Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ελάτε να συζητήσουμε...

Έκκληση προς τους εργαζόμενους στους δήμους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους που έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρέυονται δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους, κυρίως των μεγάλων πόλεων της χώρας, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, απευθύνει μέσω της aftodioikisi.gr o υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος. Πρόκειται για την πρώτη πρόσκληση... σε διάλογο που κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποίησεις, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό «παράθυρο» για ρύθμιση στα δάνεια των εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση ανάλογη με αυτή των εφέδρων, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους.
«Η πόρτα του υπουργείου Εσωτερικών δεν είναι κλειστή για τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους οποίους τους καλούμε να έρθουν να καθίσουμε στο τραπέζι για να βρούμε μια λύση στα προβλήματά τους», τονίζει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του προς την aftodioikisi.gr, ο κ. Κουκουλόπουλος.
Χαρακτηρίζει, δε, «θεμιτό το γεγονός να φωνάζουν, ωστόσο, στο γενικότερο πλαίσιο των θυσιών του ελληνικού λαού, πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω».
«Ένα από τα προβλήματά τους, που τους "καίει" και δικαιολογημένα, είναι και αυτό με τα δάνεια, που λόγω της μείωσης την οποία θα υποστούν εξαιτίας του μισθολογίου θα δυσκολευθούν να πληρώσουν.
»Κατανοητό, αλλά χωρίς να είναι στη δική μου αρμοδιότητα και δεν μπορώ να δεσμευθώ για αυτό, θα ήταν ίσως εφικτό, για παράδειγμα, να γίνει μια ανάλογη ρύθμιση, όπως γίνεται για τους εφέδρους, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως αυτά και άλλα θέματα που «καίνε» τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να λυθούν μέσα από το διάλογο.
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις
Από την πλευρά των εργαζομένων, τώρα, οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, σύμφωνα και με σχετική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ -την οποία πρώτη παρουσίασε η aftodioikisi.gr, ενώ από την άλλη οι δήμαρχοι της Αττικής (ΠΕΔΑ) καλούν την Ομοσπονδία να σταματήσει την αποχή και να μαζέψει τα σκουπίδια για λόγους υγείας, προτείνοντας παράλληλα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως είπε στην aftodioikisi.gr, ο υφυπουργός Εσωτερικών σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 το πρωί, σκοπεύει να καλέσει την ΠΕΔΑ για να εξετάσουν την όλη κατάσταση, ενώ ανάλογη πρόσκληση θα απευθύνει και στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη.
Ο Ανδρέας Βαρελάς
Όσον αφορά στην Αθήνα, όπως είπε μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, ουσιαστικά οι Αθηναίοι έχουν πλέον στα μπαλκόνια τους -αντί για γλάστρες με λουλούδια- 6.000 τόνους σκουπιδιών, με τον όγκο τους να ξεπερνά τους 14.000 τόνους την 19η Οκτωβρίου, οπότε και σταματούν -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα- οι κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Ελένη Ράικου
Τέλος, νέα παρέμβαση στο θέμα έκανε απόψε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου και με εντολή της ζητεί να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δε γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών (η πρώτη αφορούσε στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής) και εάν διαπράττονται και από ποιους αυτόφωρα αδικήματα και έχουν άμεση σχέση με τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας· πρώτοι στον κατάλογο για να δώσουν εξηγήσεις, κατ' απαίτηση της εισαγγελέα, οι υπεύθυνοι των δήμων.
Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ «καταδικάζεται απερίφραστα κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και απόπειρα ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που αγωνίζονται προκειμένου να κρατηθεί "ΖΩΝΤΑΝΗ" η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Σύσκεψη στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιείται σύσκεψη στις 10 το πρωί στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης με τα Σωματεία των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συντονίσουν και αυτά τις κινητοποιήσεις τους με τα Σωματεία-μέλη της Αττικής.
Περιφρούρηση ΧΥΤΑ Φυλής
Όσον αφορά στο ΧΥΤΑ Φυλής, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε, στο πλαίσιο του αποκλεισμού του, τις παρακάτω ομάδες περιφρούρησης για σήμερα και αύριο:
Πρωινή βάρδια, 06:00-13:00, τα Σωματεία των δήμων: Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γαλατσίου, Αγίου Δημητρίου, Κηφισιάς, Πεύκης, Λυκόβρυσης, Ψυχικού-Φιλοθέης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής, Νίκαιας, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Μαραθώνος, Ραφήνας-Πικερμίου, Αχαρνών, Παλλήνης, Σαρωνικού, Κρωπίας, Μαρκόπουλου, Λαυρίου, Κερατέας και Μεγάρων. (Μπαλασόπουλος Θέμης, Τράκας Νίκος, Κούνας Γιώργος, Αδαμόπουλος Νίκος, Παπαδούδης Γιώργος, Κουρής Αλέξανδρος).
Απογευματινή βάρδια, 13:00-19:00, τα Σωματεία των δήμων: Αμαρουσίου, Αθήνας, Αιγάλεω, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Μεταμόρφωσης, Φυλής, Χολαργού-Παπάγου, Καισαριανής, Αργυρούπολης, Ελληνικού, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Ταύρου, Μοσχάτου και τα σωματεία του Δήμου Πειραιά. (Χαρίσης Γιώργος, Πολυζώης Σπύρος, Καραγιαννάκης Θωμάς, Πετρόπουλος Βασίλης, Κορκολής Γεώργιος).
Βραδινή βάρδια, 19:00-23:00, τα Σωματεία των δήμων: Ζωγράφου, Κορυδαλλού, Νέας Φιλαδέλφειας, Περιστερίου, Χαλανδρίου, Περάματος, Ελευσίνας, Αλίμου, Νέας Σμύρνης, Βύρωνα, Δάφνης, Υμηττού, Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Πετρούπολης, Αρτέμιδος, Σπάτων, Γλυκών Νερών και Παιανίας. (Καταχανάς Γιώργος, Πολυμερόπουλος Βασίλης, Τσούνης Γιάννης, Κρέτσης Νίκος, Μπιζάς Θωμάς, Κουκουμά Μαρία).
Συλλαλητήριο το Σάββατο
Το προσεχές Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, σε συνεννόηση με 23 δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα, θα πραγματοποιηθεί πανδημοσιουπαλληλικό συλλαλητήριο. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας στην κινητοποιήση, θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24 - Πλατεία Καραϊσκάκη - Αθήνα) στις 10 το πρωί.
Ανακοίνωση ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τους πολίτες Στην ίδια ανακοίνωσή"προς τους πολίτες της χώρας", η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διευκρινίζει πως «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε σε πολυήμερη κινητοποίηση όχι γιατί το θέλουμε, αλλά γιατί αναγκαζόμαστε. Δεν διεκδικούμε προνόμια, παρά μόνο την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών μας, που εδώ και μήνες η κυβέρνηση και η τρόικα μας αφαιρούν»
Αναφερόμενη στις κατηγορίες για κίνδυνο στη δημόσια υγεία εξαιτίας του αποκλεισμού των ΧΥΤΑ και της μη αποκομιδής των απορριμμάτων, σημειώνει επιτιθέμενη με σκληρό τρόπο στην κυβέρνηση: «Αυτό που κινδυνεύει σήμερα είναι η ψυχική υγεία, αλλά και η φυσική υπόσταση των Ελλήνων, από τα βάρβαρα-αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης...
»Η υγεία του λαού μας κινδυνεύει απ' την εξαθλίωση που οδηγούν τον Ελληνικό λαό και την προσβολή της αξιοπρέπειάς του από μια εθελόδουλη κυβέρνηση που έχει παραδοθεί στους ξένους δανειστές και τοκογλύφους για να εκτελέσει το "συμβόλαιο θανάτου" του Ελ ληνικού λαού και το ξεπούλημα της χώρας».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των κινητοποιήσεων να μη λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής, ο οποίος είναι υπό κατάληψη. Για το λόγο αυτό, πρέπει τα σωματεία της Αττικής να συνεχίσουν να συμβάλλουν, με όσο κόσμο μπορούν, στην κατάληψη του ΧΥΤΑ».
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: