Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ;

Τους επτά αντιδημάρχους, στους οποίους περιλαμβάνονται αρκετοί νεοεκλεγέντες αλλά κανένας που να έχει την ιδιότητα του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει σήμερα (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) ο Γιάννης Μπουτάρης.
Η σύνθεση του σώματος των αντιδημάρχων είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του νέου δημάρχου. Αποτελεί όμως και την πρώτη δοκιμασία στις σχέσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου με το κυβερνών κόμμα, στις τάξεις του οποίου επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας της μη αξιοποίησης των στελεχών του. 
Η διαδικασία επιλογής των αντιδημάρχων άρχισε προ δεκαπενθημέρου, αλλά οριστικοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν αρκετές ζυμώσεις ........
και διαβουλεύσεις του κ. Μπουτάρη με τους Παναγιώτη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Κουράκη. Η τελευταία σύσκεψη, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες δεν μετείχε ο κ. Αβραμόπουλος, έγινε εκτάκτως χθες το βράδυ. Κρίθηκε αναγκαία μετά τα έντονα παράπονα που διατυπώθηκαν εκ μέρους στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είδαν να αποκλείονται από την ομάδα κρούσης της νέας δημοτικής αρχής, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί η παραμικρή συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη εξετάστηκαν η έκταση και η σοβαρότητα αυτών των αντιδράσεων, καθώς και η ανάγκη να υπάρξουν ή όχι διορθώσεις στον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος είχε οριστικοποιηθεί νωρίτερα.
Βάσει του «Καλλικράτη» ο κ. Μπουτάρης θα μπορούσε να ορίσει εννέα αντιδημάρχους. Εκείνος όμως αποφάσισε εδώ και καιρό να πάει σε ένα πιο σφιχτό σχήμα, το οποίο, υπενθυμίζεται, θα είναι εκείνο που ουσιαστικά θα διοικεί το δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι
Έτσι μέσω των συνενώσεων υφιστάμενων αντιδημαρχιών και τη δημιουργία νέων ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κατέληξε σε ένα σχήμα με επτά αντιδημάρχους, οι οποίοι όμως θα πλαισιώνονται από εντεταλμένους συμβούλους σε ρόλο υποαντιδημάρχου. Το αντικείμενο της καθεμιάς αντιδημαρχίας, καθώς και τα πρόσωπα τα οποία θα τις στελεχώσουν έχουν ως εξής:
1. Αστικού Σχεδιασμού και Δικτύων. Πρόκειται για μία υπεραντιδημαρχία, η οποία ενσωματώνει τις υφιστάμενες αντιδημαρχίες Κυκλοφορίας - Δημοτικών Έργων και Αρχιτεκτονικού. Σε αυτήν θα περιέλθει και η πολεοδομία, η οποία ανήκει τώρα στη νομαρχία. Επικεφαλής της αντιδημαρχίας θα είναι ο Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος θα πλαισιωθεί από δύο έως τρεις εντεταλμένους συμβούλους. Φαβορί για τις θέσεις αυτές θεωρούνται οι Γιώργος Δημαρέλος, πιθανότατα για τον τομέα της κυκλοφορίας, και Θανάσης Παππάς για το αρχιτεκτονικό.
2. Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και Επιχειρηματικότητας . Είναι κατά βάση η νυν αντιδημαρχία Οικονομικών, η οποία θα έχει αρκετές καινοτομίες και ως προς τα οργανωτικά αλλά και ως προς τους προσανατολισμούς της. Αντιδήμαρχος θα είναι ο Χασδάι Καπόν.
3. Ανακύκλωσης και Απορριμμάτων. Πρόκειται για την υφιστάμενη αντιδημαρχία Καθαριότητας και Μηχανολογίας. Όπως φαίνεται και από το νέο τίτλο της, η αντιδημαρχία θα δώσει έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, τομέας ο οποίος έχει καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες. Επικεφαλής θα τεθεί ο Στάθης Αβραμίδης, νυν νομαρχιακός σύμβουλος, μέλος της νεοσύστατης «Δημοκρατικής Συμμαχίας» της Ντόρας Μπακογιάννη.
4. Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Είναι ουσιαστικά η σημερινή αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου, στην οποία θα προστεθούν ορισμένοι νέοι τομείς ευθύνης, όπως η εποπτεία των πεζοδρομίων με στόχο την απομάκρυνση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων. Αντιδήμαρχος αναλαμβάνει ο μηχανικός Κώστας Ζέρβας, μέλος της διοίκησης της «Αττικό Μετρό Α.Ε.».
5. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτήν συνενώνονται οι υφιστάμενες αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής και Δημοτικής Αστυνομίας. Αντιδήμαρχος θα είναι η Καλυψώ Γούλα, η οποία θα πλαισιώνεται από τον Θέμη Χαρίση, ο οποίος ως πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει τη δημοτική αστυνομία.
6. Πολιτισμού - Τουρισμού - Παιδείας. Πρόκειται για μία νέα αντιδημαρχία, η οποία εκτός από τον Πολιτισμό θα δώσει έμφαση στην προσέλκυση τουριστών, καθώς και στα θέματα της παιδείας και κυρίως των σχολικών υποδομών. Αντιδήμαρχος αναλαμβάνει ο Σπύρος Πέγκας, ο οποίος θα πλαισιωθεί από εντεταλμένους συμβούλους.
7. Νεολαίας - Αθλητισμού - Εθελοντισμού. Θα την αναλάβει η πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος Μαρία Πασχαλίδου, πλαισιωμένη πιθανότατα από εντεταλμένους συμβούλους.
Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα είναι ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ενώ αναζητείται και στέλεχος για το κρίσιμο πόστο του γενικού γραμματέα.

Δυσφορία στο ΠΑΣΟΚ
Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα μέσω δελτίου Τύπου της «Πρωτοβουλίας». Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη εξετάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να υπάρξουν μία έως δύο αλλαγές στο ανωτέρω σχήμα των αντιδημάρχων, ώστε να χωρέσουν σε αυτό στελέχη όπως ο γραμματέας της Περιφερειακής Γιώργος Γεράκης κατά κύριο λόγο και ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, υπεύθυνος αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταφέρθηκε στον κ. Μπουτάρη από πλευράς κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα η παραίνεση «να αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη» και φυσικά και αυτά που έχουν ενεργό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Κύκλοι της «Πρωτοβουλίας» θύμιζαν πάντως ότι στη συνάντηση του κ. Μπουτάρη με τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός είχε πει στο νεοεκλεγέντα δήμαρχο «Γιάννη, διατήρησε την αυτονομία σου».
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στη συγκρότηση των διοικήσεων των έξι τοπικών κοινοτήτων (πρώην δημοτικά διαμερίσματα). «Σχεδόν σε όλα η πλειοψηφία των εκλεγμένων ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό θεωρούμε αυτονόητο ο πρόεδρος να προέρχεται από τους κόλπους μας. Διαπιστώνουμε όμως ότι από την πλευρά Μπουτάρη δίνονται άλλες κατευθύνσεις», σημειώνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: