Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Διαρθρωτικές αλλαγές για ποιοτική αναβάθμιση και οικονομία κλίμακος στο Νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των Κέντρων Αποκατάστασης

Το σημαντικό όφελος για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την οικονομία κλίμακος που προκύπτει ανέπτυξε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις» την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011. Ο κ Μπόλαρης τεκμηρίωσε ...τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών αναφέροντας πως η σημερινή λειτουργία των ΚΑΦΚΑ και των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, απαιτεί για μισθούς και λειτουργικό κόστος περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σε αναντιστοιχία με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, οι οποίες ποικίλουν από πολύ καλές μέχρι ανεπαρκείς. Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται τα ιδρύματα, επεξήγησε ο κ. Μπόλαρης, αλλά η απουσία μιας συνεκτικής πολιτικής, αφού τα ιδρύματα αυτά δεν είχαν οργανισμούς λειτουργίας ενώ δεν πληρώθηκαν οι θέσεις των γιατρών, των φυσιάτρων και των φυσιοθεραπευτών που κατ εξοχήν απαιτούνται για την παροχή υπηρεσιών φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Με την ένταξη των ιδρυμάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συντελείτε πλέον μια διαρθρωτική αλλαγή, καθώς εξοικονομείται σημαντικό ποσό  από τα ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλουν ετησίως 52 εκατομμύρια στα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης του εσωτερικού και περίπου 250 εκατομμύρια για τα αντίστοιχα του εξωτερικού.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε την προσπάθεια που γίνεται για να ελεγχθούν τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται και ανέρχονται στο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων 400 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μέχρι σήμερα ο σχετικός έλεγχος ήταν πρακτικά αδύνατος εξ αιτίας των ασύνδετων αρχείων των φορέων που εμπλέκονται στην καταβολή τους, όπως οι πρώην νομαρχίες, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, ο ΟΕΚ, ο ΟΓΑ, τα Υπουργεία. «Με τη δημιουργία του Ενιαίου Εθνικού Μητρώου των δικαιούχων των επιδομάτων, το δημόσιο χρήμα θα φτάσει σε αυτόν που πράγματι το έχει ανάγκη, σ’ αυτόν τον οποίο η ελληνική πολιτεία, η Κυβέρνηση, το Υπουργείου τον τιμά, τον σέβεται και τον υποστηρίζει»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προαναγγέλλοντας πως τα στοιχεία του ελέγχου θα είναι αποκαλυπτικά για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: