Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εκατοντάδες φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη ζήτησαν να ενημερωθούν για τις δυνατότητες σπουδών που προσφέρουν τα γερμανικά πανεπιστήμια, στο πλαίσιο της χτεσινής διοργάνωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Ξενοδοχοϋπάλληλοι , ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι, νοσηλευτές, λογιστές, γιατροί, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί και μια σειρά..... από άλλες κατηγορίες επαγγελματιών αναζητούνται μετά μανίας στη Γερμανία, για να καλύψουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας την τρέχουσα περίοδο.
Οπως μάλιστα τονίζουν ειδικοί, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, αρκετοί επιστημονικοί τομείς εξακολουθούν να παρουσιάζουν δυναμική τροχιά στην αγορά εργασίας, που αναζητεί αυτήν τη στιγμή 150.000 νέους εργαζόμενους για να απασχοληθούν σε βιομηχανίες, ερευνητικά κέντρα, νοσηλευτικά ιδρύματα και εταιρίες που έχουν έδρα στη Γερμανία.

Την ώρα που στην Ελλάδα χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο» και οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά με το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας, αυξημένη ζήτηση καταγράφεται στη Γερμανία σε ειδικευμένο προσωπικό. Με βάση στοιχεία του αντίστοιχου γερμανικού ΟΑΕΔ, αυτήν τη στιγμή 17 επαγγέλματα προσφέρουν σίγουρη αποκατάσταση σε όσους αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Οι ειδικότητες αιχμής
Οπως τόνισε στον «Α» η διευθύντρια του ενημερωτικού κέντρου της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, DAAD, Katia Jaeckel, με αφορμή τη 12η διοργάνωση της εκδήλωσης με τίτλο «Ημέρα Ενημέρωσης για Σπουδές και Ερευνα στη Γερμανία», που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας καταγράφεται αυτήν τη στιγμή για αποφοίτους Πολυτεχνικών (ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι) και Ιατρικών Σχολών (γιατροί και νοσηλευτές), Λογιστικής, Πληροφορικής, Management, Κατασκευαστών και Τεχνικών Αυτοκινήτων, ενώ ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, ξενοδοχοϋπαλλήλους και επαγγελματίες τροφοδοσίας. Παράλληλα ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να έχουν και νέοι επιστημονικοί κλάδοι, όπως η ιατρική φυσική για το χειρισμό μηχανημάτων στα χειρουργεία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι νευροεπιστήμες.
Η υψηλή πάντως ποιότητα εκπαίδευσης που προσφέρουν τα γερμανικά πανεπιστήμια, σε συνδυασμό με τις νέες ειδικότητες που λειτουργούν με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, δίνουν το κίνητρο σε χιλιάδες Ελληνόπουλα για να σπουδάσουν εκεί. Ηδη πάνω από 5.000 Ελληνες παρακολουθούν προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιο από τα 110 δημόσια πανεπιστήμια και τα 300 τεχνολογικά ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών που λειτουργούν στη χώρα.
Ειδικότερα αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν οι Ελληνες φοιτητές για τα πανεπιστήμια του Μονάχου, Αχεν, Βερολίνου, Νιρεμβέργης και Στουτγάρδης, ενώ σε ποσοστό 80% βάζουν πλώρη για τις Πολυτεχνικές Σχολές, τις Νομικές Επιστήμες και τις Ιατρικές Σχολές.
Για την εισαγωγή πάντως σε κάποιο πανεπιστήμιο απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η γνώση της γερμανικής γλώσσας, ενώ απαιτείται μεταξύ άλλων απολυτήριο λυκείου και βεβαίωση πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά το κόστος σπουδών, αξίζει να αναφερθεί πως τα δίδακτρα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, που προχωρά στην αύξηση των τιμών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Στα περισσότερα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας έχουν καταργηθεί τα δίδακτρα και όπου υπάρχουν δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ ανά εξάμηνο», σχολίασε η ίδια. Σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής αυτό διαφοροποιείται ανάλογα με την πόλη (700 – 1.200 ευρώ το μήνα), καθώς αν και λειτουργούν φοιτητικές εστίες ο αριθμός των ελεύθερων κλινών είναι αρκετά περιορισμένος, λόγω της αυξημένης ζήτησης.
aggelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια: