Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

«Ψυχρός πόλεμος» για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας

«Ψυχρός πόλεμος» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Γερμανία έχει ξεσπάσει εξαιτίας του νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.  Το περιοδικό εκτιμά ότι η εν λόγω σύγκρουση προκαλεί μεγάλη ζημιά στις δύο πλευρές και για αυτό το λόγο, θα αναγκαστούν να έρθουν σε συμβιβασμό.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν έλθει....
σε μεγάλη αντιπαράθεση, με αντικείμενο το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.




Αρκετές χώρες όπς η Φινλανδία η Ολλανδία και η Σλοβενία, αλλά και η Γερμανία, εισηγούνται να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής διμερών δανείων, παράλληλα με τη χορήγησή τους. Η επιμήκυνση, προτείνουν να γίνει χωρίς «κούρεμα» αλλά με τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, προτείνουν χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, χωρίς επιμήκυνση και με υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.


Από την πλευρά του, ο κ. Τρισέ τάσσεται κατά της επιμήκυνσης με την υποχρεωτική συμμετοχή των επενδυτών, διότι χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως μία «ήπια αναδιάρθρωση» κάτι που για τον ίδιο αποτελεί «μεγάλο λάθος».


Σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει τη δική του δόση. 

zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: