Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΣΤΑ "ΙΑΤΡΙΚΑ" ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ

Ιατρικά συνέδρια χωρίς τεκμηριωμένο επιστημονικό περιεχόμενο ή συνέδρια των οποίων ο «κοινωνικός» χαρακτήρας υπερτερεί του επιστημονικού. Προϋπολογισμοί εξόδων και σχετικά παραστατικά που δεν ανταποκρίνονται στις τιμές της αγοράς.
Οι διαπιστώσεις αυτές των αρμοδίων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων καταδεικνύουν ότι η διενέργεια των ιατρικών συνεδρίων και εκδηλώσεων ελληνικών επιστημονικών φορέων έχει λάβει «ανεξέλεγκτες» διαστάσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των αιτήσεων έγκρισης για ιατρικά συνέδρια και εκδηλώσεις, επιχορηγούμενων από φαρμακευτικές εταιρείες που υποβλήθηκαν στον ΕΟΦ: από 900 που ήταν το 2008 έφτασαν τις 2.000 το 2009. Και σε αρκετές περιπτώσεις οι έλεγχοι του ΕΟΦ -που είναι και η αρμόδια αρχή για την έγκριση διεξαγωγής ενός συνεδρίου και της τυχόν χρηματοδότησής της από φαρμακευτικές ή εμπορικές επιχειρήσεις- απέδειξαν ότι τα συνέδρια δεν υλοποιήθηκαν σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στην αίτησή τους: δεν αποδίδονταν σωστά απολογιστικά στοιχεία, οι προϋπολογισμοί για ενοικίαση χώρων, μετακίνηση και εστίαση των συνέδρων περιείχαν τιμές πολύ μεγαλύτερες της «αγοράς», ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα έξοδα δικαιολογούσαν περισσότερο τη διεξαγωγή μιας εκδρομής και λιγότερο μιας επιστημονικής εκδήλωσης.
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις ο ΕΟΦ πρόκειται να εκδώσει νέα εγκύκλιο για τις διαδικασίες έγκρισης των ιατρικών συνεδρίων και εκδηλώσεων που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιχειρώντας την «εξυγίανση» του συγκεκριμένου τομέα.

Απο: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: