Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΣΧΟΛΙΟ: Ουδέν κακόν αμιγές καλού… καλύτερα οριακά…

To Στίγμα: Κυβέρνηση στο ... όριο.
Κι όμως, η οριακή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τις νέες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει μια θετική διάσταση για τη χώρα, με βάση την «παράλογη λογική» της στρατηγικής…Το όλο σκηνικό που επικράτησε εντός και εκτός Βουλής από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, εκτιμάται ότι ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις κρίσιμες μάχες που ακολουθούν στην Ευρώπη. Το σκεπτικό μας είναι πολύ απλό. Οι δανειστές και ιδιαίτερα οι εταίροι (ίσως ξεχάσαμε τα εισαγωγικά…) το τελευταίο διάστημα πιέζουν φορτικά την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποχώρηση σε όλα τα ζητήματα, στο πλαίσιο της άτυπης διαπραγμάτευσης που διεξάγεται και στην οποία η χώρα μας βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι πιθανό να κινητοποιήσουν τα αμυντικά αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αξιωματούχοι της οποίας αλλά και τα κράτη-μέλη, δεν μπορούν παρά να αντιληφθούν ότι το σκοινί έχει τεντωθεί επικίνδυνα και είναι θέμα χρόνου να σπάσει. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι ήδη αριθμός βουλευτών, επισήμως ή ανεπισήμως σε ιδιωτικές συζητήσεις αναφέρει ότι ήταν η τελευταία φορά που ψηφίζει τέτοια μέτρα, οπότε πλέον ουδείς μπορεί να ποντάρει και πολύ στη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχείρημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «αν όντως θέλετε να βοηθήσετε κάντε το όσο είναι καιρός διότι η κυβέρνηση θα πέσει», αποκτά υπόσταση, ενώ μέχρι στιγμής πολύ λίγοι ήταν διατεθειμένοι να το ακούσουν. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλές φωνές στην Ευρώπη καλούν για περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης με σκοπό να πιέσουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό της ελληνικής κοινωνίας ώστε με το πιστόλι στον κρόταφο να αποδεχθεί περισσότερα μέτρα.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα παρακολουθήθηκε στενά σε όλο τον κόσμο και το μήνυμα που βγήκε ήταν περισσότερο από ξεκάθαρο. Κατά συνέπεια, εάν όντως το σενάριο κατάρρευσης της κυβέρνησης και νέων εκλογών στη χώρα είναι όντως απευκταίο, τότε θα πρέπει να αναμένονται κάποιες κινήσεις από ευρωπαϊκής πλευράς που θα δίνουν τέλος σε αυτό το κακόγουστο σίριαλ… Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη στάση τους, έστω κι αν προφανώς δεν είχαν αυτό τον σκοπό, ενίσχυσαν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης…
Για την Ιστορία αναφέρουμε, ότι όπως ενημερώνει το «skai.gr», το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε στη Ολομέλεια της Βουλής με 153 θετικές ψήφους. «Όχι» ψήφισαν 128 βουλευτές και «παρών» 18 βουλευτές. Έξι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και ένας βουλευτής της ΝΔ τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πιο συγκεκριμένα, εκτός Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης, που απουσίαζε από την ψηφοφορία, οι Αγγελική Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Κουτσούκος, που δήλωσαν «παρών» και οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Μιχάλη Κασσής, οι οποίοι ψήφισαν «όχι». Εκτός ΚΟ της ΝΔ τέθηκε ο βουλευτής Κοζάνης Γεώργιος Κασαπίδης, ο οποίος δήλωσε «παρών» κατά την ψηφοφορία.

Πηγή:http://www.defence-point.gr/news/?p=62429

Δεν υπάρχουν σχόλια: