Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του προγράμματος εξερεύνησης του πλανήτη Άρη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος ESA ο κόκκινος πλανήτης είναι πολύ πιθανό στο παρελθόν να φιλοξενούσε νερό στην επιφάνειά του. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ύστερα από φωτογραφίες που έστειλε στη Γη, ο ευρωπαϊκός διαστημικός βολιστήρας Mars Express ενός τεράστιου σε έκταση κρατήρα με πλάτος 460 χιλιόμετρα στον οποίο απεικονίζονται ιζήματα με σκούρα απόχρωση. Εξετάζοντας τις σκουρόχρωμες αυτές περιοχές στον κρατήρα ............
Schiaparelli  -που πήρε το όνομά του από τον ιταλό αστρονόμο Giovanni Schiaparelli ο οποίος το 1877 δημιούργησε ένα από τους πρώτους χάρτες της επιφάνειας του Άρη- βρήκαν πως την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και στη Γη, περιοχές που έχουν φωτογραφηθεί από δορυφόρους όπου πριν υπήρχαν λίμνες, καθώς η σταδιακή εξάτμιση του νερού. δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ιζημάτων.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που επιστήμονες κάνουν αναφορά για το «υγρό» παρελθόν του Άρη, αλλά αυτή τη φορά θεωρούν πως αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις φωτογραφίες του Mars Express. 
defrncenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: