Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ρεκόρ αιτήσεων και αντίστοιχα μετεγγραφών –θα ξεπεράσουν τις 10.000– περιμένει φέτος το υπουργείο Παιδείας. Από φέτος οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το αποτέλεσμα της αίτησης άμεσα, ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο τμήμα υποδοχής από το πρώτο έτος. Επίσης, με τη χρήση της τεχνολογίας θα επιλέγουν από φέτος οι φοιτητές και οι σπουδαστές τα συγγράμματά τους. Τα νέα συστήματα αφορούν πάνω από 300.000 νέους, καθώς το 2009 στα 23 ΑΕΙ ήταν εγγεγραμμένοι 369.219 προπτυχιακοί φοιτητές και σπουδαστές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι «αιώνιοι», δηλαδή όσοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο σπουδών. Χθες, η ηγεσία του υπ. Παιδείας ανέφερε ότι «παγώνει» η διαδικασία καταγραφής των «αιώνιων φοιτητών» και ότι η σύνταξη μητρώων φοιτητών θα οργανωθεί με βάση τα όσα θα προβλεφθούν στο νέο νόμο πλαίσιο, η συζήτηση για τον οποίο θα αρχίσει την προσεχή Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Ειδικότερα, όσοι δικαιούνται χωρίς όρους μετεγγραφή (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, θύματα τρομοκρατίας, ορφανοί) θα υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά στο υπ. Παιδείας (η ηλεκτρονική διεύθυνση θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες) από τη Δευτέρα 4/10 έως και την Παρασκευή 15/10. Επειτα από μία τυπική εξέταση των στοιχείων των αιτήσεων, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα ενημερώνονται άμεσα (σε διάστημα πενθημέρου) για να εγγραφούν στο τμήμα υποδοχής. Οσοι δικαιούνται μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους (έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία) θα υποβάλλουν μέσα στην ίδια προθεσμία αίτηση και δικαιολογητικά στη γραμματεία του Τμήματος όπου θέλουν να μετεγγραφούν. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα, ώστε οι δικαιούχοι να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο Τμήμα υποδοχής από το πρώτο έτος. Μετά τον τυπικό έλεγχο των δικαιολογητικών, θα ακολουθεί από τις γραμματείες ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων. Οσοι έχουν ψευδή στοιχεία, θα διαγράφονται από το Τμήμα υποδοχής, ενώ εάν διαπιστωθεί δόλος (η έρευνα θα γίνεται με συμμετοχή εισαγγελέα) θα διαγράφονται και από το Τμήμα όπου εισήχθησαν.

Από τις 4/10 θα γίνεται ηλεκτρονικά –μέσω της ιστοσελίδας www.eudoxus.gr– από τους φοιτητές και σπουδαστές η επιλογή συγγραμμάτων. Οπως ανέφερε χθες η υπ. Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, με τις νέες διαδικασίες για μετεγγραφές και συγγράμματα θα εξοικονομηθούν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: