Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Παίρνει φωτιά το τηλέφωνο του Α. Σαμαρά ενόψει Δευτέρας

To Στίγμα: Η ταν ή επί τας
Της απεσταλμένης μας στις Βρυξέλλες Μαρίνας Μάνη
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα επιστρέψει απόψε στην Αθήνα. Κατά τις πληροφορίες, θα παραμείνει στις Βρυξέλλες μέχρι αύριο το πρωί για να ολοκληρώσει προγραμματισμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του και κορυφαίους αξιωματούχους «και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», σύμφωνα με συνεργάτη του, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Οι ίδιες πληροφορίες τον φέρουν να έχει ήδη συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Συζητήσεις είχε, όπως έχουμε αναφέρει, με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής  - που έληξε άδοξα το απόγευμα της Παρασκευής καθώς οι «27» δεν τα βρήκαν στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την εφταετία 2014-2020. Αυτό που περιμένει πλέον  η κυβέρνηση – και προσωπικά ο πρωθυπουργός – είναι να λήξει, επιτέλους, η ελληνική εκκρεμότητα τη Δευτέρα. Να συμφωνήσουν δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο μείζον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων – κατ΄αρχήν της «μεγάλης» των 31,5 δισ. ευρώ.  
Ήταν έτοιμοι «να μας  διώξουν»...

Το επιτελείο του κ. Σαμαρά επιμένει πως το ναυάγιο  στο Eurogroup της Τρίτης οφείλεται στην ελλιπή προετοιμασία των μελών του για το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους – και, άρα, πώς μπορεί να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην ΕΕ.


Μετά τον μαραθώνιο  των τελευταίων ημερών (αλλά και  του διημέρου που ακολουθεί) η εκτίμηση είναι πως «η σύνοδος της Δευτέρας θα έχει αίσιο τέλος». Επισήμως πάντως μεταφέρεται «συγκρατημένη αισιοδοξία» για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες.


Παρά τα δύο ...ναυάγια  κορυφής (Eurogroup την Τρίτη, Σύνοδος Κορυφής σήμερα) η κυβέρνηση προτιμά να προβάλλει ως θετικό το γεγονός ότι, πλέον, η Ελλάδα «βγήκε από το κάδρο της κριτικής».


Κυβερνητικοί κύκλοι μάλιστα σημειώνουν πως εάν η  κυβέρνηση δεν είχε νομοθετήσει  «72 στα 72 prior actions» που είχαν ζητήσει οι δανειστές, τότε η εικόνα θα ήταν εφιαλτική: «Το Eurogroup δεν θα είχε διαφωνήσει την Τρίτη, αλλά θα είχε συμφωνήσει να μας διώξουν από το ευρώ», είναι η χαρακτηριστική φράση που ακούσθηκε.


Το απευκταίο σενάριο

Με όπλο το γνωστό επιχείρημα «εμείς εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας, κάντε κι εσείς το ίδιο», ο κ. Σαμαράς προβάλλει στους συνομιλητές του την ανάγκη να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την Δευτέρα.


Σε διαφορετική περίπτωση  φέρεται να προειδοποιεί πως το σοκ  θα είναι μεγάλο και θα πλήξει όχι  μόνο τη χώρα, αλλά και την αξιοπιστία της ευρωζώνης.


Τι θα συμβεί στην (απευκταία) περίπτωση δεύτερου ναυαγίου; Οι ίδιοι  κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν πως  υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια από  πλευράς Αθήνας, τα οποία ωστόσο θα ήταν χαζό να αναπτυχθούν τώρα.


Πηγή:http://www.capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: