Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τον γνωστό τηλεδικαστή Π.Λεωτσάκο τον θυμάστε; Την προεδράρα; Αυτόν ονομάζει η ζούγλα του Μ. Τριανταφυλλόπουλου τώρα ως έναν από αυτούς που εμπλέκονται στην νέα υπόθεση παραδικαστικού.
Τι έκανε το κύκλωμα;
Εντόπιζε ιδιοκτήτες που έχαναν τα σπίτια τους. Έρχονταν σε επαφή μαζί τους και τους πρότειναν να εμφανίσουν το ακίνητο ως ενοικιασμένο με 30ετή σύμβαση σε κυπριακή εταιρία που είχαν συστήσει οι ίδιοι. Υπολογίζεται μάλιστα πώς είχαν στήσει περί τις 150-170 «μαϊμού» εταιρίες. Τι κέρδιζαν; Μα ο κάθε ιδιώτης που πήγαινε στον πλειστηριασμό, βλέποντας πώς το ακίνητο ήταν ενοικιασμένο σε εταιρεία για 30 χρόνια, δεν το χτυπούσε γιατί σκεφτόταν πώς θα έπρεπε να τηρήσει τη σύμβαση ενοικίασης ή να τρέχει στα δικαστήρια για να την λύσει. Έτσι μετά από τρείς άγονους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ακίνητο επέστρεφε στον αρχικό ιδιοκτήτη στο -όπως ορίζει ο νόμος- 1/3 της τιμής!
Η δεύτερη μέθοδος ήταν η εμφάνιση πριν τον πλειστηριασμό απαιτήσεων νομικών για το ακίνητο. Εμφανίζονταν λοιπόν με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του ακινήτου, οι ίδιοι κάθε φορά 4-5 δικηγόροι με χρηματικές απαιτήσεις για συμβουλές σχετικά με το ακίνητο. Π.χ αν η αξία του ακινήτου ήταν 500.000 ευρώ, οι απαιτήσεις αυτές ήταν 450.000 ευρώ σπασμένες σε επιμέρους ποσά. Σύμφωνα με το νόμο οι απαιτήσεις νομικών προηγούνται των τραπεζών και έτσι ο υπεύθυνος για τον πλειστηριασμό συμβολαιογράφος έδινε τα χρήματα από την πώληση στους δικηγόρους!
Εικονικά τιμολόγια – αρπαγές «ορφανών» ακινήτων
Άλλη πλευρά της δράσης του κυκλώματος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση σε εταιρείες εικονικών τιμολογίων για λόγους φοροαποφυγής. Η διαδικασία γινόταν μέσω των «μαϊμού» εταιρειών στην Κύπρο και ανώτερες πηγές μιλούν για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και μη απόδοση ΦΠΑ, που αγγίζει εκατομμύρια ευρώ.
Πτυχή της δράσης τους ήταν και η αρπαγή «ορφανών» ακινήτων που είτε ανήκαν σε υπέργηρους (στα χνάρια της «εταιρείας δολοφόνων») ιδιοκτήτες, είτε ήταν περιουσία μεταναστών. Η διαδικασία βέβαια προέβλεπε πλαστούς τίτλους ή ψευδομάρτυρες για να γίνει κατοχύρωση του ακινήτου στα δικαστήρια.
(http://www.capital.gr/News.asp?id=1054446)

Δεν υπάρχουν σχόλια: