Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστές επιταγές

“Χρυσοφόρα” κομπίνα με πλαστές επιταγές έστησαν δώδεκα άτομα από τις Σέρρες, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας σαν “βιτρίνα” για τη διακίνησή τους την εταιρεία σιδερικών που είχε ένας εκ των δραστών.
“Εγκέφαλος” της μεγάλης απάτης ήταν ένας 35χρονος από τη Θεσσαλονίκη, που μαζί με την πολυμελή ομάδα του, που ήταν δομημένη στα πρότυπα της μαφίας με διακριτούς ρόλους για το κάθε μέλος της και είχε γίνει τον τελευταίο χρόνο πονοκέφαλος για τις υγιείς και εύρωστες οικονομικά..... επιχειρήσεις της περιοχής, που έβλεπαν να πληθαίνουν οι πλαστές επιταγές στις οποίες φερόταν σαν εκδότες.
Συγκεκριμένα, ένας 35χρονος κατάρτιζε ή προμηθευόταν πλαστές επιταγές, που φέρονταν ότι εκδόθηκαν από υπαρκτά φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ευρέως γνωστές και οικονομικά εύρωστες-φερέγγυες, τις οποίες παρέδιδε στους συνεργούς του. Από τις πλαστές επιταγές που έχουν ήδη αποκαλυφθεί από την πλευρά των τραπεζών διαπιστώνεται ότι το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ανατυπωμένα φύλλα μπλοκ, τα οποία όμως ανταποκρίνονται σε υπαρκτούς αριθμούς και δύσκολα ξεχωρίζουν από τα αυθεντικά.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι για την εκτύπωση πλαστών φύλλων επιταγών χρησιμοποιήθηκαν “μήτρες” από κανονικά μπλοκ, τα οποία αναπαράχθηκαν κατά δεκάδες και στη συνέχεια πλαστογραφούνταν και διοχετεύονταν στην αγορά. Υπήρχε μάλιστα και μια σειρά πλαστών επιταγών που εμφάνιζαν ως εκδότη την επιχείρηση βιτρίνα του κυκλώματος, η οποία ήταν στον “Τειρεσία” και δεν καλύφθηκαν ποτέ.

Οι ρόλοι των μελών

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν διακριτούς ρόλους στη διοχέτευση των πλαστών επιταγών. Άλλοι εμφανίζονταν ως εμπορικοί αντιπρόσωποι σε μεγάλες εταιρείες και έκαναν μεγάλες αγορές, πληρώνοντας με τις πλαστές επιταγές, ενώ άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την εξαργύρωση των πλαστών επιταγών που είχαν εκδοθεί στο όνομα επιχειρήσεων με μεγάλη οικονομική ευρωστία και φερέγγυες, απευθείας από τις τράπεζες.
Η αστυνομία που εδώ και καιρό είχε καταγγελίες για την πληθώρα των πλαστών επιταγών που κυκλοφορούσαν στην περιοχή, έφθασε στα ίχνη του κυκλώματος με τη σύλληψη ενός 31χρονου Σερραίου, ο οποίος προσκόμισε για εξαργύρωση μια πλαστή επιταγή στην τράπεζα. Ανακρινόμενος, ο συλληφθείς αποκάλυψε πως μαζί με τον 35χρονο και άλλα δύο άτομα έχουν συγκροτήσει ομάδα για την κατάρτιση, διακίνηση και προσκόμιση για είσπραξη ή κυκλοφορία πλαστών επιταγών.
Επίσης, προέκυψε ότι άλλοι πέντε εντάχθηκαν για περιορισμένο χρόνο στην ομάδα αυτή ως μέλη, όμως η συμμετοχή τους έληξε με την αποκάλυψη των στοιχείων τους σε διαπίστωση προσκόμισης πλαστής επιταγής. Μετά την απομάκρυνσή τους, αντικαταστάθηκαν από άλλα τρία νεαρά μέλη, που είχαν αναλάβει την ίδια αποστολή.
Σημαντικό ρόλο στη δράση της ομάδας έπαιξε η ύπαρξη εταιρείας, συμφερόντων ενός εκ των δραστών, η οποία λειτούργησε ως “βιτρίνα” και έδινε δικαιολογητική βάση στις αγορές υλικών από ανυποψίαστους εμπόρους αλλά και γενικά στην κίνηση των επιταγών. Ακολούθως, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων που δεν συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση αλλά εν γνώσει τους διακινούσαν τις πλαστές επιταγές. Η ομάδα δραστηριοποιήθηκε από τον Μάιο του 2010 έως και τον Μάρτιο του 2011, όπου κατάρτισε και διακίνησε
συνολικά 32 πλαστές επιταγές συνολικού ποσού 323.801 ευρώ.
Επίσης, σε βάρος του 35χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αφού προμηθεύτηκε βεβαιώσεις κερδών - καταβολής χρημάτων από δήθεν επιτυχίες του σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ώστε να τις υποβάλει στην εφορία και να νομιμοποιηθούν τα έσοδα, συνολικού ύψους 52.245,87 ευρώ, που απέκτησε από τη συμμετοχή και δράση του στην εγκληματική αυτή ομάδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: