Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» έως 60% στο τραπέζι Μέρκελ - Σαρκοζί

Με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ασχοληθούν Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σακορζί, που συναντώνται αυτή την ώρα στο Βερολίνο, την στιγμή που στην Αθήνα συνεχίζεται το «παζάρι» με την τρόικα και λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι, στο τραπέζι της συνάντησης θα «πέσει» ...
πρόταση για «κούρεμα» άνω του 30% στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο δεν αποκλείεται να φτάνει και το 60%! Οι ίδιες πηγές, πάντως, προσθέτουν πως είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τελική απόφαση, η οποία δεν θα υπάρξει πριν από την έκθεση της τρόικας.

Ενδεικτικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε γερμανική εφημερίδα τάσσεται υπέρ του μεγαλύτερου «κουρέματος». Παράλληλα, πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reutersπως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα.

Κρατικοποίηση και πώληση των τραπεζών για να ξεχρεώσουμε

Στο μεταξύ, άρθρο του Reuters αναφέρει πως μέχρι το τέλος του 2011 οι ελληνικές τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και θα τεθούν προς πώληση, αφού μια δραστική μείωση του ελληνικού χρέους θα ανάγκαζε τους επενδυτές να αποσύρουν τις επενδύσεις τους.

Σύμφωνα με το άρθρο, η ιδιωτικοποίηση και άμεση πώληση των τραπεζών μέσα σε δύο χρόνια -προκειμένου να ξεχρεώσουν- θα επιφέρει «κούρεμα» της τάξης του 50% στο ελληνικό χρέος.

Κατά πληροφορίες, τις διοικήσεις των τραπεζών θα τις ορίζει η τρόικα, η οποία θα εισάγει τεχνοκράτες, καθώς δεν επιθυμεί η εκάστοτε να διοίκηση να πρόσκειται στην εκάστοτε κυβέρνηση, όπως έχουν διαπιστώσει ότι συμβαίνει μέχρι στιγμής. 
star

Δεν υπάρχουν σχόλια: