Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στον δήμο Βόλβης


Μεγάλες πλημμύρες χθες στην Απολλωνία, στον Μελισσουργό, στη Ρεντίνα και στο Μόδι. Τα νερά και τα φερτά υλικά κάλυψαν το οδόστρωμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας.
Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν και τον νομό Χαλκιδικής προκαλώντας πολλά προβλήματα κυρίως στις περιοχές Αρναίας, Παλαιοχωρίου και Νικήτης.

Σε κατάσταση ...έκτακτης ανάγκης έχει περιέλθει ο δήμος Βόλβης Θεσσαλονίκης, μετά την έντονη βροχόπτωση και τις πλημμύρες που έπληξαν χθες για άλλη μία φορά την περιοχή, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές.
Οι μεγαλύτερες πλημμύρες προκλήθηκαν στην Απολλωνία, στον Μελισσουργό, στη Ρεντίνα και στο Μόδι, οικισμοί που μέχρι χθες προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημίες από τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου του 2006. Η νεροποντή που ξέσπασε τις μεταμεσονύχτιες ώρες ανάγκασε τους κατοίκους του Μελισσουργού να συγκεντρωθούν στα ψηλότερα σημεία του χωριού, για να αποφύγουν τη μανιώδη ροή των όμβριων υδάτων. Μία γέφυρα κατέρρευσε και δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν. Στα Βρασνά πλημμύρες σημειώθηκαν στις εκβολές του Ρήχιου ποταμού που φούσκωσε, ενώ το οδικό επαρχιακό δίκτυο στην Παραλίμνη, που οδηγεί στον Λαγκαδά, υποχώρησε. Στα νερά βυθίστηκε και η γραφική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα Μακεδονικά Τέμπη. “Θα κηρύξουμε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπέστη μεγάλες καταστροφές”, δήλωσε στη “Μ” ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος μετέβη μετά το μεσημέρι στον πληγέντα δήμο, για να διαπιστώσει την τραγική κατάσταση. “Έχουν πλημμυρήσει σπίτια και αγροτικές εκτάσεις, και οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται. Τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν γίνει υποχώρησαν και υπάρχει ανάγκη προστασίας των δημοτικών κοινοτήτων”, ανέφερε ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης.
Τα νερά και τα φερτά υλικά κάλυψαν το οδόστρωμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος του Μοδίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Την ίδια ώρα, πλημμύρισε και η Εγνατία οδός στο ύψος του Βαγιοχωρίου, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να κοπεί οδικά στα δύο. Στις 8:30 το πρωί ξεχείλισε ρέμα, έσπασε προστατευτικό στηθαίο, πλημμύρισε η Εγνατία οδός και γέμισε με φερτά υλικά, γεγονός που είχε ως συνέπεια εκατοντάδες αυτοκίνητα και στις δύο κατευθύνσεις να μπλοκαριστούν στο οδόστρωμα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της “Εγνατίας Οδού ΑΕ” που έστειλε συνεργεία για να καθαρίσουν τον δρόμο, ενώ επιτόπου έσπευσαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας. Περί τις 10:30 π.μ. άνοιξε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Καβάλα και η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται. Στις 12 το μεσημέρι άνοιξε η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας (η κίνηση προς Θεσσαλονίκη διοχετεύτηκε από τον παλιό δρόμο, μέσω του κόμβου Ασπροβάλτας). Η κυκλοφορία στην Εγνατία οδό αποκαταστάθηκε στις 3:30 μ.μ. Σημειώνεται ότι στο διάστημα κατά το οποίο είχαν μπλοκάρει η Εγνατία και η παλαιά εθνική οδός τα οχήματα που έρχονταν από την Καβάλα προς τη Θεσσαλονίκη έστριβαν στο ύψος της γέφυρας του Στρυμόνα προς τις Σέρρες και ακολουθούσαν τη διαδρομή Σέρρες - Θεσσαλονίκη. Αντίστροφα, όσα κινούνταν από τη Θεσσαλονίκη προς την Καβάλα έστριβαν από το Δερβένι προς τις Σέρρες και ακολουθούσαν τη διαδρομή μετά τη γέφυρα του Στρυμόνα.

Οδηγία για την κυκλοφορία

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των βροχοπτώσεων το τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης εξέδωσε οδηγία για διακοπή της κυκλοφορίας σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, η οποία ισχύει και σήμερα. Συγκεκριμένα, η κίνηση απαγορεύεται στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά - Ρεντίνας, στον χείμαρρο Βαγιοχωρίου, στον χείμαρρο Ευαγγελισμού, στην επαρχιακή οδό Λαγκαδικίων - Σχολαρίου, στον χείμαρρο Λαγκαδικίων, στη δημοτική οδό Λαγκαδά - Ασσήρου και στον χείμαρρο Μπογδάνα.

Πλημμύρες στο πολεοδομικό

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε πέντε κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια. Στην περιφερειακή οδό τα οχήματα κινούνταν με δυσκολία τις πρωινές ώρες, κυρίως στο ύψος της αερογέφυρας Σταυρούπολης, όπου πλημμύρισε το οδόστρωμα, ενώ τέθηκαν εκτός λειτουργίας και φωτεινοί σηματοδότες. Στην περιοχή Πυλαιώτικα Χαριλάου Θεσσαλονίκης στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ζευγάρι παγιδεύτηκε σε ρέμα από τα ορμητικά νερά και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν οι επιβαίνοντες. Χωρίς ρεύμα, τέλος, έμειναν μέχρι τις πρωινές ώρες σπίτια σε Καρδία, Μεσημέρι, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Κερασιά και Βασιλικά.


Πλημμύρισαν τα παράλια της Σιθωνίας


Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν από χθες τις 3 τα ξημερώματα το νομό Χαλκιδικής προκαλώντας πολλά προβλήματα κυρίως στις περιοχές Αρναίας, Παλαιοχωρίου και Νικήτης. Στο Παλαιοχώρι κατέρρευσε ένα τμήμα του αντιπλημμυρικού έργου που διαπερνά τον οικισμό με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, καταστήματα και προκληθούν βλάβες σε διάφορες υποδομές. Από τα νερά της βροχής ξεριζώθηκε δέντρο το οποίο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ και η περιοχή έμεινε χωρίς ρεύμα για ώρες. Η ίδια εικόνα και στην Αρναία όπου οι κάτοικοι από νωρίς το πρωί αντλούσαν νερά από υπόγεια με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία δέχτηκε από τα ξημερώματα δεκάδες κλείσεις από τη βόρεια Χαλκιδική και τη Νικήτη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη Βασίλη Μοσχόπουλο “ο όγκος της βροχής που έπεσε ήταν περισσότερος και από το 2008. Ζημιές και πλημμύρες έχουμε στην Αρναία, στο Παλαιοχώρι, στην Μ. Παναγία και στο Στανό”. Επί ποδός βρίσκεται και η δημοτική αρχή Σιθωνίας, καθώς η Νικήτη επλήγη περισσότερο από τη δυνατή νεροποντή. Ρέματα υπερχείλισαν και από το μεγάλο όγκο του νερού πλημμύρισαν καταστήματα και σπίτια στην παραλιακή ζώνη του οικισμού. Από τα νερά παρασύρθηκαν δεκάδες κάδοι απορριμμάτων στη θάλασσα, ενώ συνεργεία του δήμου εργάζονται από νωρίς για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. “Η χθεσινοβραδινή νεροποντή ήταν πραγματικά κάτι πρωτόγνωρο για τη Νικήτη. Μέσα σε λίγα λεπτά όλα τα ρέματα πλημμύρισαν. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Αχιλλέας Παπαστεργίου. Οι έντονες βροχές αναμένεται να συνεχιστούν στην περιοχή της Χαλκιδικής μέχρι αργά το βράδυ σήμερα.
makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: