Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια είναι τα 5 κριτήρια για την επιλογή των εφέδρων στο Δημόσιο

"Καρδιοχτύπι" χωρίς τέλος για 42.000 υπαλλήλους, που εργάζονται στους 151 φορείς του Δημοσίου, του οποίους αφορά άμεσα το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Σήμερα λήγει η προθεσμία για να αποσταλούν οι λίστες, στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, όμως είναι αβέβαιο εάν θα παραδοθούν τελικά.
Στο καθεστώς της εφεδρείας, αναμένεται να μπουν 4.200 υπάλληλοι.Την ίδια ώρα, προχωρά ...με ταχύτατες διαδικασίες η κατάρτιση νομοθετικής πράξης για τις αλλαγές του εργασιακού καθεστώτος. Αναμένεται να είναι έτοιμη στις αρχές Οκτωβρίου και καθορίζει πέντε βασικά κριτήρια για την εφεδρεία:

1. Προηγούνται οι υπάλληλοι άνω των 60 ετών
2. Όσοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα 
3. Εκείνοι που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο
4. Οι διορισμένοι εκτός των διαδικασιών του ΑΣΕΠ
5. Οι υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ορισμένοι από τους φορείς αρνούνται να στείλουν τις λίστες, καθώς υποστηρίζουν πως είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Τα αιτήματά τους έχουν σταλεί στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, που είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει.

Οι διοικήσεις των φορέων εμφανίζονται, πάντως, απρόθυμες να υποδείξουν τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν και δηλώνουν αδυναμία στην κατάρτιση της λίστας πλεονάζοντος προσωπικού. Τα σχέδια της κυβέρνησης δυσχεραίνει και η υποβολή αιτημάτων εξαίρεσης.

Για τη διαδικασία επιλογής των πλεονάζοντων εργαζομένων, η ΕΡΤ έχει ζητήσει διευκρινίσεις. Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ.

Κάποιοι από τους υπεύθυνους θεωρούν, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εξυγίανσης, έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το προσωπικό τους, λόγω των υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων που έχουν προηγηθεί.


Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η απομάκρυνση και άλλων υπαλλήλων θα σημάνει νέα συρρίκνωση δρομολογίων. Σε αποστολή λίστας, χωρίς ονόματα, αναμένεται να προχωρήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ.


Αντιθέτως, υπάρχουν και φορείς, όπως η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, που έχουν ανακοινώσει ότι θα ανταποκριθούν και θα στείλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές λίστες. Από την πλευρά τους, εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι θα καταφύγουν στα δικαστήρια, εάν επιλεγούν, τελικά, στις λίστες των εφέδρων.

Νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο:

Στο επόμενο υπ. συμβούλιο αναμένεται να κατατεθεί και το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο βαθμολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων και τη διατήρηση τεσσάρων(παραμεθορίου, ανθυγιεινής εργασίας, θέσης και οικογενειακού), θα προβλέπεται η απόδοση πριμ παραγωγικότητας ανά υπουργείο και φορέα. 
star

Δεν υπάρχουν σχόλια: