Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

10 εταιρείες για την αγορά της ΕΒΖ


Η λίστα των 10 εταιρειών που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού εκχώρησης του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι εξής εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι δύο ελληνικές αλλά ...και επιχειρήσεις διεθνούς εμβέλειας:
1.CEVITAL SPA (ΑΛΓΕΡΙΑ)
2.DAMCO ENERGY S.A. (ΕΛΛΑΔΑ)
3.ED&F MAN HOLDINGS LIMITED (ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ)
4.LITEX COMMERCE JSC (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)
5.NORDZUCKER AG (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
6.POLSKI CUKIER S.A. (ΠΟΛΩΝΙΑ)
7.ROS AGRO PLC (ΡΩΣΙΑ)
8.SUDZUCKER AG (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
9.SUNOKO D.O.O. NOVI SAD (ΣΕΡΒΙΑ)
10.ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.Β.Ε. (ΕΛΛΑΔΑ)
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι επιλεγείσες εταιρείες θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου, αφού προηγηθεί έλεγχος των δεδομένων της επένδυσης.
Η ΕΒΖ διαθέτει τρία ζαχαρουργεία, σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα, ενώ έχει υπό πλειοψηφικό έλεγχο δύο θυγατρικές στη Σερβία, την «AD Fabrica Secera Crvenka», στην οποία κατέχει ποσοστό άνω του 80% και την «AD Fabrica Sajkaska», στην οποία η συμμετοχή της ανέρχεται σε 92,32%.
Η «Cevital SPA», είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της Αλγερίας, με τζίρο άνω των 2,5 δισ. δολ. Η γερμανική «Sudzucker» αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ζάχαρης στην Ευρώπη, με ετήσια παραγωγή 4,8 εκατ. τόνων, έχει υπό τη σκέπη της 30 ζαχαρουργεία σε διάφορες χώρες και αναμένεται να κλείσει τη χρήση 2011/2012 με ενοποιημένα έσοδα της τάξης των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ η «Nordzucker», είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του κλάδου στη Γερμανία, με την οποία η ΕΒΖ διατηρεί πολυετή συνεργασία.
Αντίστοιχα η βρετανική «ED & F Man», με την οποία η ΕΒΖ επίσης συνεργάζεται σε επίπεδο εισαγωγών, ελέγχει το 25% της παγκόσμιας διακίνησης ζάχαρης, έχει δραστηριότητα σε 40 χώρες ανά την υφήλιο και δραστηριοποιείται παράλληλα στον χώρο των ζωοτροφών, των βιοκαυσίμων, του καφέ και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ ωστόσο, κάνουν λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσής της, με στόχο το ξεπούλημά της και την πλήρη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, γι' αυτό και ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετική αγωγή την επόμενη εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: