Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Πρόοδος σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου-τρόικας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και την Κομισιόν. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Επιθεωρητές της τρόικας θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, για να ελέγξουν την πρόοδο της Αθήνας στους επιμέρους στόχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που...
σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου-τρόικας. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών μίλησε για «ικανοποιητική πρόοδο», συμπληρώνοντας πως οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.
Όπως σημειώνει το υπουργείο, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος,
Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.
Στο επίκεντρο τα μέτρα
Από το πρωί της Τρίτης, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τη χθεσινή συζήτηση, και θεωρείται πιθανόν, οι δύο πλευρές να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τον στόχο του ελλείμματος.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επικεφαλής της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και την εκπόνηση της σχετικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες. Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο ή νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.
Εξάλλου, κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, συγκαλείται την Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί, στη Βουλή. Στη σύσκεψη θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των – μέσω τηλεδιάσκεψης – επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Αλταφάζ: Θα συνεχιστούν οι τεχνικές συζητήσεις
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανακοίνωσε απόψε ότι ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα υπουργού οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και των επικεφαλής της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και πως μια νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο κ. Αλταφάζ, αφού τόνισε ότι οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα στην Αθήνα, δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για την ουσία των συζητήσεων.
Βενιζέλος: Το ΣΔΟΕ μπορεί να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς
Σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών επιτηδευματιών ή φορολογουμένων αν το κρίνει σκόπιμο μπορεί να προχωρήσει το ΣΔΟΕ, υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης σχετικής με τραπεζικές καταθέσεις γιατρών και δικηγόρων.
Η ερώτηση είχε υποβληθεί από τον βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη ο οποίος επικαλούνταν διαρροές του ΣΔΟΕ στα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες δικηγόροι και γιατροί στην Αχαΐα είχαν στην κατοχή τους τραπεζικούς λογαριασμούς με υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούνταν από πουθενά.
Στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τον βουλευτή ότι η εν λόγω ερώτηση διαβιβάζεται στον Οικονομικό Επιθεωρητή που εποπτεύει την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας, για παρακολούθηση της πορείας και ολοκλήρωσης των ενδεδειγμένων ενεργειών προς διερεύνηση της υπόθεσης αυτής. Ταυτόχρονα όμως ο υπουργός υπενθυμίζει στον κ. Μπεκίρη ότι «τα στοιχεία που αποστέλλονται από τις τράπεζες διασταυρώνονται και επεξεργάζονται από το ΣΔΟΕ και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντάσσεται πόρισμα ελέγχου με την τήρηση των διατάξεων περί απορρήτου». Προσθέτει επίσης ο κ. Βενιζέλος ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας οι εν λόγω έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή είτε ονομάτων ελεγχόμενων είτε ποσών καταθέσεων.
Ο βουλευτής της ΝΔ πάντως στην ερώτηση που είχε καταθέσει, ανέφερε ότι «στην τοπική κοινωνία είχαν διαρρεύσει ονόματα και ποσά που προκάλεσαν την κοινή γνώμη και επειδή, από τότε που έγιναν οι διαρροές, δεν έχει συμβεί τίποτε απολύτως ή οι καταγγελίες ήσαν αβάσιμες οπότε θα έπρεπε να ζητηθεί δημοσίως συγνώμη ή κατά το κοινώς λεγόμενο οι υποθέσεις αυτές κουκουλώθηκαν».
Βούληση για στεθερή δέσμευση
Για «βούληση» και «σταθερή δέσμευση» από πλευράς της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που πρέπει να εφαρμόσει έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει ο όμιλος εκδόσεων Economist.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν μπροστά μία πολύ δύσκολη εβδομάδα. Στη συνέχεια, μίλησε για ανάγκη υποκατάστασης κάποιων δημοσιονομικών μέτρων, λόγω ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι ανάγκη να βγούμε τα ταχύτερο δυνατό από το φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους» και έκανε λόγο για «πολιτικό και θεσμικό» πρόβλημα της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως «δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα» και ότι η Ευρωζώνη, εάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Ελλάδας, θα πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα μπορέσει να λύσει «πολύ μεγαλύτερα προβλήματα».
Επίσης, επεσήμανε πως πρέπει να «προσέχουμε το δημόσιο λόγο μας», γιατί αν εκπέμπεται το μήνυμα ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων, τότε αυτό γίνει «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: