Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

Στη γραμμή αδιαλλαξίας που έχει χαράξει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ κινήθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ετήσια ομιλία του στη Βουλή.

Υποστήριξε δε, ότι το πρόβλημα με την ονομασία δημιουργήθηκε και συντηρήθηκε από την Ελλάδα.

Ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε τις γνωστές αναφορές των Σκοπίων ότι ...........
η λύση στο θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να έχει επιπτώσεις στα αποκαλούμενα ζητήματα ταυτότητας.

 "Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε τις διαφορές με ευρωπαϊκό τρόπο. [...] Είμαστε πολίτες μίας ευρωπαϊκής χώρας και ζητάμε από την Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά απέναντι μας. Έτσι, γι' ακόμη μια φορά διαμηνύω ότι δεν είναι αποδεκτό να γίνεται συζήτηση για μια λύση που θα έχει επιπτώσεις στη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, καθώς και στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως θεματοφύλακα της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Θέλω να σημειώσω ότι όσο θα είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν θα επιτρέψω να συμβεί κάτι τέτοιο", σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.

Επανέλαβε τη "δέσμευση" της χώρας του για τη συνέχιση του διαλόγου με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η ΠΓΔΜ επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση για τη λύση θα την έχει ο λαός της χώρας του.

"Η Μακεδονία πολλές φορές, μέχρι σήμερα, έχει αποδείξει την ειλικρίνεια και την αφοσίωση της (σ.σ. για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος), με την αλλαγή του Συντάγματος και της κρατικής της σημαίας, με την ένταξη της στα Ηνωμένα Έθνη με προσωρινή ονομασία και σε άλλες ακόμη περιπτώσεις", είπε ακόμη.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ κάλεσε όλους τους πολιτικούς φορείς στη χώρα να διαμορφώσουν ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας και να μην επιχειρούν να εκμεταλλευθούν το θέμα αυτό για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διότι, όπως σημείωσε, με τον τρόπο αυτό προκαλείται ζημιά στο εσωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: