Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Αποφάσισαν ότι διαφωνούν τα προεδρεία των σωματείων των μεταφορέων χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών που σε μαραθώνια συνεδρίασή τους κατέληξαν ότι θα επαναλάβουν σήμερα το απόγευμα τη συνεδρίαση. Στη σημερινή συνεδρίαση (των 96 σωματείων) η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Στο μεταξύ η αγορά, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις των μεταφορέων, έχει αρχίσει να ασφυκτιά.

Σε αναστολή της λειτουργίας δύο εκ των τριών εργοστασίων ιχθυοκαλλιέργειας προχωρά επιχείρηση του κλάδου διότι δεν έχει πλέον τροφή για τα ψάρια. Σημειώνεται δε ότι τα προϊόντα των ιχθυοκαλλιεργειών είναι το 3ο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας. Προβλήματα σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα. Δυσκολίες στη διακίνηση των εμπορευμάτων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζουν οι μικρές τοπικές και οι εκπτωτικές αλυσίδες. Σοβαρά είναι επίσης τα προβλήματα στις βιοτεχνίες κλωστοϋφαντουργίας λόγω έλλειψης πρώτων υλών και αδυναμίας αποστολής των προϊόντων στις επιχειρήσεις. Τον κίνδυνο ακύρωσης συμβολαίων αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Θεσσαλονίκη

Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες για εργοστάσια, οικοδομές, φαρμακεία, βιβλιοπωλεία και άλλα εμπορικά καταστήματα συνθέτουν την εικόνα του εμπορικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα. Ελλείψεις παρατηρούνται σε σούπερ μάρκετ πολυεθνικών εταιρειών, ενώ αλυσίδα σούπερ μάρκετ απηύθυνε πρόσκληση σε προμηθευτές και καταναλωτές να αγοράσουν στη μισή τιμή νωπά κρέατα και πουλερικά κατευθείαν από τα ψυγεία της για να μην τα πετάξει.

«Εγκλωβισμένα» βρίσκονται επίσης περισσότερα από 13.100 κοντέινερ στο εμπορευματικό λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ενδέχεται εντός της εβδομάδας να μην έχει άλλη αποθηκευτική χωρητικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται οι δύο πάροχοι των εγκαταστάσεων ΟΛΠ και ΣΕΠ Α.Ε. να προχωρήσουν στην επιβολή αποθήκευτρων που θα οδηγήσει σε αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων.

Ναυτιλιακοί κύκλοι σημειώνουν ότι εάν δεν τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος να δυσφημισθεί η χώρα μας και πάλι διεθνώς.

Στο μεταξύ άκαρπη ήταν και η χθεσινή συνάντηση των προέδρων των σωματείων των μεταφορέων με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Απο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: