Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το Νοσοκομείο του Αγίου Παύλου παραλαμβάνει το ΚΥ Καλλικράτειας;


 Ρεπορτάζ: Ιωάννα Δανδέλια
Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006, θεμελιώθηκε το Φεβρουάριο του 2008 από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και αποπερατώθηκε το Μάρτιο του 2011. Παραμένει όμως μέχρι και σήμερα ανενεργό και εκτός λειτουργίας. Ο λόγος για το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου της Νέας Καλλικράτειας στη Χαλκιδική. 
Το ολοκαίνουργιο κτίριο, που καταλαμβάνει μία έκταση 2.600 τετραγωνικών μέτρων κόστισε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η λειτουργία του φαίνεται να «κολλάει» ...στην αδυναμία της πολιτείας να λάβει την απαραίτητη πολιτική απόφαση και να το στελεχώσει, καθώς ο οργανισμός του προβλέπει 100 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων 30 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 70 άτομα λοιπό προσωπικό (νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό).

Το κέντρο υγείας αστικού τύπου Νέας Καλλικράτειας κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που ανήκε στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και είχε παραχωρηθεί στο δήμο. Το έργο είχε ανατεθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με ένταξη του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013.

Το νοσοκομείο Πολυγύρου δεν παρέλαβε ποτέ το συγκεκριμένο κτίριο και τον εξοπλισμό του καθώς επικαλέστηκε υπερβολικά υψηλό το κόστος για τη φύλαξη και την καθαριότητά του, ενώ ένας σχεδιασμός που θα προέβλεπε τη μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες υγείας της Χαλκιδικής τη στιγμή που το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό καλύπτει μετά βίας τις απαιτούμενες εφημερίες στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας, θα σήμαινε αποδυνάμωση τους. 

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένουν άδειες οι εγκαταστάσεις, και τα σύγχρονα μηχανήματα που βρίσκονται μέσα σε αυτές να βρίσκονται μέσα στο περιτύλιγμα τους και σε αχρηστία.
Με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Δαμιανός Ιορδανίδης έχει ζητήσει την άμεση λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου υγείας αστικού τύπου, το οποίο εκτιμάται ότι «θα ανακουφίσει την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, καθώς η υγειονομική περίθαλψη στο νομό πάσχει, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και βουλιάζει από κόσμο. Αντικειμενικά, θα εξυπηρετήσετε μία τεράστια περιοχή που δέχεται το χειμώνα, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, μεγάλο όγκο πληθυσμού και θα αποφύγετε την αναστάτωση των κατοίκων της περιοχής με βέβαιες κινητοποιήσεις κι έντονες λαϊκές αντιδράσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας.
Ωστόσο, από τις αρχές Αυγούστου, οπότε εστάλη η επιστολή μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ενώ είχε προηγηθεί στις 5 Ιουλίου κι άλλη επιστολή, η οποία έγινε και ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας στην περιοχή παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις όπως επισημαίνουν οι τοπικοί φορείς. Στη δημοτική κοινότητα Νέων Μουδανιών λειτουργεί κέντρο υγείας από το 1986 στο κομβικό σημείο που οδηγεί στις χερσονήσους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας και εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό κατοίκων και διερχόμενων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ, σε μισθωμένο κτίριο με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό (μόλις έναν παιδίατρο και δύο παθολόγους) λειτουργεί τοπική μονάδα υγείας του ΙΚΑ. 

Στη δημοτική κοινότητα Ν. Τρίγλιας, λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο με δύο γιατρούς και ανήκει στο κέντρο υγείας Ν. Μουδανιών. Το ιατρείο αυτό εξυπηρετεί και τις τοπικές κοινότητες Ν. Τενέδου και Ν. Πλαγίων και τους καλοκαιρινούς μήνες και τον πληθυσμό στους παραλιακούς οικισμούς Ν. Τρίγλιας και Ν. Πλαγίων που δεκαπλασιάζεται. 

Στη δημοτική κοινότητα Σημάντρων λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο με έναν γιατρό και στην τοπική κοινότητα Ν. Συλλάτων λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο με έναν γιατρό κι εξυπηρετεί τόσο τον μόνιμο πληθυσμό, όσο και τους επισκέπτες των περιφερειακών οικισμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Παρόλο που ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας απευθύνθηκε δυο φορές στον υπουργό Υγείας, στις 5 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, ζητώντας να λειτουργήσει το κέντρο υγείας Καλλικράτειας, δεν έλαβε μέχρι σήμερα απάντηση.
Ο κ. Λοβέρδος σκόπευε να εγκαινιάσει το κέντρο υγείας τον περασμένο Μάιο, αλλά οι γιατροί προειδοποίησαν ότι δε θα επιτρέψουν φιέστες σε ένα κλειστό κτίριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, «είναι ντροπή το κέντρο υγείας, που άρχισε να κατασκευάζεται το 2006, να έχει ολοκληρωθεί και να παραμένει κλειστό λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να το στελεχώσει. Θεωρώ απαράδεκτο να παραμένει αφύλακτο και να αχρηστεύεται ο ιατρικός εξοπλισμός».

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και της αμηχανίας μιας αδύναμης κυβέρνησης να λάβει μία σοβαρή πολιτική απόφαση στελέχωσης του κέντρου υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει απέδωσε την «θλιβερή» όπως την χαρακτήρισε κατάσταση στο νεόδμητο κτίριο του κέντρου υγείας αστικού τύπου Νέας Καλλικράτειας, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας, που πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στην περιοχή και συζήτησε με τους φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 


Τι αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα...

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η παραλαβή του έργου από το Νοσοκομείο Αγίου Παύλου, το οποίο και υπέγραψε σχετική απόφαση ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα αρχίσει να λειτουργεί, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική απόφαση.

Το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης σε αυτή την περίπτωση θα είναι υποχρεωμένο διοικητικά να καλύπτει την περιοχή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη ασθενοφόρων, αφού και σε περίπτωση εξασφάλισης οχήματος, θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 άτομα για να καλύψουν τις απαραίτητες βάρδιες, αριθμός μυθικός για την υπάρχουσα στελέχωση του ιατρικού προσωπικού στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής, αφού περίμεναν αρκετά για να δουν με τα μάτια τους να κατασκευάζεται ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο με εξοπλισμό που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός της ξεπερνά τους 200.000 κατοίκους, περιμένουν εκ νέου να τεθεί ο χώρος σε λειτουργία αφού παρότι το κέντρο έχει εξοπλιστεί πλήρως δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού. 
http://news.youropia.gr/post.php?id=47961

Δεν υπάρχουν σχόλια: