Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Συζήτηση για τα θέματα πολιτικού ασύλου

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκου Μπόλαρη και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γ. Κατριβάνου με Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office - EASO), προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα του πολιτικού ασύλου και της παράνομης μετανάστευσης.

Η Αντιπροσωπεία τόνισε ...πως η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής των αιτούντων άσυλο και δη των ευπαθών ομάδων, χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης δεδομένης της αύξησης του όγκου του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Ευρώπη. Υπογράμμισε την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για τη δημιουργία ειδικών εργαλείων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επείγοντα Μέτρα» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

Από την πλευρά της, η Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενημέρωσε αναλυτικά για τα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται στον Έβρο για την βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο με τη δημιουργία συνοριακών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος «Επείγοντα Μέτρα», για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών (ένδυση, διατροφή, στέγαση), στην αύξηση των θέσεων φιλοξενίας, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών υγείας, νομικής και ψυχο -κοινωνικής υποστήριξης,  στα σημεία εισόδου και στα σημεία μεγάλης συγκέντρωσης ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.  

Εκτενής αναφορά υπήρξε και στο ζήτημα του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου, όπου η Αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις ενέργειες μεταστέγασης των φιλοξενούμενων στο νέο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας τους Υπουργείου Υγείας.

Κλείνοντας ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη για τη χάραξη κοινής Ευρωπαϊκής στρατηγικής δίνοντας έμφαση στην διάσταση του πολιτικού ασύλου.


--

Δεν υπάρχουν σχόλια: