Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ακόμα και το ενδεχόµενο µελλοντικής σύνδεσης του επιδόµατος ανεργίας µε εισοδηµατικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του εξορθολογισµού των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ που πρόκειται να γίνει για την μείωση των δαπανών και την εξοικονόμηση των 23 δισ. που απαιτεί το αναθεωρημένο.......... μνημόνιο.

Όπως αναφέρουν με πρωτοσέλιδό τους τα «Νέα», κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδηµα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα μπορεί να λαµβάνει το επίδοµα.

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης διευκρίνισαν πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που έχουν ανάγκη τα επιδόµατα και το όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων. Ωστόσο, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 αναμένεται να αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά). Με άλλα λόγια, θα κόψουν επιδόματα σε όσους λαμβάνουν πάνω από 500 ευρώ τον μήνα, λες και αυτό το ποσό είναι ικανό για να ζήσει κανείς!!!

Μάλιστα, λέγεται ότι οι νέες περικοπές θα αρχίσουν από το ΕΚΑΣ, δηλαδή το περίφημο Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επίσης, στο στόχαστρο, πέρα από το επίδομα ανεργίας και αυτό των πολυτέκνων που προαναφέρθηκαν, μπαίνουν και οι ενισχύσεις παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.).

Oι καταργήσεις ή περικοπές σε όλα αυτά  θα γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση. Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.

Ηδη το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων. Η σχετική µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο...
σταρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: