Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Κατατέθηκε πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και του κ. Δριβελέγκα Γιάννη, για έρευνα σε βάθος, με την πραγματοποίηση εξονυχιστικών ελέγχων των περιουσιακών στοιχείων που απέκτησαν τα τελευταία 20 χρόνια, διατελέσαντες υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς καθώς επίσης και  πρόεδροι και διοικητές οργανισμών.
Η πρόταση κατατέθηκε με σχετική επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη και κοινοποιήθηκε παράλληλα .....στον πρόεδρο της  Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Γιάννη Βλατή:

«Κύριε Υπουργέ
Ενόψει της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου «Τροποποίηση του Ν.3126)2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών», σας καταθέτουμε πρόταση συμπλήρωσης.
Παρά τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη διασφάλιση της διαφάνειας στην πολιτική μας ζωή, το πάνδημο αίτημα για απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους αλλά και του πολιτικού μας συστήματος, όπως και η αυτονόητη απαίτηση των πολιτών της χώρας για την ανάδειξη των υπαιτίων που εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς στο δημόσιο χώρο και στην πολιτική μας ζωή. δεν φαίνεται να ικανοποιούνται.
Για το λόγο αυτό εκτιμάμε ότι είναι αναγκαίες συμπληρωματικές ρυθμίσεις, που θα προσδιορίζουν με θεσμικό τρόπο την άμυνα του πολιτικού μας συστήματος απέναντι σε όσους με τις πρακτικές τους κατασυκοφαντούν συλλήβδην τον πολιτικό κόσμο. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε ουσιαστικές και τολμηρές πρωτοβουλίες που θα καταδεικνύουν τους ενόχους και ταυτοχρόνως θα προασπίζουν την τιμή του μεγάλου αριθμού των πολιτικών ανδρών και γυναικών, που παρότι με εντιμότητα και ήθος υπηρετούν τον δημόσιο βίο, εντούτοις διασύρονται άδικα στο πλαίοιο της επικίνδυνης γενίκευσης «όλοι ίδιοι είναι», που δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνική συνείδηση και τελευταία να οξύνεται και να μεγεθύνεται εξαιτίας της αδυναμίας αντίστασης οπό πλευράς του πολιτικού κόσμου.
Επειδή λοιπόν πιστεύουμε ότι η μοναδική διέξοδος απέναντι στο ηθικό και πολιτικό αυτό ζήτημα είναι η άπαξ και δια παντός οριστική και δημόσια απάντηση περί του «πόθεν» και του περί του «έσχες» όλων όσων θήτευσαν σε θέσεις υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, προέδρων και διοικητών οργανισμών του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα τουλάχιστον την τελευταία 20ετία, με ασφαλή και ταχεία μέθοδο διερεύνησης των περιουσιακών τους στοιχείων δια της μεθόδου της σύγκρισης των μεταβολών κατ' έτος, προτείνουμε:
Την προσθήκη συγκεκριμένης διάταξης άρθρου στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, στην οποία να προβλέπεται:
Η σύσταση ad hoc ειδικής 30μελούς επιτροπής με επικεφαλής ανώτατο
δικαστικό ( καθ' υπόδειξη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου) και μέλη άλλους
ανωτάτους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και έμπειρα
στελέχη - κρατικούς λειτουργούς που θα επιλεγούν από το Ελεγκτικό
Συνέδριο, το ΣΔΟΕ, την Τράπεζα της Ελλάδας , τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης
Δημόσιας Διοίκησης και του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλες ανεξάρτητες Αρχές
Η Επιτροπή αυτή θα έχει αποκλειστικό έργο την εντός εξαμήνου, καταρχάς δειγματοληπτική και στη συνέχεια πλήρη εξέταση, των ετήσιων δηλώσεων «πόθεν έσχες» των προσώπων τα οποία προαναφέρθηκαν, την ανάδειξη και την δημοσιοποίηση των σημείων των δηλώσεων των οποίων δεν δικαιολογείται το «έσχες», την παράδοση των πορισμάτων της στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για την επιστροφή στο δημόσιο των παρανόμως αποκτηθέντων.
Η Επιτροπή αυτή να έχει τη δυνατότητα, με την επιφύλαξη των διατάξεων
περί προσωπικών δεδομένων, να δημοσιοποιεί τη διαφοροποίηση της
περιουσιακής κατάστασης κατά το χρονικό διάστημα ενασχόλησης των
παραπάνω προσώπων με το δημόσιο βίο και την πολιτική
Είμαστε στη διάθεση σας προκειμένου να σας διευκρινίσουμε και τις απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της πρότασης.
Εκτιμώντας ότι η τιμή του πολιτικού κόσμου και η ηθική διάσταση του πολιτικού μας συστήματος βρίσκονται σε οριακό σημείο και ότι μοναδική διέξοδος από τον ασφυκτικό  κλοιό  της  λαϊκής  αποδοκιμασίας  για  τα  όσα  παρελθόντα  γεγονότα διαφθοράς αναδεικνύονται στις μέρες μας είναι η παρουσίαση της αλήθειας, σας καλούμε να αποδεχθείτε την πρόταση μας σε σχέση με τα παραπάνω.

Την πρόταση υπογράφουν επίσης εκτός του κ. Ι. Δριβελέγκα οι κ.κ. βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Γιουματζίδης Βασίλης, Δημητρουλόπουλος Παναγιώτης, Νίκος Ζωίδης, και Ρενταρή Τέντε Όλγα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λίγο αργά το αποφασίσατε....
Τέλος πάντων, έστω και τώρα,
αρκεί να δούμε αποτέλεσμα!!!!
Κάποιοι να επιστρέφουν τα κλεμμένα
και να μπαίνουν ΦΥΛΑΚΗ.