έχει βάλει «χέρι» στον λογαριασμό του ταμείου υπέρ ανεργίας, ο οποίος υπολογίζεται ότι διαθέτει μόλις 10 εκατ. ευρώ, έναντι 60 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει, όπως υπολογίζουν οι έμποροι.

Η μείωση των εσόδων αγγίζει το 35%, ενώ τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ., όμως η πρόβλεψη του προϋπολογισμού ήταν 2,1 δισ. Και αυτό γιατί το 54% των ασφαλισμένων αδυνατεί λόγω της κρίσης να καταβάλει τις εισφορές.

Και εάν, κουτσά - στραβά, η φετινή χρονιά βγει, χωρίς κάποιο δυσάρεστο «ατύχημα» ως προς την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων, κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα γίνει το ίδιο και το 2013. Βάσει δε, των υπολογισμών, το πρόβλημα καταβολής συντάξεων θα εμφανιστεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του νέου έτους.

Για παράδειγμα στους μηχανικούς, το Α΄ εξάμηνο του 2012 εξοφλήθηκαν 43.104 ειδοποιητήρια από τα 69.361 που εκδόθηκαν, ενώ το Β΄ εξάμηνο του 2011 εξοφλήθηκαν 46.166 ειδοποιητήρια από τα 68.489 που εκδόθηκαν. Δηλαδή, 3.000 περισσότεροι διπλωματούχοι μηχανικοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές μόνο το τελευταίο εξάμηνο. Άλλωστε, δραματική είναι και η εξέλιξη της εγγραφής νέων μελών στο ΤΕΕ, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2007 στο Ταμείο των Μηχανικών έγιναν 4.126 νέες εγγραφές, το 2008 έγιναν 4.426, το 2009 4.428, το 2010 4.293, το 2011 έγιναν 3.478 και το 2012 (μέχρι στις 29/9) έγιναν μόλις 1.595 νέες εγγραφές διπλ. μηχανικών.

Η κρίση έχει χτυπήσει και τους αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΓΑ. Υπολογίζεται ότι μόνο το 58% των ασφαλισμένων καταβάλλει τις εισφορές του και μόλις το 6% έχει ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Γεγονός που σημαίνει  περίπου 240.000 ασφαλισμένοι σε σύνολο 664.376, δεν καταβάλλουν εισφορές.

Πηγή: http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: