Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Κινδυνεύουν σπίτια στη Μαυροπηγή Κοζάνης

 
Ραγδαία επιδείνωση του ρήγματος και νέες μετακινήσεις εδαφών.
Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών στο ορυχείο Μαυροπηγής και των ρωγματώσεων στα σπίτια του ομώνυμου οικισμού.
Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη διαπιστώθηκε.... κατά την αυτοψία που διενήργησε χθες η επιστημονική ομάδα του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ, με επικεφαλής τον διευθυντή Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκο Νικολάου και τον προϊστάμενο του γεωλογικού τμήματος της ΑΝΚΟ Κώστα Νικολαΐδη. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι στο μέτωπο της εξόρυξης του ορυχείου εξελίσσεται ραγδαία το γεωλογικό φαινόμενο του μεγάλου ρήγματος, μήκους ενός χιλιομέτρου, που είχε εμφανιστεί πέρυσι και έφτασε στις παρυφές του χωριού, ενώ διευρύνθηκαν οι ρωγματώσεις σε οκτώ σπίτια της Μαυροπηγής. Υπενθυμίζεται ότι την άμεση συνάρτηση του ρήγματος με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ έχει διαπιστώσει το ΑΠΘ σε μελέτη του, η οποία εκπονείται κατόπιν παραγγελίας του πρώην δήμου Πτολεμαΐδας από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Θεόδωρο Τσάπανο.
Η νέα εξέλιξη προκάλεσε έντονη κινητικότητα στα επιτελεία των μελετητικών ομάδων που παρακολουθούν το φαινόμενο της Μαυροπηγής, αλλά και στους θεσμικούς φορείς, όπως στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και στον δήμο Εορδαίας. Αμέσως μετά την αυτοψία, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στην οποία συμμετείχαν οι προαναφερόμενοι επιστήμονες Νικολάου και Νικολαΐδης του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή και του κ. Τσάπανου. Οι επιστήμονες ενημέρωσαν τον θεσμικό εκπρόσωπο για τη ραγδαία εξέλιξη του φαινομένου. Ο Γ. Σόκουτης ζήτησε γραπτώς όσα προφορικά του είπαν οι επιστήμονες, γι’ αυτό σήμερα ο Ν. Νικολάου θα παραδώσει στον αντιπεριφερειάρχη γραπτή έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση στην Μαυροπηγή.
Μεταξύ άλλων στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών ομάδων ΙΓΜΕ - ΑΠΘ και ΔΕΗ, ώστε “να βάλουμε κάτω όλα τα στοιχεία και να καταλήξουμε σε μια κοινή επιστημονική προσέγγιση”, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό προγραμματίζεται από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Σόκουτη ευρεία επιστημονική και θεσμική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Θα συμμετάσχουν ο αντιπεριφερειάρχης, οι επιστημονικές ομάδες ΙΓΜΕ, ΑΝΚΟ, ΑΠΘ και ΔΕΗ, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας, ο δήμος Εορδαίας και η Τοπική Κοινότητα Μαυροπηγής. Σήμερα εξάλλου κλιμάκιο της διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της πρώην νομαρχίας Κοζάνης θα μεταβεί στο χωριό, προκειμένου να χαρακτηρίσει τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε σπιτιού. Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των ρωγματώσεων των σπιτιών γίνεται από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, η οποία διαπίστωσε ρήγματα σε πολλά σπίτια. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στο βουνό.
“Το αίτημα της άμεσης δημοσίευσης του ΦΕΚ για τις απαλλοτριώσεις και για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε άλλο, γιατί μπορεί να θρηνήσουμε θύματα”, δήλωσε στη “Μ” ο Γ. Σόκουτης.

makthess.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: