Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πιάνει Θεσσαλονίκη το πρώτο κρουαζιερόπλοιο





Το "Golden Iris" με 750 ισραηλινούς τουρίστες δένει στις 7 αύριο το πρωί στο λιμάνι

Ισραηλινοί και τούρκοι τουρίστες αναμένεται να πλημμυρίσουν αύριο και τη Δευτέρα την καρδιά της Θεσσαλονίκης, δίνοντας το δικό τους χρώμα στην πόλη, όπου θα βρεθούν στο πλαίσιο κρουαζιέρας που πραγματοποιούν.

Οι 750 Ισραηλινοί θα προσεγγίσουν το λιμάνι της πόλης ...........με το κρουαζιερόπλοιο “Golden Iris” στις 7.00 αύριο το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνοδεύονται από δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ, οι οποίοι θα καταγράψουν τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της νύμφης του Θερμαϊκού. Το “Golden Iris”, ιδιοκτησίας της Manο Shipping, θα αναχωρήσει στις 16.00 από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το λιμάνι της Σάμου. Το κρουαζιερόπλοιο, μήκους 163,5 μ., ξεκινά και καταλήγει στο Ισραήλ, ενώ μεταξύ των προορισμών του είναι και το λιμάνι του Βόλου, που είναι ο προηγούμενος σταθμός από τη Θεσσαλονίκη. Η Manο Shipping, που ήταν μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες είχε επαφές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Στέλιος Αγγελούδης κατά το ταξίδι του στο Ισραήλ, διοργανώνει κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα.
Λίγες ημέρες αργότερα, συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα δέσει το “Ocean Majesty” με 650 τούρκους επιβάτες. Το “Ocean Majesty”, κρουαζιερόπλοιο γνώριμό μας και από πέρυσι, θα παραμείνει για έξι ώρες στο λιμάνι της πόλης, από τις 8.00 έως τις 14.00. Συνολικά φέτος το “Ocean Majesty” αναμένεται να πραγματοποιήσει οκτώ προσεγγίσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το σπίτι-μουσείο όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, το χρονολογούμενο από τον 15ο αιώνα πρώην τζαμί Αλατζά Ιμαρέτ, αλλά και το Μπέη Χαμάμ, τα γνωστά “Λουτρά Παράδεισος”, που το 1444 έχτισε στην πόλη ο σουλτάνος Μουράτ Β’ - το σημαντικότερο μνημείο του είδους στην Ελλάδα.
Οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, που φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 24, έναντι 20 την περσινή χρονιά, φαίνεται πως γεμίζουν προσδοκίες τον εμπορικό κόσμο της πόλης, που περιμένει ως μάννα εξ ουρανού τους τουρίστες που θα καταφθάσουν στην πόλη. Υπολογίζεται ότι φέτος τα κρουαζιερόπλοια που θα ρίξουν άγκυρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μεταφέρουν 21.350 επιβάτες.

Οι πρωτοβουλίες φέρνουν αποτέλεσμα

Όπως αποδεικνύουν οι αυξημένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που επί μακρόν ταλαιπωρείται από ακτοπλοϊκή απομόνωση, οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς. Υποστηρικτικά για την προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας φαίνεται πως λειτουργεί η επαναδραστηριοποίηση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και η κινητοποίηση του δήμου προς την κατεύθυνση αυτή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος για πρώτη φορά θα πιάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το “Aida Αura”, ιδιοκτησίας της γερμανικής Aida Cruises, που ελέγχεται από αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα. Η εν λόγω εταιρεία, που στις τέσσερις προσεγγίσεις της στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει 10.000 Ευρωπαίους (2.500 άτομα σε κάθε κρουαζιέρα), αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα για τη νύμφη του Θερμαϊκού, καθώς διαμορφώνει τάσεις και νέους προορισμούς στην αγορά κρουαζιέρας. Την παρθενική εμφάνισή του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα κάνει το “Aida Αura” στις 7 Ιουλίου και θα παραμείνει από τις 8.00 έως τις 18.00. Προηγούμενο λιμάνι αυτό της Βάρνας και επόμενο της Σάμου.

Κρουαζιερόπλοια όλο τον χρόνο

Τα κρουαζιερόπλοια άρχισαν να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη από τις 15 Μαρτίου, με πρώτη άφιξη αυτή του “Orient Queen”, που μετέφερε 600 επιβάτες, ενώ ένα μήνα αργότερα, στις 22 Απριλίου, 250 γάλλοι τουρίστες έφτασαν στην πόλη με το “Vistamar”.
Τα κρουαζιερόπολοια θα συνεχίσουν να σχίζουν τα νερά του Θερμαϊκού μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Τελευταίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το “Louis Cristal” με 500 αμερικανούς τουρίστες.


Για τρεις ημέρες το “The world” στη Θεσσαλονίκη


Διασχίζει τους ωκεανούς γυρνώντας αέναα τον κόσμο. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο “The World”, που διαθέτει υπερπολυτελή διαμερίσματα για τους VIP ενοίκους του, κάποιοι από τους οποίους προτιμούν να κατοικούν μόνιμα στο πλωτό σπίτι τους, γνωρίζοντας παράλληλα όλο τον κόσμο ταξιδεύοντας στο απέραντο γαλάζιο. Συνήθως στα λιμάνια όπου πιάνει το πλοίο παραμένει για δύο με πέντε ημέρες, προκειμένου οι... θαλασσόλυκοι κάτοικοί του να τα γνωρίσουν καλύτερα. Φέτος στο πρόγραμμα του ενέταξε και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα παραμείνει για τρεις ημέρες, συγκεκριμένα από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου.

Το μήκος του πλοίου, που διαθέτει 165 κατοικίες (διαμερίσματα και στούντιο) και φιλοξενεί από 100 έως 300 άτομα, αγγίζει τα 197 μέτρα, γεγονός που του επιτρέπει να εξυπηρετηθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το “Τhe world” και οι 200 αμερικανοί επιβάτες του ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Γη του Πυρός, για να καταλήξουν στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου. Κάθε χρόνο η ιδιοκτήτρια εταιρεία αλλάζει τον προγραμματισμό των λιμανιών που επισκέπτεται και, ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να ξαναδούμε το “The World” του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.
 

  • Δημοφιλής η Ελλάδα. Η Ιταλία και η Ελλάδα παραμένουν οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στην Ευρώπη, ακολουθούμενες από την Ισπανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κρουαζιέρας τον Σεπτέμβριο του 2010. Το 2009 οι δύο πρώτες χώρες προσήλκυσαν από περίπου 21% των επισκέψεων με κρουαζιερόπλοια στην Ευρώπη, ενώ Ισπανία και Γαλλία έλαβαν 17% και 8% αντίστοιχα.
Της Λίνας Τσιρέκα
ltsireka@makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: