Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ

Ένα γεγονός δύο ημέρες πριν από την Σταύρωση μας θυμίζει σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, η Εκκλησία μας, καθώς τελείται το μυστήριο του ευχέλαιου.

Σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού, όταν εμφανίστηκε μία γυναίκα που ζήτησε συγχώρεση επειδή ήταν πόρνη και έριξε στα μαλλιά Του ένα ακριβό μύρο που είχε μαζί της. Οι μαθητές του Ιησού αντέδρασαν λέγοντας...... πως αν πουλούσαν το μύρο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φτωχούς και τότε Εκείνος πήρε το μέρος της. Όπως είπε, η ενέργειά της του έκανε καλό καθώς τον προετοίμασε για την ταφή Του, ενώ την συγχώρεσε για τις αμαρτίες της.

Μετά από το περιστατικό αυτό, ο Ιούδας πήγε να συναντήσει τους Αρχιερείς, με τους οποίους συμφώνησε να προδώσει τον Χριστό για τριάντα αργύρια...

Κατά την διάρκεια του ευχελαίου σήμερα το απόγευμα, διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές. Ευλογείται έτσι το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες.

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου, ο ιερέας ανάβει ένα κερί για κάθε Ευαγγέλιο που διαβάζει, κάτι που κάνουν και μερικοί πιστοί.

Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο ευχέλαιο έχοντας μαζί τους ένα γυάλινο δοχείο με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρία κεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου και με το αλεύρι αυτό φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: