Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Στον εισαγγελέα η έρευνα για την τύφλωση 13 ασθενών

Στα χέρια της εισαγγελέα Σερρών βρίσκεται το πόρισμα-καταπέλτης των επιθεωρητών υγείας για όσα συνέβησαν τον περσινό Ιούνιο σε οφθαλμολογική ιδιωτική κλινική των Σερρών, με συνέπεια να χάσουν το φως τους 13 ασθενείς που προσβλήθηκαν από μικρόβιο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τους.
Του Κώστα Καντούρη
Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ιωάννα Κατσή ζήτησε από τον πταισματοδίκη να διενεργήσει κατ’ επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για να διερευνηθεί εάν οι υπεύθυνοι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό τέλεσαν το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης...............
από υπόχρεο κατά συρροή. Παράλληλη έρευνα γίνεται και για ξεχωριστές μηνύσεις που κατέθεσαν οι ασθενείς.
Το περιστατικό είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, καθώς οι ασθενείς επισκέφτηκαν την κλινική προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβάσεις που χαρακτηρίζονται ρουτίνας - οι περισσότεροι έπασχαν από καταρράκτη. Τις επόμενες ώρες ωστόσο παρουσίασαν έντονα συμπτώματα στα σημεία που χειρουργήθηκαν και ύστερα από δύο μέρες εισήχθησαν σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Λόγω όμως της καθυστερημένης παραπομπής τους σε οργανωμένη οφθαλμολογική κλινική τυφλώθηκαν.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει σε αγωγή που κατέθεσε ηλικιωμένη, η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση για καταρράκτη στο δεξί της μάτι από το οποίο έχασε την όρασή της. «Η κατάσταση που αντίκρισα στην κλινική των Σερρών χαρακτηριζόταν από πανικό τόσο των ευρισκόμενων ιατρών όσο και των ασθενών».
Στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές υγείας αναφέρουν πως οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο χειρουργείο προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της ψευδομονάδας, επισημαίνοντας πως «προσιδιάζει ως προς τα χαρακτηριστικά του με νοσοκομειακό στέλεχος και όχι με στέλεχος του περιβάλλοντος χώρου. Ο τύπος του είναι τόσο ανθεκτικός, που δεν είναι συνήθης ακόμη και στα νοσοκομεία». Πάντως, οι επιθεωρητές δεν έχουν εντοπίσει από ποιο σημείο του χειρουργείου προήλθε το μικρόβιο, γι’ αυτό και η εισαγγελέας, στην παραγγελία της στον πταισματοδίκη, ζήτησε να δώσουν πρόσθετη κατάθεση διευκρινίζοντας λεπτομέρειες ως προς αυτό το σκέλος. Αναφέρουν όμως πως η λειτουργία του κλίβανου αποστείρωσης αντιμετώπιζε προβλήματα.

«Επισφαλής νοσηλεία»
Οι επιθεωρητές επιρρίπτουν ευθύνες στους υπευθύνους της κλινικής περιγράφοντας μια χείριστη κατάσταση, ειδικά στο χειρουργείο, και φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίζουν «επισφαλή» τη νοσηλεία των ασθενών. «Τα παράθυρα στις χειρουργικές αίθουσες δεν εξασφαλίζουν άσηπτες συνθήκες, δεν ακολουθούνται οι οδηγίες των εταιρειών αλλά και το νομικό πλαίσιο σχετικά με τη συντήρηση του εξοπλισμού», υπογραμμίζουν οι επιθεωρητές.
Ακόμη διαπιστώνουν πως στην κλινική εργάστηκαν γιατροί δημόσιων νοσοκομείων, και μάλιστα ήταν στα χειρουργεία των συγκεκριμένων ασθενών. Για τον λόγο αυτό το πόρισμα παραπέμφθηκε στους ιατρικούς συλλόγους Σερρών και Θεσσαλονίκης.
Η κυρία Κατσή στην παραγγελία της ζήτησε από τον πταισματοδίκη να καταθέσουν ανωμοτί (χωρίς όρκο) όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που αναφέρονται στο πόρισμα, ενώ θα κληθούν για καταθέσεις και οι ασθενείς, οι οποίοι πάντως ήδη έχουν υποβάλει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος της κλινικής.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: