Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Επισπεύδεται η επαναγορά χρέους, στο 2015 μετατοπίζεται το μεγάλο "κούρεμα"

To Στίγμα: Καλή αρχή ....
Του Γιάννη Αγγέλη
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα για το ελληνικό χρέος και την διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ, αναμφίβολα διαμορφώνει το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο για την διατήρηση της παρουσίας και συμμετοχής του ΔΝΤ στην διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.  Δημιουργεί όμως ταυτόχρονα άλλο ένα σημείο αβεβαιότητας με την «express» διαδικασία επαναγοράς χρέους που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου όπως είχε αποκαλύψει το Σάββατο το «Κ».
Η κα Λαγκάρντ μιλώντας μετά την συνάντηση του Eurogroup για την συμφωνία «κοκτέιλ» που θα διασφαλίσει την «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, έθεσε την επαναγορά χρέους από το ελληνικό δημόσιο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ως ένα από τους «ισότιμους»  όρους της συμφωνίας που
είναι η μείωση κατά μία μονάδα των επιτοκίων των διμερών δανείων (το νέο επιτόκιο θα είναι euribor +0,5%, σημειώνεται ότι για το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας λαμβάνεται ως βάση το Euribor τριμήνου, ενώ πληροφορίες από το EuroWorkingGroup αναφέρουν πως το επιτόκιο θα "κοπεί" από το τρέχον 1,5% πάνω από το euribor σε 0,9% πρώτη φάση και σε δεύτερο βήμα στο 0,5%. Το δεύτερο βήμα μείωσης του επιτοκίου συνδέεται με το χρόνο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5%), την μείωση κατά 0,1% της προμήθειας του EFSF, την επιστροφή «κερδών» από τα ελληνικά ομόλογα από τις κεντρικές τράπεζες και τον διπλασιασμό της διάρκειας των δανείων (από 15 σε 30 έτη) με παράλληλο πάγωμα πληρωμών τόκων προς το EFSF για μία δεκαετία.

Η στόχευση της συμφωνίας είναι να μειώσει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους μεσοπρόθεσμα μέχρι η δημοσιονομική προσαρμογή να αρχίσει να παράγει «πρωτογενή πλεονάσματα» τα οποία με την σειρά τους και μαζί με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, θα αρχίσουν στην συνέχεια να απορροφούν το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα. Υπό τον όρο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μπορούν να υποστηρίζουν το σχέδιο αυτό...


Η ανακοίνωση του Eurogroup αλλά και οι διαρροές που υπήρξαν μετά το τέλος της μακράς διαπραγμάτευσης στη συνεδρίαση του αναφέρουν ότι οι Γερμανοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής σε ένα νέο κούρεμα αυτή τη φορά του επίσημου τομέα, μετά το 2015 (μετά τις γερμανικές εκλογές). Μέχρι τέλους της διαπραγμάτευσης και παρά την επίμονη πίεση του ΔΝΤ αρνήθηκαν κάθε αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό.


Η εκκίνηση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο με το νέο μικρό κούρεμα του ιδιωτικού τομέα που θα έχει την μορφή της επαναγοράς χρέους. 


Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στους οποίους είχε απευθυνθεί το Capital.gr το εγχείρημα αυτό παραμένει αμφίβολο ως προς το αποτέλεσμά του για δύο λόγους.


Ο πρώτος είναι ότι είναι μια διαδικασία η οποία δεν «διαφημίζεται» πριν γίνει για να μη επηρεάσει (ανοδικά) τις τιμές των ομολόγων. 


Ο δεύτερος  είναι ότι τέτοιες διαδικασίες προετοιμάζονται με  συγκέντρωση των προς επαναγορά ομολόγων από τραπεζικούς «φορείς» οι οποίοι στην συνέχεια εμφανίζονται... πρόθυμοι οικειοθελώς να πουλήσουν τα ομόλογα στην χαμηλή τιμή που έθεσε ως όριο το Eurogroup. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν φαίνεται να έχει υπάρξει μια τέτοια προετοιμασία... Με τους όρους αυτούς οι μόνοι που θα είχαν συμφέρον να συμμετάσχουν είναι hedge funds τα οποία αγόρασαν το προηγούμενο τρίμηνο ελληνικά ομόλογα στο 50% της αξίας που το Eurogroup έθεσε ως όριο «επαναγοράς».  Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικά στελέχη χθες βράδυ επέμεναν ότι η διαδικασία αυτή επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις...


Τα διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν ότι από το 62 περίπου δισ. ευρώ των υποψήφιων προς επαναγορά ελληνικών ομολόγων τα 30 περίπου είναι σε χαρτοφυλάκια ξένων Funds και τραπεζών, άλλα 30 είναι σε ελληνικούς φορείς (τα 17 εξ αυτών σε ελληνικές τράπεζες) και λιγότερα από 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και άλλους επενδυτές. Η στόχευση κατά τα λεγόμενα των εμπλεκόμενων στην επαναγορά είναι τα 30 δισ. ευρώ των ξένων επενδυτικών οίκων.


Σε κάθε περίπτωση πάντως η χθεσινή συμφωνία «κοκτέιλ» δεν έχει καμία αναφορά για το “πώς και πόσο” ακριβώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων την έγκριση στις 13 Δεκεμβρίου από το Εurogroup, της εκταμίευσης των δύο δόσεων της πρώτης δόσης, δηλαδή τα 10,6 που θα εκταμιευθούν για να καλύψουν έμμεσες υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ (σε ομόλογα εγγυήσεων) που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.


Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πάντως ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη κινητοποιηθεί για την προετοιμασία της διαδικασίας και στο πλαίσιο αυτό μάλιστα θα πληρωθεί εντός των επόμενων 24ωρων η θέση του γενικού διευθυντή που παρέμενε «κενή» (αν και ο υποψήφιος για την κάλυψή της βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο γραφείο του...).


Πηγή:http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: