Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 25% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Στη σημαντική μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή μισθών και συντάξεων τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως αποσκοπούν οι αλλαγές στο μισθολόγιο των υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα σχέδια των αρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών περιλαμβάνουν μέτρα-σοκ, τα οποία προβλέπουν μειώσεις όχι μόνο στα επιδόματα αλλά και στους βασικούς μισθούς των 770.000 δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών μέσω της επιμήκυνσης του ωραρίου και της αύξησης των χρονικών περιόδων ωρίμανσης των συγκεκριμένων αποδοχών!
Εξετάζεται επίσης η περαιτέρω μείωση ή ακόμη και η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων...

εορτών και αδείας που αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να χορηγούνται σημαντικά μειωμένα σε όσους υπαλλήλους και λειτουργούς λαμβάνουν μεικτά μέχρι 2.912 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών που θα ισχύσουν στο μισθολόγιο του στενού δημόσιου τομέα συγκλίνουν με τις προτάσεις για μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο, τις οποίες έχει υποβάλει ήδη στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται για εισηγήσεις οι οποίες περιελήφθησαν στην έκθεση αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου που συνέταξε το κλιμάκιο των ελεγκτών του ΔΝΤ λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του τακτικού τριμηνιαίου ελέγχου τον οποίο πραγματοποίησε μαζί με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το διάστημα από τις 15 έως τις 22 Νοεμβρίου όταν επισκέφθηκαν όλοι μαζί την Αθήνα.

Ποια είναι τα μέτρα

Οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, τις οποίες φαίνεται ότι εξετάζουν πλέον οι ηγεσίες των αρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, προβλέπουν την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
1.
Τη συνέχιση του παγώματος των προσλήψεων και τη μείωση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στις ένοπλες δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας και σε όλους τους λοιπούς φορείς της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.
2.
Την αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 την ημέρα, ώστε το ωράριο του δημοσίου τομέα να εξομοιωθεί με το ωράριο του ιδιωτικού τομέα.
3.
Την επιβολή περιορισμών στο ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του δημοσίου. Προτείνεται, π.χ., να μειωθεί η αναλογία των επιδομάτων προς τους βασικούς μισθούς και να συνδεθούν τα επιδόματα με την παραγόμενη εργασία.
4.
Την αύξηση του χρόνου ωρίμανσης των βασικών μισθών όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου. Σήμερα, η μισθολογική ωρίμανση, δηλαδή η άνοδος των αποδοχών κάθε υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, γίνεται ανά διετία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δύο χρόνια ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται. Προτείνεται, λοιπόν, αυτό το χρονικό διάστημα να αυξηθεί πάνω από τα 2 χρόνια (στα 3 ή στα 4), ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν παγωμένοι για μεγαλύτερο διάστημα.
Η εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων εκτιμάται ότι θα μειώσει τις συνολικές αποδοχές των 770.000 υπαλλήλων και λειτουργών του στενού δημόσιου τομέα σε ποσοστά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 25% την τριετία 2012-2014! Οι ρυθμίσεις αυτές θα επιφέρουν εξάλλου μειώσεις και στις συντάξεις των υπαλλήλων και των λειτουργών του δημοσίου.
Οι παραπάνω εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ είναι πλέον βέβαιο ότι θα αποτελέσουν και τον “οδικό χάρτη” (όπως αρέσκεται συχνά να τονίζει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης) για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή των μισθολογίων τα οποία ισχύουν σήμερα για τους 770.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων και των λειτουργών του δημοσίου και όχι μόνο των “υψηλόμισθων”, όπως άφηνε να εννοηθεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Ποιους αφορά

Στους εργαζόμενους που αναμένεται να υποστούν μειώσεις αποδοχών από την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα περιλαμβάνονται:

  • οι υπάλληλοι από όλα τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ασφαλιστικά ταμεία, δημόσια νοσοκομεία και λοιποί κρατικοί φορείς), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρειες, δήμους και κοινότητες) καθώς και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες
  • το ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ
  • οι ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας
  • οι δικαστικοί λειτουργοί
  • το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
  • οι διπλωματικοί υπάλληλοι
  • οι ιατροδικαστές.


Τα επιδόματα που περικόπτονται


Ορισμένα από τα επιδόματα που θα περικοπούν ή θα καταργηθούν, προκειμένου το συνολικό ύψος των πρόσθετων αμοιβών που καταβάλλονται σε όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου να αντιστοιχεί σε ένα σημαντικά χαμηλό ποσοστό του βασικού μισθού (σύμφωνα με όσα εισηγείται το ΔΝΤ), είναι:

  • τα εναπομείναντα ποσά των επιδομάτων εορτών και αδείας (το δώρο του Πάσχα το οποίο έχει περιορισθεί στα 250 ευρώ, το επίδομα θερινής αδείας που έχει επίσης μειωθεί στα 250 ευρώ και το δώρο των Χριστουγέννων που έχει περιοριστεί στα 500 ευρώ)
  • όλα τα επιδόματα πρώην ειδικών λογαριασμών, όπως τα ΔΙΒΕΕΤ των εφοριακών, τα ΔΕΤΕ των τελωνειακών, τα ΔΕΧΕ των υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους κλπ.
  • το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής
  • το ειδικό επιμίσθιο των εκπαιδευτικών για υπηρεσία στην αλλοδαπή
  • τα έξοδα κίνησης των υπαλλήλων των ΟΤΑ Α΄ βαθμού και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακών κλπ.)
  • η μηνιαία αποζημίωση για οδοιπορικά έξοδα των υπαλλήλων που διατίθενται στα γραφεία βουλευτών
  • το επίδομα πληροφορικής
  • το επίδομα προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών
  • το νοσοκομειακό και επίδομα τροφής
  • η προσωπική διαφορά των 143 ευρώ (πρώην 176 ευρώ)
  • η προσωπική διαφορά λόγω υπηρεσιακών μεταβολών
  • τα επιδόματα των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των δικαστικών λειτουργών, των πανεπιστημιακών, των διπλωματικών, των ιατρών του ΕΣΥ κλπ.
  • τα επιδόματα των υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης.
  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: