Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Αγροτική Ανάπτυξη και Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε ειδική συνεδρίαση της Τρίτης 29/03/2011 του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης. Εξειδικεύοντας το στόχο του Υπουργείου για δέσμη ολοκληρωμένων  μέτρων που αποβλέπουν στην ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης για την Βόρεια Ελλάδα ο κ. Σκανδαλίδης καθόρισε τα βήματα που έχουν δρομολογηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως υπάρχει πληθώρα ..............συγκριτικών πλεονεκτημάτων που συνηγορούν προς την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για ανάδειξη της Περιφέρειας σε Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης. και συγκροτούν τη βάση για μια νέα, φιλόδοξη και καινοτόμα παραγωγική, οργανωτική, εμπορική και διοικητική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.
Αιχμή του δόρατος της πολιτικής που προωθείται είναι το Καλάθι των επώνυμων και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας που θα θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Σε συνδυασμό με μια επεξεργασμένη πολιτική υποδομών και υπηρεσιών όπως το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων, το Διαμετακομιστικό Κέντρο  Αγροτικών Κέντρων και Εφοδίων και ανάπτυξη ερευνητικών φορέων όπως το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας, Πιστοποίησης και Τεχνολογίας ή το Παρατηρητήριο Αγροτικής Καινοτομίας Βόρειας Ελλάδας συνθέτουν μια νέα πολιτική για την αγροτική οικονομία.  
Τα μέτρα αυτά, εκτιμά ο κ Σκανδαλίδης, θα συμβάλλουν στην αναστροφή της πορείας συρρίκνωσης που ακολουθεί η αγροτική παραγωγής στην Κεντρική Μακεδονία τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως, το σύνθημα για την Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί παρά να είναι η αναδιάρθρωση και η αύξηση της βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργικής παραγωγής,
Εξειδικεύοντας την πολιτική της Κυβέρνησης για το καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα αποτελείται Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό (φρούτα, κρασί, αρωματικά φυτά), Παραδοσιακά προϊόντα (βουβαλίσιο κρέας, γιαούρτι Δορκάδος, πατάτες Βροντούς) και Προϊόντα για την επάρκεια της τοπικής αγοράς. Το Καλάθι θα συμπληρώνουν ακόμη νέα ή καινοτόμα προϊόντα, όπως : τα μανιτάρια, τα παράγωγα του μελιού, η τρούφα, τα ρόδια.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως για κάθε ένα από τα παραπάνω προϊόντα χαράσσεται εξειδικευμένη και στοχευμένη πολιτική, με την οποία στοιχίζονται υπηρεσίες, πολιτικές, προγράμματα και πόροι, για τα οποία είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των κρατικών, των αυτοδιοικητικών και τοπικών φορέων. Για τη διαδικασία υλοποίησης του «καλαθιού», προτάθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η σύσταση κοινής Επιτροπής του Υπουργείου και της Περιφέρειας για την κατάρτιση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που θα οριστικοποιηθεί  με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης χαιρέτισε το γεγονός πως ο Υπουργός προσκαλεί στο διάλογο τους φορείς με μια σύνθετη και ολοκληρωμένη πρόταση που εστιάζεται στα ουσιώδη της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής όπως η ποιότητα, η πιστοποίηση, οι υποδομές που θα στηρίξουν την πολιτική των αγροτικών προϊόντων. Είναι σημαντικό ανέφερε ο κ. Μπόλαρης πως ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσβλέπει στην πολιτική γης, και ιδιαίτερα της χέρσας γης που θα αποδοθεί στους παραγωγούς. Εξήρε ακόμη την ευθεία αναφορά του κ. Σκανδαλίδη στις  παθογένειες της αγροτικής μας οικονομίας και την κριτική που ασκήθηκε στις πολιτικές επιδότησης εκτάσεων αντί παραγόμενων προϊόντων με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητά τους. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα συνέχισε ο κ. Μπόλαρης το καταστροφικό παράδοξο της αύξησης των επιδοτήσεων και μείωσης της ποιότητας αλλά και δυσμενή ανατροπή του ισοζυγίου  εισαγωγών – εξαγωγών με παράλληλη εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Ο κ. Μπόλαρης στάθηκε σε μια άλλη παθογένεια της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιρισμών που κατέρρευσε και δημιούργησε σωρεία προβλημάτων. Η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί πλέον, τόνισε ο κ. Μπόλαρης θα πρέπει να αφορά την πραγματική οικονομία με έμφαση στο τρίπτυχο ποιότητα – ανταγωνιστικότητα – καινοτομία που θα επιφέρει αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και βελτίωση του ισοζυγίου. Αν μέχρι τώρα παρατήρησε ο κ. Μπόλαρης, στα σχέδια βελτίωσης έμπαινε πάντοτε η χρηματοδότηση των γεωργικών μηχανημάτων, η πολιτική αυτή πρέπει πλέον να σταματήσει. Σε αναλογία με τα ποσά που έχουν καταβληθεί θα έπρεπε, είπε χαρακτηριστικά ο Σερραίος βουλευτής είχαμε αριθμό γεωργικών μηχανημάτων που θα κάλυπταν τις ανάγκες της πρώην ΕΣΔΔ. Πρότεινε, συνεχίζοντας να κατευθύνουμε τα σχέδια βελτίωσης προς την πραγματική οικονομία και όχι για να χρηματοδοτούμε αγορές μηχανημάτων που έγιναν σύμβολο κοινωνικού statusς στην ελληνική επαρχία.
Έχουμε, δήλωσε ο κ Μπόλαρης ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια άλλη αγροτική πολιτική με τη διάσωση των ελληνικών ποικιλιών και των ελληνικών σπόρων, των ελληνικών φυλών, όπως το πρόβατο των Σερρών, που αποτελούν κληρονομιά και διαφοροποιούν ποιοτικά και ανταγωνιστικά την παραγωγή μας. Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Μπόλαρης δήλωσε πως το σχέδιο του Υπουργείου για έναν Βοτανικό Κήπο που αναδεικνύει την ελληνική βιοποικιλότητα μπορεί να υλοποιηθεί στην περιοχή της Κερκίνης που συγκεντρώνει όλα τα σύνθετα χαρακτηριστικά και μπορεί να αξιοποιήσει επιπλέον τη γεωθερμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: