Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Μια ιδιαίτερα σημαντική δράση υλοποίησαν για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, οργανώνοντας αποστολή από ομάδα εκπαιδευτικών στην Κωνσταντινούπολη, στις 10-13 Μαρτίου 2011.

Η δράση είχε στόχο τη γνωριμία ........και επαφή των εκπαιδευτικών του Νομού με σχολεία της Ομογένειας, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου η Ελληνική Κοινότητα της Πόλης να γνωρίζει πως οι δομές Εκπαίδευσης της χώρας μας βρίσκονται «κοντά» της . Η επίσκεψη στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελληνικής Ομογένειας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και η ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον, Ορθοδοξία και Πολιτιστική κληρονομιά», που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο Λύκειο, τελούσαν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ την αποστολή συνόδευε και η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φώφη Γεννηματά. Της αποστολής των εκπαιδευτικών της Χαλκιδικής ηγούνταν ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής Θεόδουλος Ταπανίδης με τις Υπεύθυνες ανα τομέα σχολικών Δραστηριοτήτων Εένη Τριανταφύλλου, Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπάιδευσης, Κατερίνα Τουσίμη Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων, Μαρία Παπαδοπούλου Υπ. Αγωγής Υγείας και τον Υπ. Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού Ξενοφώντα Δημητριάδη.
Τους Εκπαιδευτικούς της Χαλκιδικής συνόδευαν επίσης, ο Περιφερικός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεόδωρος Καρτσιώτης καθώς και ο της Διεύθυνσης Α/ Βάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής Πέτρος Πάγκαλος.

- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ -
Αρχικά, τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τη Μεγάλη του Γένους Σχολή , όπου είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με τη Διευθύντρια κ. Λεμοπούλου και τον υπεύθυνο για θέματα λειτουργίας της κ. Αγγελίδη Θανάση, να ξεναγηθούν στους χώρους της Σχολής και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της δομής, για τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν εκεί και για τις συνθήκες βάσει των οποίων εξελίσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ-
Επόμενος «σταθμός» για τους εκπαιδευτικούς της Χαλκιδικής ήταν το Ζάππειο Εκπαιδευτήριο. Η δομή που περιλαμβάνει νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο και λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και πολλές δεκαετίες προσφέροντας τη δυνατότητα στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης να διδαχθούν σε Ελληνικό Σχολείο και να γνωρίσουν τα Ελληνικά «Γράμματα» και τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Τα μέλη της αποστολής έγιναν δεκτά με εγκαρδιότητα από τις διευθύντριες του Γυμνασίου και Δημοτικού Σχολείου κ. Κανάρη Ευαγγελία και του Λυκείου κ. Παπίνη Δέσποινα, από τις οποίες ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας των δύο σχολείων και για τις δυνατότητες που δίνει στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης η φοίτησή τους σ’ αυτά. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ζαππείου και θαύμασαν τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο όχι μόνο διδάσκονται, αλλά συνολικά γαλουχούνται οι μαθητές.

- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ-
Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο Λύκειο, αποτέλεσε για τους εκπαιδευτικούς της Χαλκιδικής , όχι μόνο ένα Εκπαιδευτήριο που επισκέφθηκαν αλλά έναν χώρο φιλόξενο και ανοιχτό για ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινού προβληματισμού αναφορικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της Ελληνορθόδοξής μας παράδοσης και την προαγωγή του πολιτισμού με βάσει το σεβασμό στις Αρχές της Αειφορίας.
Στο Ζωγράφειο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα που προετοίμασαν τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων, στην οποία μετείχαν με εισηγήσεις τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δια εκπροσώπου του, η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Β/ Βάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής Ελένη Τριανταφύλλου, η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Μαρία Παπαδοπούλου, η Υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτιστικών θεμάτων Κατερίνα Τουσίμη, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου π. Χρυσόστομος Μαιδώνης, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Αγίου Νικολάου Ιωακείμ Χονδρογιώργης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ξενοφών Δημητριάδης και η φιλόλογος του ΓΕΛ Καλλικράτειας Κατερίνα Ανδριαννάκη.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Φώφη Γεννηματά, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β/ Βάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής Θεόδουλος Ταπανίδης και ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Γιάννης Δερμιτζόγλου, ο οποίος επιμελήθηκε και της υποδειγματικής φιλοξενίας των μελών της Αποστολής. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης ο ‘Έλληνας Πρόξενος και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στην Κωνσταντινούπολη.






  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ-
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που η μακραίωνη ιστορία της είναι συνυφασμένη με το βίο και τη δράση αξιόλογων κληρικών και Πατέρων της Ορθοδοξίας, άνοιξε τις πύλες της για τους Εκπαιδευτικούς της Χαλκιδικής, όπου και τους δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν πτυχές της δράσης της κατά το παρελθόν αλλά και να ενημερωθούν για το διακαή πόθο της Ορθόδοξης Κοινότητας να επαναλειτουργήσει, ξεπερνώντας σκοπέλους που υφίστανται ως και σήμερα. Μάλιστα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μοσχονησίων, οδήγησε μέλη της Αποστολής στην περίφημη Βιβλιοθήκη της Σχολής, εκεί όπου 130.000 βιβλία, Πατερικά Κείμενα και πολύτιμα συγγράμματα περιμένουν αναγνώστες…
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από πρόταση της κας Ελένης Τριανταφύλλου προς τον Μητροπολίτη Μοσχονησίων, ομάδα εκπαιδευτικών της Χαλκιδικής θα ξαναεπισκεφθεί σύντομα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία μάλιστα αποφοίτησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να εργαστεί για την αρχειοθέτηση των βιβλίων μεταφέροντας και αξιοποιώντας τεχνογνωσία και εμπειρία. Πρόταση που απεδέχθει με ξεχωριστή θέρμη ο Μητροπολίτης.

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ –
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του ταξιδιού των Εκπαιδευτικών ήταν η επίσκεψή τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου αντιπροσωπεία τους έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Ανάμεσά τους ήταν και η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας και Δια βίου Μάθησης Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Έλληνας Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές της δράσης και τους έκανε γνωστό πως πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη ,συμβάλλουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων της Ομογένειας και Ελλήνων διαμενόντων στην Ελλάδα. Παράλληλά , αποδέχθηκε την πρόταση που διατύπωσαν οι εκπαιδευτικοί για εθελοντική εργασία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και πριν τους δώσει τις Πατρικές του ευχές τους διαβεβαίωσε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Κωνσταντινούπολη.

-ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-
Μια σειρά από παράλληλες, σημαντικές δράσεις συμπεριέλαβαν οι εκπαιδευτικοί στο τετραήμερο πρόγραμμά τους προκειμένου να γνωρίζουν όσο το δυνατόν καλύτερα την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια, επιστρέφοντας, να μπορέσουν να περιγράψουν στους μαθητές τους την πολύτιμη αυτή εμπειρία που αποκόμισαν. Η επίσκεψή τους στην Αγία Σοφία, ήταν το δίχως άλλο η σημαντικότερη από αυτές καθώς υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του Βυζαντινού Πολιτισμού και της Ορθόδοξης Παράδοσης.
Η επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Χώρας τους έδωσε τη δυνατότητα να θαυμάσουν το μεγαλείο της Ορθοδοξίας , όπως αυτό αποτυπώνεται στο μεγαλειώδες ψηφιδωτό που απεικονίζει τη ζωή του Ιησού. Εκτός των άλλων, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γευθούν «άρωμα Ανατολής» επισκεπτόμενοι τις τυπικές ανατολίτικες σκεπαστές αγορές και να … παζαρέψουν τις τιμές των προϊόντων τους. Το πρόγραμμα της επίσκεψης, κατά γενική ομολογία, ήταν άρτιο και η πολύμηνη προετοιμασία του από τις τρεις υπευθύνους εκπαιδευτικούς Ελένη Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τουσίμηκαι Μαρία Παπαδοπούλου, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αξίζει να καταγραφεί πως οι εκπαιδευτικοί της Χαλκιδικής κατάφεραν με τη συμβολή όλων ,να προσφέρουν στα σχολεία της Ομογένειας, διδακτικά βιβλία, αναλώσιμα, πολυμηχάνημα εκτυπωτή και FAX, τέσσερις ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων όπως και τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής.

  • ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ-
Όλοι ανεξαιρέτως οι μετέχοντες στην Αποστολή εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αρτιότητα της διοργάνωσης και για την επιτυχία του στόχου της.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος συνεχάρη τους διοργανωτές και τους απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για υλοποίηση και άλλων αντίστοιχων δράσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως αισθάνεται υπερήφανη από το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα και τα ανοιχτά ζητήματα στην Παιδεία, υπάρχουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι οραματίζονται ένα καλύτερο «αύριο» για τους μαθητές και αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, οι οποίες μάλιστα δεν επιβαρύνουν οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά καλύπτονται από τους ίδιους.
Οι Διευθυντές των εκπαιδευτικών δομών της Ομογένειας ευχαρίστησαν θερμά τους διοργανωτές και δήλωσαν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν και στο μέλλον παρόμοιες αποστολές αλλά και να υλοποιήσουν κοινές δράσεις με σχολεία της Χαλκιδικής.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρτσιώτης έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στους συναδέλφους του και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες.
Η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη ,φαίνεται ότι εκπλήρωσε το σκοπό για τον οποίο οργανώθηκε και όπως ήταν αναμενόμενο οι διοργανώτριες εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν τους συναδέλφους τους καθώς και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία του ταξιδιού και δήλωσαν έτοιμες και πρόθυμες να συνεχίζουν πάντα με τον ίδιο ζήλο να δημιουργούν λόγους και προϋποθέσεις δημιουργικής εξωστρέφειας των σχολείων της Χαλκιδικής.



Και μερικά σχόλια από συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς:
« Ήταν μια αξέχαστη και ανεπανάληπτη εμπειρία που θα την φυλάω στην μνήμη της καρδιάς μου, εκεί όπου φυλάω τους θησαυρούς της ψυχής μου. Τέσσερις μέρες υπήρξαν η αφορμή για να αποκτήσω συμπυκνωμένη πνευματική γνώση που θα με ακολουθεί σ’όλη μου τη ζωή. Ένιωσα μια γλυκιά νοσταλγία και μια πνευματική ανάταση εις μνήμην των προγόνων μου που έζησαν στην Καππαδοκία κι ένα ιερό μεγάλο δέος και ια συγκίνηση με την επίσκεψη στο Πατριαρχείο. Συγχαρητήρια σ’όλους αυτούς τους ανθρώπους που με τόσο κόπο και τόση θέρμη συντέλεσαν στην επίτευξη αυτής της «εκπαιδευτικής» για τους «εκπαιδευτικούς» επίσκεψης».
« Αυτό το ταξίδι ήταν διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μας συγκίνησε γιατί είδαμε από κοντά ανθρώπους που παραμένουν εκεί και αγωνίζονται… Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να το δω!

Μαρία Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: