Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Θρίλερ και αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για τις δόσεις και το χρέος

Νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα - Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα μένει εμείς να αποφασίσουμε
Το Στίγμα: παιχνίδια για ... γερά νεύρα.
Θρίλερ συζητήσεων και διαβουλεύσεων εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόβλημα χωρίς τελικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συγκεκριμένη απόφαση για τις δόσεις και το χρέος. Η εξέταση του ελληνικού ζητήματος παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης,  και οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών διέκοπταν συνεχώς τη συνεδρίαση προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο, τριών ή και τεσσάρων χωρών και να γεφυρωθούν διαφορές και διαφωνίες που χωρίς αμφιβολία υπάρχουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δυσκολέψει πολύ τις συζητήσεις, καθώς τηρεί άκαμπτη στάση , δείχνει ανυποχώρητο και όποτε εκδηλώνει διάθεση υποχώρησης διεκδικεί αντισταθμίσματα που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Επιπλέον οι ευρωπαίοι εταίροι μας φαίνεται πως διατηρούν και οι ίδιοι επιφυλάξεις για την ελληνική συνέπεια και συνδέουν την κάθε λύση με επιπρόσθετους όρους, οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί με ευκολία από την κυβέρνησή μας.


Αυτό εξηγεί και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των κ.Σαμαρά , Βενιζέλου και Κουβέλη. Κοινή είναι η πεποίθηση πάντως ότι η λύση, η όποια λύση, θα κρύβει δράκους και επαχθέστερους όρους, ειδικότερα στα ζητήματα εποπτείας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το τελευταίο δεκαήμερο επιβλήθηκαν πάμπολλοι αυτοματισμοί και ακόμη περισσότερες επιτροπείες στα θέματα άσκησης οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα.


Θα περίμενε κανείς περισσότερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας, αλλά φαίνεται ότι παρά τα μέτρα η καχυποψία περισσεύει.


Όπως και να έχει πάντως φαίνεται πως κάποια λύση θα υπάρξει για την Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, αλλά δεν θα είναι πλήρης και θα συνοδεύεται από πρόσθετους όρους κυρίως σε μεσοπρόθεσμη βάση. 


Ανακοίνωση και δηλώσεις Γιούνκερ


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οπως επισημαίνεται, το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.


Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Eurogrpoup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι 'Ελληνες πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο.


Στην ανακοίνωση του Γιούνκερ αναφέρεται ότι το Eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το Eurogrpoup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. 


Εμφανώς κουρασμένος, ο Γιούνκερ ανέφερε πως ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών
«ήθελαν να παραπέμψουν το θέμα στους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους ή ακόμη και σε κοινοβούλια».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «
ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα». Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την έκβαση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «δεν έχω πλέον αυταπάτες για την Ευρώπη».

Όπως εξήγησε δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία γιατί η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν κατάφεραν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, που θα γίνει στις 26 Νοεμβρίου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της, έχει κάνει αυτό που έπρεπε.  


Σε ερώτηση αν κατά την εκτίμησή του θα υπάρξει συμφωνία στις 26 Νοεμβρίου, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί σήμερα και επομένως θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί και τη Δευτέρα. 


Δηλώσεις Σόιμπλε
, Λαγκάρντ

«
Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.  

«
Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ.   


Πηγή:www.tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: