Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Καλλικράτης: 1.2 δις λιγότερα έξοδα...




Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου «Καλλικράτη» ο Γ. Ραγκούσης απέστειλε χθες επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτά αποτυπώνονται σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεταρρύθμιση έφερε σημαντικές εξοικονομήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό, της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, καθώς το κόστος Αυτοδιοίκησης το 2009 .......ήταν 4,8 δισ. ευρώ, ενώ μετά τον «Καλλικράτη», περιορίσθηκε στα 3,6 δισ., (εξοικονόμηση 25%).

Επάρκεια εσόδων

0Παράλληλα αποδεικνύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών, αφού τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες, υπερκαλύπτοντας τις δαπάνες για τη λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, που υπολογίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ για τους δήμους και 582 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΣ «η έγκαιρη θέσπιση της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» αφενός εξασφάλισε οικονομικά την αυτοδιοίκηση σε συνθήκες κρίσης, αφετέρου της έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλει αποφασιστικά στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας».

Για εξορθολογισμό στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιλά το υπουργεία με τη μείωση των δήμων και κοινοτήτων, την αντικατάσταση των 57 νομαρχιών από 13 περιφέρειες, την κατάργηση περίπου 6.000 νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της αυτοδιοίκησης σε λιγότερα από 1.500 (μείωση 75%), καθώς και των περίπου 8.500 σχολικών επιτροπών σε κάτω από 1.000 (μείωση 90%).

Στον «Καλλικράτη» καταγράφεται και η υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο έλεγχος της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα, η διασφάλιση ισοσκελισμένων πλέον προϋπολογισμών χωρίς ελλείμματα, ο περιορισμός του δανεισμού των ΟΤΑ και την απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες, η ενεργοποίηση του προβλεπόμενου από το νόμο προγράμματος εξυγίανσης, με τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και η ανάρτηση κάθε απόφασης των οργάνων της αυτοδιοίκησης στο διαδίκτυο.

Στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΟΤΑ συνέβαλαν επίσης η απαγόρευση κάθε δυνατότητας πρόσληψης ή σύμβασης εκτός ΑΣΕΠ, η κατάργηση ψευδεπίγραφων συμβάσεων και καταχρηστικών μονιμοποιήσεων, αλλά και ο περιορισμός του προσωπικού με παράλληλη καλύτερη αξιοποίησή του μέσω μετατάξεων.

Πέρα όμως από όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» έρχονται και νέες αλλαγές το προσεχές διάστημα, όπως η μεταβίβαση από 1ης Ιουλίου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κρίσιμων αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων, όπως η διαχείριση του περιφερειακού σκέλους του ΕΣΠΑ.

Με τον «Καλλικράτη» καταγράφεται και η υπαγωγή κάθε δαπάνης των ΟΤΑ στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο έλεγχος της πορείας είσπραξης των εσόδων των ΟΤΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ με μέτρα όπως η δημοτική ενημερότητα.

Πηγή: με πληροφορίες από imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: