Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων, με φραστικές επιθέσεις κατά των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκίνησε απόψε το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Από την πλευρά της, η υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, έδωσε διαβεβαιώσεις για διατήρηση του 51% των μετοχών της ΔΕΗ από το δημόσιο..
αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση. Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ακόμη ότι η πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης καθώς και ότι η επιχείρηση θα συνεχίσει να είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
«Σήμερα καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια», πρόσθεσε η υπουργός. Αναφορικά με τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής που προβλέπει η οδηγία 72/2009 με προθεσμία προσαρμογής το Μάρτιο του 2011 η υπουργός είπε ότι εξετάζονται οι εναλλακτικές επιλογές που προβλέπονται στην οδηγία.
Δεν πιστεύαμε ότι τα πράγματα θα ήταν τόσο άσχημα όσο τα βρήκαμε, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για απαξίωση του προσωπικού και της παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ.
Ο πρόεδρος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν οι 1.600 προσλήψεις που εκκρεμούν επί αρκετούς μήνες. Παρόλο αυτά το προσωπικό της ΔΕΗ στο τέλος του 2010 θα είναι λιγότερο από πέρυσι αφού στο μεταξύ αποχώρησαν με πρόωρη συνταξιοδότηση 2.000 εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στην παραγωγή και τα ορυχεία.
Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στις δύο νέες θυγατρικές εταιρείες, μεταφοράς και διανομής ρεύματος που θα δημιουργηθούν σε εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, θα έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος απηύθυνε τέσσερις προειδοποιήσεις:

1.Να μη θιγεί το ασφαλιστικό,
2.Να προχωρήσει η κατασκευή των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα,
3.Να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και
4.Να διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη μεταφορά και τη διανομή.

Ο κ. Φωτόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αυξήσεις τιμολογίων στις χαμηλές κατηγορίες κατανάλωσης, μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ενώ στο υψηλότερα κλιμάκια γίνονται μειώσεις. Όπως είπε πάνω από 700.000 φτωχά νοικοκυριά θίγονται από τις αυξήσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: