Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο βομβαρδισμού της Λιβύης μετά την  απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή ζώνης αποκλεισμού πτήσεων και την προστασία των Λίβυων πολιτών, αλλά και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις δυνάμεων του Καντάφι στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται ......αυτή την ώρα   στο Πεντάγωνο υπό την προεδρία  του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου  και με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών  Δημήτρη Δρούτσα  για τα στρατιωτικά μέτρα που  θα λάβει το ΝΑΤΟ σε εφαρμογή της  απόφασης.  Το ενδεχόμενο συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών σε χερσαίες επιχειρήσεις έχει αποκλεισθεί, αλλά κρίσιμη θεωρείται η χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας.

To ρόλο της Συμμαχίας στις επικείμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά εξετάζει σε σημερινή του συνεδρίαση και το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ. Η Λιβύη έκλεισε ήδη τον εναέριο χώρο της ενώ Νορβηγία, Δανία και Κατάρ έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις και η Πολωνία δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει επιμελητειακή υποστήριξη.

Κίνα και Ρωσία αντιδρούν πάντως στη λήψη ευρύτερων στρατιωτικών μέτρων αν και δεν άσκησαν βέτο  στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ρωσία επίσης απέκλεισε σήμερα τη συμμετοχή της σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, με δήλωση του αρχηγού  του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Νικολάι Μακάροφ.

Στη Γαλλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε  ότι η επιχείρηση θα αρχίσει σύντομα,  εντός των επόμενων ωρών, αλλά σε ερώτηση για τον ακριβή χρόνο δεν απάντησε.

«Η Λιβύη δεν φοβάται», δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιούς του Καντάφι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων.«Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε», τόνισε επίσης από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC.

Δεν υπάρχουν σχόλια: