Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ WIKILEAKS

Διαδικτυακή αίτηση στον αμερικανικό ιστότοπο http://avaaz.org/en καλούνται να υπογράψουν οι χρήστες του Ιστού που το επιθυμούν, προκειμένου να τελειώσει επιτέλους η «εκστρατεία εκφοβισμού», όπως την ονομάζουν, κατά του ιστότοπου wikileaks. 
Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ξεπερνούν τις 600.000. Η αίτηση απευθύνεται προκειμένου να σταματήσουν "οι ΗΠΑ και οι άλλες κυβερνήσεις και κοινωνίες που εμπλέκονται στην καταστολή του WikiLeaks".
Το Avaaz.org φιλοξενεί συχνά αιτήσεις και εκστρατείες, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη. "Κάνουμε έκκληση να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές ......
και τους νόμους σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Αν το WikiLeaks και οι δημοσιογράφοι με τους οποίους συνεργάζεται έχουν παραβιάσει κάποιο νόμο, θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να είναι αντικείμενα εξωδικαστικής εκστρατείας εκφοβισμού" σημειώνεται στο κείμενο της αίτησης.

Πιθανή δίωξη και από ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, ο ιδρυτής του wkileaks Τζούλιαν Ασάνζ, έχει μπροστά του κρίσιμη εβδομάδα αφού οι ΗΠΑ να δροµολογούν τη δίωξή του. Οπως αναφέρει βρετανός δικηγόρος του Ασάνζ, το πιθανότερο είναι να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του πελάτη του, από τις ΗΠΑ, μέσα στις επόμενες ημέρες. Από την μεριά τους οι ΗΠΑ, με δηλώσεις αξιωµατούχου του αµερικανικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης, διέψευσαν το ενδεχόμενο. Ωστόσο, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Independent», την Πέμπτη πιθανότατα θα γίνει στο Καπιτώλιο μια πρώτη συνέλευση µε στόχο την επικαιροποίηση ενός νόµου περί κατασκοπείας, που χρονολογείται από το 1917 (!)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νόμος, που δεν θεωρείται επαρκής για τη δίωξη του Ασάνζ και του Wikileaks, είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, όταν η αµερικανική κυβέρνηση επιχείρησε -ανεπιτυχώς- να σύρει στα δικαστήρια τους «New York Times» επειδή δημοσίευσαν Pentagon Papers (σ.σ: επρόκειτο για µυστική έκθεση της CIA για το Βιετνάµ. Την έκθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Ντάνιελ Εσλµπεργκ).

Στο κελί του Οσκαρ Ουάιλντ

Ο Ασανζ κρατείται στην απομόνωση των βρετανικών φυλακών Γουάντσγουορθ, και μάλιστα στο ίδιο κελί που κρατείτο το 1895 ο Οσκαρ Ουάιλντ (κατηγορούμενος  για οµοφυλοφιλία). Αϋριο αναμένεται να παρουσιαστεί για δεύτερη φορά ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου.  

Εντωμεταξύ, δημοσιεύματα της βρετανικής «Guardian» δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο οι δικηγόροι του Ασάνζ να διατυπώσουν και νέες καταγγελίες για αµερικανικές παρεµβάσεις στην υπόθεση κατά του Wikileaks και του πελάτη τους.

Οι δικηγόροι ελπίζουν πως αύριο το δικαστήριο θα δεχθεί να αποφυλακιστεί ο Ασάνζ µε εγγύηση, ενώ ήδη οι  υποστηρικτές του ισχυρίζονται πως έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από  215.000 ευρώ για την περίσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι ο  Ασάνζ βρίσκεται στην φυλακή μετά από εκτέλεση σουηδικού εντάλματος σύλληψης κατηγορούμενος από δύο Σουηδέζες για «βιασµό, σεξουαλική κακοποίηση και παράνοµο εξαναγκασµό».

Διαδηλώσεις υπέρ Ασάνζ

Εντωμεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγιναν διαδηλώσεις υπέρ του ιδρυτή του wikileaks σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μάλαγα, στο Σάο Πάολο, το ΧονγκΚονγκ, και το Μπρισµπέιν της Αυστραλίας. Παράλληλα σε ηπιότερους τόνους φαίνεται να κινούνται και οι Anonymous, οι χακτιβιστές που πριν απο΄λίγες μέρες είχαν ξεκινήσει "διαδικτυακό πόλεμο", λέγοντας πως στο εξής θα επικεντρωθούν μόνο στην αναδημοσίευση των απόρρητων εγγράφων που έχουν διαρρεύσει μέσω wikileaks. Πρόκειται για την επιχείρηση LeakSpin, στόχος της οποίας είναι να μην σταματήσει η ροή των αποκαλύψεων στον Ιστό.

Μέχρι στιγμής δύο νεαροί έχουν συλληφθεί ως μέλη των χάκερς-ακτιβιστών, ένας 16χρονος την περασµένη Πέµπτη και ένας 19χρονος το περασμένο Σάββατο, ενώ ο ίδιος ο Ασάνζ, μέσω των δικηγόρων του άφησε να βγει στην δημοσιότητα ότι απέχει από τις κινήσεις των Anonymous. 
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=233009

Δεν υπάρχουν σχόλια: