Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα: Εφεδρεία τώρα για 30.000 αλλιώς απολύσεις εξπρές

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση για την εργασιακή εφεδρεία προκειμένου να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο, όπως επιτακτικά ζητεί η τρόικα, και φαίνεται πως θα υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων μέχρι και την τελευταία στιγμή, το απόγευμα της Κυριακής, πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το γεγονός ότι όλα θα «παίζονται» έως το παρά πέντε επιβεβαιώνει και το ότι το απόγευμα παρουσιάστηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Βενιζέλου-Ρέππα με την τρόικα, καθώς οι δανειστές μας δεν έμειναν ικανοποιημένοι με την ήπια πρόταση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση...
στην εργασιακή εφεδρεία θα έμπαιναν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν για να συνταξιοδοτηθούν ένα-δύο χρόνια. (Να σημειωθεί πως -σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η κυβέρνηση στους ΟΤΑ και στις δημοτικές επιχειρήσεις ο αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται περίπου στις 6.000).
Η τρόικα δεν ήταν αρνητική με την πρόταση για εφεδρεία ατόμων κοντά στη συνταξιοδότηση. Με το δεδομένο όμως πως δε θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 ατόμων που θέλει, ζήτησε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη και πέντε χρόνια (δηλ. από 60 και πάνω)· μάλιστα, ζήτησε, προκειμένου να συμπληρωθεί ο επιθυμητός αριθμός, αν χρειαστεί, να μπουν στους Πίνακες Εφεδρείας και τα άτομα από τους Οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.
Η κυβέρνηση, πάντως, είναι σκεπτική με το όλο θέμα, καθώς γνωρίζει πως θα προκύψουν μια σειρά από αλυσιδωτά θέματα που θα πρέπει άμεσα να επιλύσει.
Για παράδειγμα, εάν συγχωνευθεί δύο ή περισσότεροι Οργανισμοί, ποιοι θα βγούν στην εφεδρεία; Ή εάν ένας Οργανισμός καταργηθεί, πώς θα μπουν σε εφεδρεία μόνιμοι υπάλληλοι επειδή καταργούνται οργανικές τους θέσεις; Είναι, πάντως, σαφές ότι μόνον με τους υπό συνταξιοδότηση οι αριθμοί δε βγαίνουν. Άρα, πρέπει να βγουν σε εφεδρεία και υπάλληλοι των υπό συγχώνευση-κατάργηση Οργανισμών.
Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη εκτός από το τεράστιο πολιτικό κόστος έχει άλλο ένα μεγάλο αγκάθι που ακούει στο όνομα αποζημιώσεις...
Πάντως, οι τροϊκανοί, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, προειδοποίησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα πως αν δεν εφαρμοστεί η δέσμευση για την εφεδρεία, τότε η επόμενη δόση του Δεκεμβρίου θα έχει μία προϋπόθεση: απολύσεις-εξπρές δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων προτού εκπνεύσει το 2011.
Αύριο, θα συνεχιστούν οι συναντήσεις με τον Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ενώ θα συνεχιστεί η συζήτηση για την εργασιακή εφεδρεία, με τη συμμετοχή του Δ. Ρέππα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, οι τροϊκανοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το μισθολόγιο/μισθολόγιο, καθώς εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες.
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/14648

Δεν υπάρχουν σχόλια: