Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρίζει μετοχές αξίας 670 δις ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους

Αν ισχύει η είδηση, σωθήκαμε! Ούτε μέτρα, ούτε περικοπές… Σύμφωνα με δημοσίευμα του dete, ένας κάτοχος μετοχών από την «Τράπεζα της Ανατολής» (την ίδρυσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος το 1904) δίνει μετοχή αξίας 670 δις ευρώ για να σώσει την χώρα!
 Πιο αναλυτικά...

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d' Orient». 

Η τράπεζα αυτή στη συνέχεια αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Την Θεσσαλονίκη, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με την μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.Η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κατά τους ισχύοντες νόμους και κατόπιν παρελεύσεως πολλών ετών, η Εθνική Τράπεζα ισχυρίζεται πώς η αξία των μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής έχει εκμηδενιστεί. Όμως οι μετοχές αυτές ήταν σε... χρυσό.

Η οικογένεια Σώρρα, στην οποία ανήκουν οι μετοχές, έψαξε το θέμα και σύμφωνα με τον κ. Θ. Καρυώτη, που είναι καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ, η κάθε μετοχή αξίζει 670 δις ευρώ!!!

Μετά από συζητήσεις η Κεντρική Τράπεζα πρότεινε συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για 10 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μία βρετανικής εταιρείας. 

Είχε πλέον καταστεί σαφές πώς οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνικής ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.

Η οικογένεια, που είναι διατεθειμένη να δωρίσει 4 από τις μετοχές στην χώρα για την αποπληρωμή του χρέους,  κάνει μια σειρά από κινήσεις, για να φτάσει το θέμα στο ΔΝΤ και να υπάρξει συμβιβασμός (παραγραφή του ελληνικού χρέους)!
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: