Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η ΤΕΦΡΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Υπηρεσία Ασφαλείας των Αεροδρομίων στη Γερμανία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης την απόφαση να κλείσουν τα αεροδρόμια στη Βόρεια Γερμανία, από τις 05:00 σήμερα το πρωί, τοπική ώρα, εξαιτίας του σύννεφου της τέφρας, που προέρχεται από τις συνεχείς εκρήξεις του ισλανδικού ηφαιστείου, η οποία μετακινείται πάνω από τον ουρανό της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα αεροπλάνα θα παραμείνουν στο έδαφος στο αεροδρόμιο της Βέρνης από τις 05:00 το πρωί, ενώ στο αντίστοιχο του Αμβούργου η εναέρια κυκλοφορία..... θα διακοπεί από τις 06:00.

«Κατά τη διάρκεια του πρωινού, τα αεροδρόμια του Βερολίνου θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σημαντικών βλαβών στις μηχανές από τη συγκέντρωση της ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα.

Περισσότερα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσει από σήμερα, Τετάρτη, η Βόρεια Ευρώπη από την ηφαιστειακή τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου Γκρίμσβετν, που εξερράγη το Σάββατο, με τους ειδικούς όμως να τονίζουν ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου έχει αρχίσει να μειώνεται. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, αναφέρει ότι σήμερα η ηφαιστειακή τέφρα ενδέχεται να επηρεάσει κάποια μέρη της Δανίας, της Νότιας Νορβηγίας και της Νοτιοδυτικής Σουηδίας, προκαλώντας μικρά προβλήματα στις πτήσεις.

Ήδη η γερμανική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ότι αναστέλλονται οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο της Βρέμης από τις 05:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας), ενώ μία ώρα αργότερα και από το αεροδρόμιο του Αμβούργου. Πιθανόν θεωρείται το κλείσιμο και του αεροδρομίου του Βερολίνου γύρω στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), ενώ επιπλέον ενδέχεται να επηρεαστεί το αεροδρόμιο του Ανόβερο.

Πάντως, από την Ισλανδία οι ηφαιστειολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο πρόεδρος της χώρας, Όλαφουρ Γκρίμσον, δήλωσε στο BBC ότι «το ηφαίστειο μοιάζει να ηρεμεί. Μειώνεται η ένταση των εκρήξεων και το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα είναι σίγουρα μικρότερο από πριν».

Υπενθυμίζεται πως μόνο την Τρίτη σχεδόν 500 πτήσεις ματαιώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του νέφους που προκαλεί η ηφαιστειακή τέφρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurocontrol, νέφη πυκνής συγκέντρωσης τέφρας έχουν επεκταθεί σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Μεγάλης Βρετανίας. Από τις 29.000 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα σε όλη την Ευρώπη, ακυρώθηκαν οι 500.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας είχε ανακοινώσει ότι ενδέχεται να κλείσουν προσωρινά τα αεροδρόμια του Αμβούργου, της Βρέμης και ίσως και του Βερολίνου από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όπως άλλωστε συνέβη. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα να κλείσει και το διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας, το Κέφλαβικ, που απέχει 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. 
zougla 

Δεν υπάρχουν σχόλια: