Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΝΗΡΟΥΛΗΣ...ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΖΩΗΡΟΥΛΗΣ!!

Οταν δεν μοιράζει... αφειδώς περικοπές μισθών και συντάξεων, επιδίδεται με ζήλο στο κυνήγι του ωραίου φύλου. Η ροζ πλευρά του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, μπορεί να μην προβάλλεται τόσο από τα διεθνή Μέσα, ωστόσο στο Παρίσι -και όχι μόνο- αποτελεί προσφιλές θέμα συζήτησης. 

Οι ανυποψίαστοι ίσως να εξεπλάγησαν όταν τον Οκτώβριο του 2008 αποκαλύφθηκε η εξωσυζυγική σχέση του Στρος Καν με την οικονομολόγο του ΔΝΤ........

Πιρόσκα Νάγκι, οι επαΐοντες όμως το θεώρησαν απλώς «ένα δέντρο που κρύβει το δάσος των ερωτικών παραστρατημάτων» του άρχοντα του Ταμείου. Ο τελευταίος είχε αναγκαστεί να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη από τους συνεργάτες και τη γυναίκα του, τη δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ, όταν έσκασε το ροζ σκάνδαλο και έγινε γνωστό ότι ο σύζυγος της Νάγκι, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στην Αργεντινή, ήταν αυτός που ανακάλυψε τα μέιλ τα οποία είχαν ανταλλάξει οι δυο εραστές στις αρχές του 2008.

Η οικονομολόγος αποχώρησε από το ΔΝΤ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου λαμβάνοντας γενναιόδωρη αποζημίωση. Οταν η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα, διεξήχθη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Στρος Καν είχε καταχραστεί την εξουσία του ευνοώντας τη Νάγκι ή αν την υποχρέωσε να εγκαταλείψει το Ταμείο για να μην τον φέρνει σε δύσκολη θέση.
Tη γλίτωσε
Ωστόσο ο Στρος Καν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και γλίτωσε ξανά όταν παράλληλη υπόθεση εύνοιας σε προστατευόμενή του δεν κατέληξε σε κυρώσεις για τον ίδιο. Η 26χρονη τότε Εμιλί Μπιέ από συνεργάτης του στην εκστρατεία για το χρίσμα πριν τις προεδρικές του 2007, βρέθηκε ασκούμενη στο ΔΝΤ, μετά από φημολογούμενη προσωπική παρέμβαση του Στρος Καν, αλλά έπειτα από σχετική έρευνα και πάλι δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
Οσοι προέβλεπαν λοιπόν ότι θα υπονομευθεί η θέση και το κύρος του Στρος Καν διαψεύσθηκαν, αφού ο πολιτικός έχοντας απαλλαχθεί δις, εξακολουθεί να κρατά τα ηνία του ΔΝΤ, παραμένοντας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012. Η δημοτικότητά του -εντός Γαλλίας- δεν φάνηκε να δέχεται πλήγμα ούτε μετά την κυκλοφορία τον περασμένο Μάιο του καυστικού βιβλίου με τίτλο «Τα μυστικά ενός προεδροποιήσιμου». Η συγγραφέας υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Κασσάνδρα» και εικάζεται ότι κινούνταν στο στενό περιβάλλον του Στρος Καν.
«Οταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο... η ιεροτελεστία είναι πάντα η ίδια. Επιθεωρεί τον χώρο για να βρει τις ελκυστικές γυναίκες και αφού έχει εντοπίσει το θήραμα, το βομβαρδίζει με γραπτά μηνύματα που συνήθως ξεκινούν με τη φράση ?σε θέλω?», έγραφε στο βιβλίο της η «Κασσάνδρα», αναλύοντας τη δυσκολία που έχει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο να ελέγξει τις ορμές του. «Και ποια δεν έχει στριμώξει ο Στρος Καν;» είχε αναρωτηθεί δημοσίως η ηθοποιός Ντανιέλ Εβενού, σχολιάζοντας την επιμονή του 61χρονου, που σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται να ξεπερνά τα όρια.
Με τις κλωτσιές
Μια
τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της νεαρής δημοσιογράφου και συγγραφέως Τριστάν Μπανόν, η οποία κατήγγειλε ότι αναγκάστηκε να απωθήσει τον επικεφαλής του ΔΝΤ με κλωτσιές, όταν βρέθηκε μόνη μαζί του σε διαμέρισμα στο πλαίσιο μιας συνέντευξης το 2002. «Ηθελε να του κρατάω το χέρι για να απαντά στις ερωτήσεις. Μετά το χέρι προχώρησε στο μπράτσο και συνέχισε... Καταλήξαμε να παλεύουμε... Τον κλώτσησα... Προσπάθησε να ανοίξει το τζιν μου. Οταν έφυγα μου έστειλε μήνυμα ρωτώντας "σας τρομάζω;"».
Η Μπανόν ισχυρίζεται ότι αρχικά ήθελε να κάνει μήνυση, αλλά εν τέλει δεν κινήθηκε δικαστικά. Ο εκδότης της ωστόσο υποστηρίζει πως ο ίδιος θυμάται να του εξιστορεί πιο ήπια τα γεγονότα και ότι ναι μεν ο Στρος Καν της ρίχτηκε, αλλά δεν επρόκειτο για απόπειρα βιασμού.
Πάντως το αυτί του άρχοντα του Ταμείου δεν ιδρώνει, ακόμη και όταν τον ξεμπροστιάζουν στο κρατικό ραδιόφωνο της Γαλλίας.
Ο κωμικός Στεφάν Γκιγιόν τον είχε υποδεχθεί στο ραδιόφωνο του France Inter, με ένα χιουμοριστικό παραλήρημα, στον αέρα: «Σε λίγα λεπτά ο Ντ. Στρος Καν θα εισέλθει στο στούντιο... Εκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί για να μην ξυπνήσει το Κτήνος... Για την ασφάλεια του προσωπικού ζητήθηκε από τις εργαζόμενες να μη φοράνε αποκαλυπτικά ρούχα. Τα ψηλά τακούνια, τα δερμάτινα παντελόνια και τα σικ εσώρουχα απαγορεύονται».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ
dimitra@pegasus.gr

Με «χρυσό» συμβόλαιο και εξασφάλιση μέχρι... θανάτου
Διορίστηκε με πολιτικό μέσο. Δεν πλήττεται από τη λιτότητα. Δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή σε φόρους. Λιμουζίνες, σαμπάνιες και λοιπές πολυτέλειες είναι ανάμεσα στα πάγια έξοδα που καλύπτει η υπηρεσία. Δικαιούται μειωμένη σύνταξη (50%) μετά από δύο (2) έτη δουλειάς, 80% μετά από μιαμια δεκαετία. Ποιος είναι; Ο Ντομινίκ Στρος Καν. Ο άνθρωπος που αυτοπαρουσιάστηκε στους Ελληνες ως ο «γιατρός με το δυσάρεστο φάρμακο». πενταετία και 100% ύστερα από
Ο DSK, όπως χάριν συντομίας αναφέρεται από τα γαλλικά ΜΜΕ, ανέλαβε επικεφαλής του «χειρουργείου» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ελέω Νικολά Σαρκοζί. Και αυτό διότι το 2007 ο Στρος Καν έμοιαζε ο μόνος ικανός από τον χώρο των Σοσιαλιστών να απειλήσει εκλογικά τον Γάλλο πρόεδρο σε βάθος πενταετίας. Εν έτει 2010, τούτο δεν φαντάζει πια μεγάλο κατόρθωμα.
Εν πάση περιπτώσει, ο Σαρκοζί τον πρότεινε για τη θέση του διευθυντή του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Στο πόστο αυτό μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί μόνο Ευρωπαίοι.
Ο υπολογισμός του Σαρκοζί ήταν πως ο DSK δεν θα αρνιόταν τη «χρυσή εξορία» και αποδείχθηκε ορθός. Αλλωστε ο Στρος Καν γεννήθηκε στα πορφυρά της «παρισινής Εκάλης» του Νεϊγί και είναι γνωστός για την έφεσή του στην ντόλτσε βίτα. Ετσι, έγινε ο τέταρτος Γάλλος που τον Σεπτέμβρη του 2007 ανέλαβε το τιμόνι του Ταμείου (σε σύνολο 10 διευθυντών από το 1946).
Το συμβόλαιο του Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρει επίσης ότι το ΔΝΤ του καλύπτει «λογικά έξοδα που προκύπτουν για ψυχαγωγία όταν αυτά σχετίζονται άμεσα με τις δουλειές του Ταμείου». Τούτου δοθέντος, καλό θα ήταν η ελληνική Βουλή να στείλει λογαριασμό στην Ουάσιγκτον. Διότι, με την εξαίρεση της παρέμβασης της Β. Παπανδρέου (στην οποία απάντησε ότι οι νέοι που φεύγουν μετανάστες «θα επανέλθουν» κάποτε), η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ήταν αγνή διασκέδαση για τον DSK, ενώ η συμμετοχή των βουλευτών σε αυτήν πληρώνεται από τον ελληνικό λαό.
Ολα στην τσέπη
Σημαντικό πλεονέκτημα για όποιον μπει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ότι οι αμοιβές που προσφέρει το Ταμείο είναι κατά κανόνα αφορολόγητες, ακόμα και για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους του.
Το Ταμείο έχει διμερείς συμφωνίες με τα περισσότερα κράτη-μετόχους του. Αν δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, το ΔΝΤ καταβάλλει στα στελέχη του τα χρήματα που προορίζονται για φόρους. Ο,τι αφορά καθαρές αποδοχές αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιο μεταξύ ΔΝΤ και Στρος Καν. Αν δεν ίσχυε αυτό, για να βάλει στην άκρη τα ίδια λεφτά, ο DSK θα έπρεπε να βγάζει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.
Ο Στρος Καν, όποτε και αν αποφασίσει να αποσυρθεί από το ΔΝΤ, θα έχει εξασφαλίσει ένα μόνιμο εισόδημα. Οταν πια θα αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, η γυναίκα και τα παιδιά του (όπως οι Ελληνίδες «κόρες στρατηγών») θα έχουν λαμβάνειν χρήματα από το ΔΝΤ εφ’ όρου ζωής.
Πόσα παίρνειΣύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΔΝΤ (No. 07/24 - 2/ 11/ 200) οι ετήσιες αποδοχές του DSK για το πρώτο έτος ήταν 420.930 δολ.
Στο ποσό αυτό προστίθεται επίδομα θέσης (υπάρχουν επιδόματα και αλλού καταπώς φαίνεται). Το επίδομα ανέρχεται σε 75.350 δολάρια ετησίως. Σύνολο 496.230 δολάρια. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα προσωπικά «μικροέξοδα» (μετακινήσεις, γεύματα, διαμονές κλπ.) του DSK, τα οποία, εννοείται, είναι πληρωμένα.
Οι αποδοχές του αναπροσαρμόζονται αυτόματα κάθε Ιούλιο, σύμφωνα με την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσιγκτον (από Μάιο σε Μάιο).
Δεδομένου ότι από τον Μάη του 2007 έως τον ίδιο μήνα του 2010, η μεταβολή του δείκτη ήταν +6,7%, ο DSK έχει σπάσει το φράγμα του μισού εκατ. δολαρίων στις ετήσιες αποδοχές του. Σύμφωνα με τα παραπάνω, εντός του διαστήματος Ιούλιος 2010 - Ιούλιος 2011 υπολογίζεται να λάβει περίπου 530.000 δολάρια.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
Η σύζυγος που ανέχεται τα... παραστρατήματα
Η κυρία του Στρος Καν κράτησε χαρακτήρα και φάνηκε μεγαλόψυχη όταν αποκαλύφθηκε το ροζ σκάνδαλο με την οικονομολόγο του ΔΝΤ, αλλά μάλλον δεν εξεπλάγη και τόσο από την είδηση. Υποστήριξε πάντως τον σύζυγό της, δηλώνοντας δημοσίως ότι τον συγχωρεί, ότι αυτή η σχέση της μίας βραδιάς έχει τελειώσει οριστικά, ότι πλέον έχουν γυρίσει σελίδα και πρόσθεσε ότι αγαπιούνται το ίδιο όσο όταν πρωτογνωρίστηκαν.
Η Γαλλο-αμερικανίδα Αν Σινκλέρ, όμως, δεν είναι μια απλή, συγκαταβατική σύζυγος. Είναι από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους της Γαλλίας με σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού, μια γυναίκα δυναμική, με άποψη για τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις. Μετά από μακρόχρονη καριέρα στα γαλλικά μίντια, έχει πλέον μετακομίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διαμένοντας με τον σύζυγό της στην Ουάσιγκτον, που είναι και η έδρα του ΔΝΤ.
Η Σινκλέρ έχει λανσάρει το δικό της μπλογκ (http://annesinclair.typepad.fr/) στο οποίο σχολιάζει ειδήσεις από την αμερικανική και διεθνή πολιτική σκηνή, ενώ έχει γράψει και βιβλία πολιτικού περιεχομένου.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ DSK
Πιρόσκα ΝάγκιΗ ουγγρικής καταγωγής οικονομολόγος στον αφρικανικό τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σύζυγος του Μάριο Μπλέχερ, πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, είχε σχέση της μιας βραδιάς με τον Ντομινίκ Στρος Καν, η οποία και αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2008.
Τριστάν ΜπανόνΗ ηθοποιός και συγγραφέας καταγγέλλει πως χρειάστηκε να απωθήσει τον Στρος Καν με κλωτσιές, όταν τη στρίμωξε σε διαμέρισμα στη διάρκεια συνέντευξης το 2002. Τελικά δεν του έκανε μήνυση.
Γιασμίνα ΡεζάΗ γνωστή θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός, το 2007 είχε κυκλοφορήσει βιβλίο-πορτρέτο του Σαρκοζί, το οποίο αφιέρωνε στον «G». Εικάζεται ότι αναφερόταν στον Στρος Καν (το μεσαίο του όνομα είναι Gaston).
Εμιλί ΜπιέΓια χάρη της ο Στρος Καν φέρεται να απέκλεισε άλλους υποψήφιους ώστε να της εξασφαλίσει θέση ασκούμενης στο ΔΝΤ. Είχε συνεργαστεί μαζί του στην εκστρατεία του για το χρίσμα των Σοσιαλιστών το 2007.
ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Γρίφος η στάση του στις εκλογές
Ο Στρος Καν έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΔΝΤ και δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας. Πολλοί, ωστόσο, αμφισβητούν το γεγονός ότι έχει γυρίσει οριστικά την πλάτη στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν άνετο προβάδισμα απέναντι σε όλους τους πιθανούς εσωκομματικούς αντιπάλους. Φαίνεται επίσης ότι ο άρχων του ΔΝΤ είναι μέχρι στιγμής σίγουρο χαρτί για μια νίκη των Σοσιαλιστών έναντι του Σαρκοζί. Αλλωστε, μία μεταξύ τους αναμέτρηση στις προεδρικές του 2012 θα είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Η πρώιμη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ για το χρίσμα των Σοσιαλιστών περιπλέκει τα πράγματα, αλλά και επισπεύδει τις εξελίξεις. Ο Στρος Καν θα μπορούσε να «κάνει μια θυσία» για την πατρίδα, δηλώνοντας πρόθυμος να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, το ιδανικό και πιο δελεαστικό για αυτόν σενάριο, ωστόσο, θα ήταν να το κάνει έχοντας ανακηρυχτεί με συνοπτικές διαδικασίες υποψήφιος των Σοσιαλιστών και όχι να μπει σε οποιαδήποτε διαδικασία αναμέτρησης. Η Ρουαγιάλ πάντως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κάνει πίσω αν άλλαζε γνώμη ο Στρος Καν και αποφάσιζε να αποχαιρετήσει το ΔΝΤ.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: