Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΔΗΜ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: ΠΛΑΦΟΝ ΑΛΑ ΔΕΚΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ «ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΙΣ»

Την επιβολή πλαφόν στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και γενικότερα των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις και ειδικότερα στις ΔΕΥΑ ανάλογο με αυτό που είχε τεθεί παλαιότερα στις ΔΕΚΟ (4000 ευρώ μικτά το μήνα) εξετάζουν τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών μετά την αποκάλυψη ότι στελέχη αυτών των επιχειρήσεων λαμβάνουν ως και 120.000 ευρώ ετησίως!
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, καθώς δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους ....να ενταχθούν στο υπό κατάρτιση Γενικό Μισθολόγιο, είναι πιθανόν η άμεση λύση προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων να είναι η επιβολή πλαφόν.
Παράλληλα, και η ενώ η προσθεσμία για την αποστολή των σχετικών μισθολογικών καταστάσεων που έθεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντίνος Ρόβλιας, εκπνέει σήμερα, υπάρχουν επίσης σκέψεις να κληθούν οι ίδιοι οι δήμαρχοι να μειώσουν άμεσα και δραστικά το μισθολογικό κόστος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
ΕΔΕΥΑ: Μεμονωμένες οι περιπτώσεις
Πάντως, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευση (ΕΔΕΥΑ) κάνει λόγω για μεμονωμένες περιπτώσεις που δε θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να πλήξουν τις ίδιες τις επιχειρήσεις «των οποίων η χρησιμότητα, ο αναπτυξιακός τους ρόλος και η συμβολή τους στην αναβάθμιση του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης και την προστασία του περιβάλλοντος έχουν αποδειχθεί χωρίς καμία αμφισβήτηση».
Μαρινάκης: Οφείλονται σε επιχειρησιακές συμβάσεις
Μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης επανέλαβε πως «υπάρχουν τέτοια φαινόμενα τα οποία πραγματικά προκαλούν, και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία». Σημείωσε, όμως, πως «αυτές οι αμοιβές οφείλονται στις επί μέρους επιχειρησιακές συμβάσεις ορισμένων ΔΕΥΑ με τους εργαζομένους».
«Δυστυχώς, αυτές οι υπέρογκες αμοιβές στοχοποιούν τους υπόλοιπους εργαζομένους οι οποίοι αμείβονται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση, η οποία φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με αυτές τις αμοιβές», κατέληξε.
ΕΔΕΥΑ: Επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
Επιπλέον, στην ανακοίνωση της ΕΔΕΥΑ υπογραμμίζεται πως «οι ΔΕΥΑ αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, αυτοτελείς επιχειρήσεις ως προς τους δήμους, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας με βάση τον ιδρυτικό τους νόμο (Ν. 1069/80).
»Το προσωπικό των ΔΕΥΑ είναι προσωπικό ιδιωτικού δικαίου και αμείβεται με βάση είτε επιχειρησιακές συμβάσεις (κυρίως οι μεγάλες ΔΕΥΑ) είτε την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ που συνάπτει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ) με την ΕΔΕΥΑ».
Οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ υπέστησαν μειώσεις
Καταλήγοντας, η ΕΔΕΥΑ επισημαίνει πως, παρά το ότι «οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ είναι ιδιωτικού δικαίου υπέστησαν μειώσεις τόσο του βασικού μισθού (10%) όσο και των επιδομάτων τους (10%), καθώς και του 13ου και 14ου μισθού με βάση τους Ν. 3833/2010, 3842/2010 και 3845/2010».
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: