Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χρόνος αναμονής στους φορείς κύριας ασφάλισης κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες όταν όλα τα χρόνια είναι σε ένα Ταμείο, και αγγίζει τα δύο έτη για τη διαδοχική ασφάλιση. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα επικουρικά Ταμεία, όπου... η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης καθυστερεί από δύο μέχρι και τρία χρόνια!

Για να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ...
έχει έτοιμη ρύθμιση η οποία προβλέπει την υποχρεωτική χορήγηση της προσωρινής σύνταξης. Η ρύθμιση -που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ- προβλέπει τα ακόλουθα:

* Τα Ταμεία θα πρέπει μέσα σε δυόμισι μήνες από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος θα καταθέσει αίτηση να εκδώσουν την προσωρινή σύνταξη.
* Η έκδοση της προσωρινής σύνταξης θα είναι υποχρεωτική, ενώ τώρα το μέτρο έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Η προσωρινή σύνταξη δεν θα εκδίδεται μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος το ζητήσει εγγράφως.
* Το ποσό της προσωρινής σύνταξης θα κυμαίνεται από 80% έως 90% σε σχέση με τα χρήματα που κανονικά θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος.
* Μόλις εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, θα δίνεται η διαφορά στον ασφαλισμένο αναδρομικά.
* Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο σε όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης, όπου σήμερα είναι σε εκκρεμότητα περίπου 85.000 αιτήσεις. Στόχος είναι τον Σεπτέμβριο το μέτρο να εφαρμοστεί και στα επικουρικά Ταμεία.
* Σε κάθε Ταμείο θα δημιουργηθούν γραφεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Το πρώτο γραφείο θα λειτουργήσει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα και σταδιακά ανάλογες δομές θα δημιουργηθούν σε όλα τα υποκαταστήματα των Ταμείων.

Σημειώνεται πως το μέτρο της προσωρινής σύνταξης ισχύει και σήμερα αλλά έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Ωστόσο, μόνο ο ένας στους είκοσι ασφαλισμένους εκμεταλλεύεται τη σχετική διάταξη, καθώς οι υπόλοιποι φοβούνται πως αν πάρουν την προσωρινή σύνταξη θα καθυστερήσει η οριστική απόφαση.

Μία από τις κυριότερες αιτίες των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση των συντάξεων είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Τσιακανίκας, «το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αυτό οφείλεται -εκτός από τα οργανωτικά προβλήματα- και στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το προσωπικό είναι 40% λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλιστικών φορέων. Είναι επομένως ανάγκη η ηγεσία του υπουργείου να στηρίξει τα Ταμεία με προσωπικό».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, «το 70% του χρόνου εργασίας του κάθε υπαλλήλου απονομής συντάξεων καταναλώνεται στη συναλλαγή με το κοινό που ζητά ενημέρωση για την πορεία της σύνταξης».

Τα αποτελέσματα των μελετών για το Ασφαλιστικό θα παρουσιαστούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αυτή την εβδομάδα.

Οι μελέτες αφορούν τα τρία μεγαλύτερα Ταμεία κύριας ασφάλισης και σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν πως μέχρι το 2060 η αύξηση των δαπανών θα είναι περίπου 1% (άρα πληρούνται οι όροι του μνημονίου).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Προτάσεις από τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ

Την άμεση εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ. Στο Ταμείο η έκδοση σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να ξεπεράσει τους 18 μήνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 70% των συντάξεων δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Χατζοπούλος, μεταξύ άλλων, προτείνει:

* Δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης της Αττικής. Το τμήμα θα είναι αρμόδιο για τη συλλογή των δικαιολογητικών για την απονομή της σύνταξης (πλην εξειδικευμένων περιπτώσεων).
* Παράλληλα με την αίτηση συνταξιοδότησης, οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν υποχρεωτικά και το σημερινό έντυπο προσωρινής σύνταξης, όπου θα δηλώνουν υπεύθυνα τον χρόνο ασφάλισής τους.
* Εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα ελέγχουν τα στοιχεία του φακέλου, ώστε να διαπιστώσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
* Στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα προχωρεί άμεσα η έκδοση προσωρινής απόφασης συνταξιοδότησης. Τον επόμενο μήνα από την κατάθεση της σχετικής αίτησης τα χρήματα θα πρέπει να μπαίνουν αυτομάτως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Επίσης, οι δικαιούχοι της προσωρινής σύνταξης πρέπει να λαμβάνουν κανονικά και τα «επιδόματα» Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας, πράγμα που δεν συμβαίνει με την ισχύουσα νομοθεσία.
* Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τις επικουρικές συντάξεις.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: