Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος έτοιμος για όλα, ελπίζοντας να ακούσει το "ναι"

  Για την Ουάσιγκτον θα ταξιδέψει σήμερα  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πιο κρίσιμο ταξίδι Έλληνα υπουργού Οικονομικών στην ιστορία. Υπό συνθήκες θρίλερ, με τα σενάρια για μια νέα παγκόσμια ύφεση να πληθαίνουν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσει να διαλύσει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα.....
Τα μαύρα σενάρια  για την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή οικονομία δίνουν και παίρνουν, η αγωνία κρατών και ιδιωτών για μια νέα Lehman Bros φτάνει στο κατακόρυφο και, μέσα σ’όλα, ο κ.Βενιζέλος θα συναντηθεί και με τους μεγαλοτραπεζίτες του IIF για να τους ζητήσει να μπουν πιο ενεργητικά στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.


Επί της ουσίας, τρεις εβδομάδες μετά την αναχώρηση νύκτωρ των ελεγκτών από την Αθήνα, ο κ.Βενιζέλος θα συναντήσει ξανά από κοντά τον κ.Τόμσεν. Δεν θα επιχειρήσει όμως μόνο να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες με την Τρόικα, πριν την επάνοδό τους την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά  κυρίως να πιέσει και να επισπεύσει τις αποφάσεις των ιδιωτών επενδυτών να μετάσχουν μαζικά στο εληνικό roll-over, ώστε να δώσει «σάρκα και οστά» μέσα στον Οκτώβριο η συμφωνία-«φάντασμα» των ηγετών της ΕΕ της 21ης Ιουλίου.

Το σαββατοκύριακο θα βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα όχι μόνο ο κ. Νταλάρα του IIF και ο κ.Άκερμαν της Deutsche Bank,  αλλά και περίπου 1300 μεγαλοστελέχη αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Στο ταξίδι αυτό ο υπουργός Οικονομικών έχει στόχο κυρίως να πείσει τους μεγαλο-τραπεζίτες, κατόχους των ελληνικών ομολόγων και μέλη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου (IIF) να στηρίξουν το ελληνικό σχέδιο διάσωσης.

Με τα μέτρα-σοκ στις βαλίτσες του –αλλά και δεσμεύσεις για επιπρόσθετα και πιο επώδυνα αν χρειαστεί- ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να διαλύσει τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι αμφισβητίες της χώρας μας στο ΔΝΤ (κυρίως Βραζιλιάνους και λοιπούς λατινοαμερικανούς) ώστε και να μη δημιουργούν εμπόδια στα σχέδια της Κριστίν Λαγκάρντ.

Πληροφορίες από την πέρα πλευρά του Ατλαντικού αναφέρουν πως, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η επικεφαλής του ΔΝΤ ετοιμάζει και θα προσφέρει κάποια «δωράκια» στη χώρα μας, που μπορεί να είναι από μια απλή (;) δήλωση στήριξης και εμπιστοσύνης ή πχ την ανακοίνωση της 6ης δόσης, έως ενδεχομένως και κάτι πολύ μεγαλύτερο για την ελληνική υπόθεση.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί τόσο με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ όσο και με τον Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν Όλι Ρεν.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: