Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ψαράδων γρι γρι και μηχανότρατων στη Χαλκιδική για την επερχόμενη εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους κανόνες αλιείας στα παράλια. Οι ψαράδες των γρι γρι συνεχίζουν να ζητούν την απόσυρση της κοινοτικής οδηγίας που τους υποχρεώνει να έχουν ύψος στο δίχτυ 70% από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς, αν τελικά εφαρμοστεί, δεν θα μπορούν να ψαρεύουν, λόγω της μορφολογικής ιδιομορφίας..... του ελληνικού εδάφους. Όπως τονίζουν, ο βυθός των ελληνικών θαλασσών δεν είναι επίπεδος, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά η αλιεία τους, εφόσον τα δίχτυα ανέβουν ψηλότερα.
«Το γρι γρι δεν είναι συρόμενο εργαλείο αλλά παρασυρόμενο από το ρεύμα της θάλασσας. Όπου και να πάμε, θα είμαστε παράνομοι» τονίζουν οι αλιείς και ζητούν εξαίρεση από την οδηγία.
Βάσει της κοινοτικής οδηγίας, οι ψαράδες των γρι γρι υποχρεώνονται να πάνε σε μεγαλύτερα βάθη στη θάλασσα, με αποτέλεσμα σε εκείνο το σημείο να μην μπορούν να πιάσουν τα ψάρια που θέλουν, όπως γαύρο και σαρδέλα, τα κοπάδια των οποίων κινούνται περίπου στα 30 με 50 μέτρα το πολύ. Επίσης, τα δίχτυα που χρησιμοποιούν έχουν συγκεκριμένο ύψος, αλλά στην ουσία αυτοί χρειάζονται περισσότερο λόγω της κυκλικής κίνησης που κάνουν σε αυτό το είδος ψαρέματος. Σημειώνεται ότι το δίχτυ στο γρι γρι κλείνει στο κάτω μέρος. Έχει φελλούς στο πάνω μέρος και βαρίδια στο κάτω. Με αυτό πιάνονται κυρίως αφρόψαρα. Με τα κυκλικά δίχτυα γρι γρι πιάνονται τα πελαγικά είδη ψαριών, δηλαδή αυτά που ζουν ψηλά στην υδάτινη στήλη, όπως: γαύροι, σαρδέλες, παλαμίδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: