Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Όλα ανοιχτά για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά  στο τραπέζι των  πολιτικών αρχηγών, που συσκέπτονται  σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι υπό τον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στη σκιά της «απειλής»  από επίσημα χείλη της Ε.Ε. για μη καταβολή της   5ης δόσης!
Αυστηρά προκαθορισμένη...... «ατζέντα» στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν υπάρχει, πέρα από την γενική αφορμή της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για  σημαντικές πρωτοβουλίες του  πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου  για αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης,  που δείχνει εξαιρετικά οριακή εάν όχι και δραματική.

Σαν «βόμβα» έσκασε άλλωστε χθες το απόγευμα  η δήλωση της εκπροσώπου του ΔΝΤ Carol Atkinson, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο «παγώνει» τον δανεισμό προς την Ελλάδα, αν δεν δώσει εγγυήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επόμενους 12 μήνες.

«Δεν δανείζουμε ποτέ όταν δεν έχουμε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρχει κενό χρηματοδότησης, δήλωσε η Caroline Atkinson. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατέστησε σαφές ότι  η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη να δώσει εγγυήσεις σε περίπτωση που τις ζητήσει το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στον «αέρα» όχι μόνο η 5η δόση, αλλά γενικότερα ο δανεισμός από το Ταμείο!
Όσον αφορά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα   με πληροφορίες,  ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά θα προχωρήσει και σε  αυτοκριτική, ενώ φερόταν να εξετάζει και πρόταση «συγκυβέρνησης», προκειμένου να εξασφαλισθεί η συναίνεση, προς τα κόμματα της Κεντροδεξιάς τουλάχιστον!
Στην κυριολεξία πάντως δεν θα πρόκειται για «συγκυβέρνηση», αλλά για πρόταση υπόδειξης από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ ουσιαστικά  (καθώς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να συμφωνήσουν)   πολιτικώνπροσώπων  που θα ήθελαν  τα ίδια κόμματα  να συμμετάσχουν για λόγους «εθνικής ανάγκης»  στο υπουργικό συμβούλιο, μετά από έναν ανασχηματισμό. Κυβέρνηση όμως   θα παραμείνει το ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Η ΝΔ πάντως αντιμετωπίζει αρνητικά ήδη το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. « Δεν θα χορέψουμε  το ταγκό του θανάτου με τον Γιώργο» είναι το μήνυμα που στέλνει για τη στάση του  ο  Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισήμανε σε εκδήλωση του ΕΛΚ στην Αθήνα χθες ότι η «ΝΔ δεν εκβιάζεται». Δεν είναι άνευ σημασίας επίσης ότι ο  πρόεδρος της  ΝΔ πηγαίνει στη συνάντηση με την πλήρη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη συγκεκριμένη «γραμμή».

Ερώτημα είναι εάν ο κ. Παπανδρέου,   αντιλαμβανόμενος  την αρνητική στάση της ΝΔ, θα καταθέσει τελικά  την συγκεκριμένη πρότασή του  ή όχι. Εάν τελικά την καταθέσει όμως  και εισπράξει άρνηση,  δεν αποκλείεται  να ανοίξει ο δρόμος για κοινοβουλευτικές εκλογές ή εναλλακτικά για δημοψήφισμα, με παράλληλη καταγγελία της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πιο light ενδεχόμενο πάντως είναι ένας ανασχηματισμός που θα σημάνει την είσοδο αρκετών τεχνοκρατών στην κυβέρνηση.  Συνεπώς,  όλα τα ενδεχόμενα για ραγδαίες εξελίξεις παραμένουν ανοιχτά.       
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: