Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Του Γιώργου Χρηστίδη
«Αυτή τη στιγμή, η γερμανική οικονομία υπολογίζεται ότι έχει ανάγκη από 100.000 μηχανικούς κάθε ειδικότητας» (το ΤΕΕ έχει περίπου 110.000 τακτικά μέλη!), δηλώνει στη «Μ» ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Ραλφ Μπράουκσιεπε, ενώ τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Εργοδοτικών Ενώσεων (BDA) Ματίας Θορνς.
Η Γερμανία αποτελεί λοιπόν ιδανική επιλογή για τους έλληνες μηχανικούς, οι οποίοι έρχονται......... καθημερινά αντιμέτωποι με απολύσεις και περικοπές μισθών, ενώ φουντώνουν στον κλάδο η ημιαπασχόληση και η ανασφάλιστη εργασία. «Εάν οι Γερμανοί ζητούν 100.000 μηχανικούς, εμείς να τους στείλουμε αύριο τους 50.000!», λέει στη «Μ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κονακλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλληνες μηχανικοί μπορούν κάλλιστα να εργαστούν στη Γερμανία και να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς εργασία της χώρας. «Όπως είναι γνωστό, το επίπεδο σπουδών στα ελληνικά πολυτεχνεία είναι πολύ υψηλό, οπότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μόνο η γλώσσα θα αποτελούσε ενδεχομένως εμπόδιο, όμως για τους νέους μηχανικούς δεν είναι ούτε αυτό πρόβλημα», προσθέτει ο ίδιος.

Αρκούν και τα… αγγλικά!
Ως πολίτες της Ε.Ε., οι Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία δεν υφίστανται κανέναν περιορισμό. Όπως εξηγεί μάλιστα ο σύμβουλος σε θέματα αγορών εργασίας του BDA Κρίστιαν Ντόρενκαμπ, ακόμα και η γλώσσα μπορεί να μην είναι πρόβλημα, αρκεί ο μηχανικός να μιλά καλά τουλάχιστον τα αγγλικά. «Στις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, τα αγγλικά αρκούν. Ίσως είναι απαραίτητη η γνώση της γερμανικής γλώσσας σε μικρότερες επιχειρήσεις», τονίζει.
Σύμφωνα με τον 45χρονο Κώστα Σαββίδη, έμπειρο μηχανικό που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν όμως ορισμένες πρακτικές δυσκολίες. «Πέρα από τη γλώσσα, που ασφαλώς είναι ένα ζήτημα, υπάρχει και το πρόβλημα της εξειδίκευσης. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία, οι φοιτητές των πολυτεχνείων επιλέγουν από νωρίς κατεύθυνση και αποκτούν εξειδίκευση, την οποία στη συνέχεια ζητούν οι τεχνικές εταιρείες των χωρών αυτών», εξηγεί. Προσθέτει επίσης ότι ο οικογενειάρχης μηχανικός θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι θα ξενιτευτεί. «Οι μισθοί, ακόμα και στη Γερμανία, δεν φτάνουν για να κρατάς δύο σπίτια. Άρα δεν μπορείς να πεις ότι θα αφήσω εδώ στην Ελλάδα την οικογένειά μου, και θα πάω να εργαστώ εκεί. Πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι θα μεταναστεύσεις». Ασφαλώς οι λόγοι αυτοί έχουν μικρότερη βαρύτητα για τους νέους μηχανικούς, που είναι εξάλλου και αυτοί που πλήττονται δριμύτερα από την κρίση.

Πώς δημιουργήθηκε η μεγάλη ζήτηση
Η έλλειψη καταρτισμένων εργαζομένων αποτελεί παγιωμένο χαρακτηριστικό της γερμανικής αγοράς εργασίας και οφείλεται μεταξύ άλλων σε δημογραφικούς λόγους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, ακόμη κι αν η χώρα δέχεται 100.000 - 200.000 μετανάστες ετησίως - αριθμός μάλλον υπεραισιόδοξος - ο πληθυσμός της χώρας θα έχει μειωθεί κατά 12 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050! Ο δε μέσος όρος ηλικίας στη Γερμανία αναμένεται να φτάνει προς τα 60 έτη, με το 15% του πληθυσμού να έχει «πατήσει» τα 80. Πέραν αυτού, οι αυστηρότατοι μεταναστευτικοί νόμοι της Γερμανίας σημαίνουν ότι χιλιάδες επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν εργαζόμενους στις ειδικότητες που επιθυμούν, ενώ παράλληλα απαγορεύεται να τους «εισαγάγουν» από τρίτες χώρες.
«Η αποδοχή μεταναστών εργαζομένων υψηλής κατάρτισης έχει τεράστια σημασία για τη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, καθώς συμβάλει στην οικονομική ευημερία. Ωστόσο, οι ισχύοντες γερμανικοί νόμοι για τη μετανάστευση δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε την τρέχουσα έλλειψη υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού ούτε τις δημογραφικές μεταβολές», αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή του, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2010, το Ινστιτούτο Εργασιακών Ερευνών (ΙΖΑ) του Βερολίνου. Σύμφωνα με τον κ. Ντόρενκαμπ, δεδομένων των δημογραφικών τάσεων, το πρόβλημα των ελλείψεων στη γερμανική αγορά εργασίας θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια: «Πολύ απλά δεν υπάρχουν αρκετοί πανεπιστημιακοί απόφοιτοι στη Γερμανία για να καλύψουν τις ανάγκες. Οι ξένοι είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτοι, αλλά και απολύτως αναγκαίοι για την οικονομία μας».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: