Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Παρατράπεζα στη Θάσο

“Κανόνι” με παρατράπεζα, που στήθηκε μέσα σε υποκαταστήματα στη Θάσο, με θύματα ιδιώτες, οι οποίοι έδιναν τοκογλυφικά ανταλλάγματα σε υπαλλήλους μέχρι και το 40% των τραπεζικών δανείων που λάμβαναν, διερευνάται από τις διωκτικές αρχές στο μακεδονικό νησί. Ηδη διοίκηση μεγάλου τραπεζικού ιδρύματος “ξεσκονίζει” δανειακές συμβάσεις που έγιναν από ανώτερο υπάλληλό του το τελευταίο διάστημα, τον οποίο μετέθεσε σε άλλο κατάστημα για να διενεργήσει την έρευνα.
Διακίνηση μαύρου χρήματος, “επενδύσεις” στον χώρο του τουρισμού με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.... “αγνώστου προελεύσεως”, έρευνες για την εκταμίευση μεγάλων ποσών από κοινοτικά προγράμματα και λήψη τοκογλυφικών δανείων, συμπληρώνουν το παζλ των ερευνών που διενεργεί εδώ και ένα εικοσαήμερο το ΣΔΟΕ στη Θάσο, σε διαφορετικές κατευθύνσεις αλλά με κοινά πρόσωπα. “Υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος που συνδέει όλους τους εμπλεκόμενους”, επισήμαναν επιχειρηματίες που γνωρίζουν την “αγορά” του νησιού. Οι κάτοικοι της Θάσου έχουν συγκλονιστεί από διαρκείς αποκαλύψεις που διαρρέουν με εμπλοκή διαφόρων προσώπων, την ώρα που οι διωκτικές αρχές κρατούν επτασφράγιστο μυστικό τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας.
“Αν αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι, δεν ξέρει κανείς πού θα φτάσει, το ζήτημα είναι όμως αν τελικά θα καταλήξει κάπου”. Ξενοδόχος, από τους παλιότερους στον χώρο, που διατηρεί μονάδα στον Λιμένα της Θάσου, ακούει τις τελευταίες ημέρες για την οργάνωση “παρατράπεζας” στο μακεδονικό νησί, με τη συμμετοχή τραπεζικών υπαλλήλων αλλά και επιχειρηματιών. “Έγιναν περίεργες επενδύσεις με κεφάλαια που δεν δικαιολογούνταν, μέχρι και παζάρια για αγορά μεγάλου ξενοδοχείου στη Θάσο, αλλά κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει”, επισήμανε.

Ο ρόλος των υπαλλήλων

Η βασική πτυχή του οικονομικού σκανδάλου αφορά τη δράση τραπεζικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που διερευνούνται, υπάλληλοι χορηγούσαν σε ιδιώτες δάνεια μεγάλα χρηματικά ποσά, χωρίς οι δανειολήπτες να έχουν τη δυνατότητα τέτοιων εκταμιεύσεων λόγω του χαμηλού εισοδήματός τους. Ωστόσο η “αμοιβή” των υπαλλήλων έφτανε μέχρι και το 40% του τελικού ποσού του δανείου, όπως ανέφεραν στις διωκτικές αρχές όσοι προέβησαν στις σχετικές καταγγελίες. Υπάλληλος, ο οποίος έχει εμπλακεί στην έρευνα, πληροφορίες αναφέρουν πως αρνείται πεισματικά ότι έγινε οτιδήποτε τέτοιο, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα του ελέγχου που διενεργεί η ίδια η τράπεζα.
“Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος μετατέθηκε από εδώ”, είπε καταστηματάρχης του κέντρου της Θάσου, που είχε δοσοληψίες με το τραπεζικό υποκατάστημα. Πληροφορίες ότι έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η εμπλοκή όμως του συγκεκριμένου υπαλλήλου πηγές αναφέρουν ότι επέκτεινε την έρευνα σε αρκετές δανειακές συμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα και γι’ αυτό εξετάζεται εάν τον ίδιο ρόλο, για τον οποίο έχει καταγγελθεί, ανέλαβαν και άλλοι συνάδελφοί του άλλων υποκαταστημάτων τραπεζών στη Θάσο.

Οι επιχειρηματίες

Από την άλλη ερευνάται η συνεργασία τραπεζικών υπαλλήλων με επιχειρηματίες για τη χορήγηση τοκογλυφικών δανείων σε ιδιώτες, οι οποίοι με κανέναν τρόπο δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνειο. Οι υπάλληλοι φέρονται ότι παρέπεμπαν όσους απορρίπτονταν οι αιτήσεις τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα, με τα οποία συνεργάζονταν λαμβάνοντας με τη σειρά τους μερίδιο από τα τοκογλυφικά δάνεια και επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δραστηριότητα της “παρατράπεζας”.
Οι περίεργες συνεργασίες τραπεζικών και επιχειρηματιών οδήγησαν τους “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών σε ευρύτερη έρευνα στον χώρο των επιχειρηματιών και ήδη πολλοί μιλούν για “ντόμινο” αποκαλύψεων. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί τουλάχιστον ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού και έκαναν έφοδο στην επιχείρησή του, στην οποία ερεύνησαν διάφορα παραστατικά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από συγκεκριμένη καταγγελία ιδιώτη και διενεργείται αφού έχουν ενημερωθεί σχετικά οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. “Έρευνα γίνεται και σε φορολογικό επίπεδο, όσο και για το ενδεχόμενο να κρύβονται τοκογλυφικές συναλλαγές”, επισήμανε στη “Μ” στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι τα μέλη του σώματος στη διεύθυνση ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το τελευταίο διάστημα έχουν επισκεφτεί τρεις φορές το νησί της Θάσου.
“Έχουν ακουστεί πολλά και διάφορα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Περιμένουμε και εμείς τα αποτελέσματα της έρευνας”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το μέγεθος που μπορεί να έχει η υπόθεση.
Μέλη του ΣΔΟΕ πάντως έχουν περιορίσει τον κύκλο των ερευνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα - επιχειρηματίες, κυρίως για μεγάλες επενδύσεις που εμφανίζονται να κάνουν το τελευταίο διάστημα. Στο “κάδρο” των ελεγκτών βρίσκονται τρία πρόσωπα σε όλη τη Θάσο, οι οποίοι φέρονται ότι έριξαν χρήματα στην αγορά, χωρίς η επιφάνειά τους να δικαιολογείται από τον κύκλο εργασιών τους. Αυτός είναι ο λόγος που στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται, εκτός των τραπεζικών λογαριασμών, και οι φορολογικές δηλώσεις συγκεκριμένων εταιρειών και προσώπων. Παράλληλα οι κρίκοι της αλυσίδας φτάνουν μέχρι και σε ξένες εταιρείες, που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στο νησί, και για το ενδεχόμενο πίσω από την εντυπωσιακή για την εποχή της οικονομικής κρίσης ροή χρημάτων να υπάρχει ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.


Μεγάλη η λίστα των εμπλεκόμενων


Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών πάντως έχουν διχάσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού στη Θάσο, ενώ οι κάτοικοι του νησιού σχεδόν έχουν μοναδικό θέμα συζήτησής τους την “παρατράπεζα”. Ορισμένοι μιλούν για “μεγάλη λίστα εμπλεκομένων” και άλλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι αυτοί που προέβησαν στις καταγγελίες εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και πως απασχολούν τις τοπικές διωκτικές αρχές με παρόμοιους ισχυρισμούς “εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια”.

Το βέβαιο είναι ότι από την πλευρά των οικονομικών διωκτικών αρχών τηρείται άκρα μυστικότητα και έχουν δοθεί σαφείς εντολές να μη διαρρεύσει κανένα απολύτως στοιχείο μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας.
Από την άλλη, φαίνεται ότι στη μικρή κοινωνία της Θάσου τα στόματα ακόμη και θιγόμενων από τοκογλυφικές υποθέσεις παραμένουν κλειστά. “Εχουμε ακούσει ότι έπαιρναν τοκογλυφικά δάνεια από τον έναν και από τον άλλον επιχειρηματία. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχουν θύματα που καταγγέλλουν τέτοιες τοκογλυφικές συναλλαγές”, σημείωσε. “Ονόματα έχουν ακουστεί πολλά, έφτασαν να μιλούν για λίστα 85 ατόμων, αλλά κανείς δεν ξέρει εάν είναι οι τοκογλύφοι ή τα θύματα”, συμπλήρωναν. Στη “λίστα” των εμπλεκομένων πάντως εκτός από επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν ακουστεί ονόματα και από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.
makthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: