Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ..ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ!

Ηταν µόλις 27 ετών όταν του διαγνώστηκε παρανοϊκή σχιζοφρένεια και ηβηφρένεια και χρειάστηκε να εγκλειστεί σε ψυχιατρικό νοσοκοµείο. Σήµερα, 33 χρόνια µετά, είναι ο µόνος άνθρωπος παγκοσµίως που αναγορεύτηκε επίτιµος διδάκτωρ πανεπιστηµίου, παρότι πρώην τρόφιµος ψυχιατρικού ιδρύµατος.

Ο Γερµανός Πίτερ Λίµαν νοσηλεύτηκε σε νοσοκοµείο κοντά στη Στουτγάρδη, όπου πάλεψε για την ψυχική του υγεία και, αφού βγήκε νικητής από τη µάχη, αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιµετωπίζουν παρόµοια προβλήµατα. Για το ανθρωπιστικό και επιστηµονικό έργο του το Τµήµα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης τον αναγόρευσε χθες επίτιµο διδάκτορα.
Οπως περιγράφει στο βιβλίο του «Βγαίνοντας από τα ψυχοφάρµακα», επί ένα χρόνο του χορηγούνταν κοκτέιλ ψυχοφαρµάκων που τον είχε µετατρέψει σε φυτό. Στη συνέχεια ωστόσο κατάφερε να συνεχίσει τις πανεπιστηµιακές σπουδές του, ενώ εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής, προσφέροντας τις γνώσεις και την εµπειρία του.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: